Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Νεοελληνικά φιλολογικά ψευδώνυμα
(1800-2004: Συμβολή στη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας: 2.261 συγγραφείς, 4.117 ψευδώνυμα)
Συγγραφέας:   Κυριάκος Ντελόπουλος


Offer
Η πρώτη έκδοση του έργου (1969) προκάλεσε αμέσως το ενδιαφέρον των μελετητών, ερευνητών και ιστορικών της νεοελληνικής λογοτεχνίας, επειδή παρουσίαζε μια γνωστή μεν αλλά απροσδιόριστη ώς τότε πτυχή της. Η δεύτερη έκδοση (1983) καταξίωσε και διεθνώς τα Νεοελληνικά φιλολογικά ψευδώνυμα. Η ανά χείρας τρίτη έκδοση -ανανεωμένη, εμπλουτισμένη με μεγάλο αριθμό νέων ψευδωνύμων, λεπτομερέστερα τεκμηριωμένη, με πρόσθετες πληροφορίες και συμπληρώσεις, αποκαθάριση αμφίβολων περιπτώσεων, αποκατάσταση εσφαλμένων γνωστών και άγνωστων συγγραφέων που υπογράφονταν ψευδώνυμα- θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η πρόοδος των επιστημονικών ερευνών, οι διευρυμένες αναδιφήσεις στα παλαιά και η εργαστηριακή επεξεργασία των ευρημάτων.
Τα 4.117 ψευδώνυμα 2.261 συγγραφέων που περιέχει η νέα έκδοση, αναβαθμίζουν τη χρησιμότητά της, ενώ η ευμέθοδη δομή της διευκολύνει τη χρηστικότητά της.
Στην εξαντλητική εισαγωγή αναφέρονται τα ειδικά χαρακτηριστικά και οι ιδιομορφίες που περιβάλλουν τα ψευδώνυμα, η μεθοδολογία της έρευνας, οι τεχνικές αναζήτησης, οι τρόποι διακρίβωσης της εγκυρότητας των πηγών και η προσπάθεια εξεύρεσης της ακριβούς μορφής τους, η οποία συχνά παραποιείται κατά τις διαδοχικές αναφορές και μεταφορές τους στα κείμενα των ιστορικών της λογοτεχνίας.
Έγκυρα δημοσιεύματα για την ψευδωνυμογραφία συμπληρώνουν σε επίμετρο το έργο, φωτίζοντας τις πιο σημαντικές πλευρές του φαινομένου.


Σημείωση: Επανέκδοση: Ε.Λ.Ι.Α. 1983

23χ15 εκ., 450 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 889.09 (Νεοελληνική λογοτεχνία - Ιστορία και κριτική), 928.495 016 (Συγγραφείς, Έλληνες - Βιβλιογραφία)
ISBN: 978-960-05-1193-2
ISBN (10ψήφιο): 960-05-1193-4
Βάρος: 0.654 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
22.93
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.51
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ντελόπουλος, Κυριάκος
Ο Κυριάκος Ντελόπουλος γεννήθηκε το 1933 στην Κέρκυρα και σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και βιβλιοθηκονομία. Σταδιοδρόμησε ως βιβλιοθηκάριος στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου Αθηνών (1952-1985), όπου και ολοκλήρωσε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως διευθυντής της, αφού ίδρυσε και την παιδική βιβλιοθήκη του Δημοτικού του σχολείου. Τον απασχόλησε ιδιαίτερα η βιβλιοθηκονομία, στη μελέτη της οποίας αφιέρωσε πολλά θεωρητικά και πρακτικά έργα. Η βιβλιογραφία υπήρξε γι΄ αυτόν το δεύτερο πεδίο ενδιαφέροντος, στο οποίο επικέντρωσε και ανέπτυξε τις φιλέρευνες διαθέσεις του, που χαρακτηρίζουν ουσιαστικά όλο το συγγραφικό του έργο. Είναι ο συντάκτης πολλών βιβλιογραφιών και θεωρητικών έργων. Μελέτησε τον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα σε συσχετισμό με τη γενική λογοτεχνία. Τον εξερεύνησε βιβλιογραφικά με κεντρικό έργο του το "Παιδικά και νεανικά βιβλία του 19ου αιώνα" (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, 1995). Τα βιβλία του ανέρχονται ήδη στα πενήντα και περιλαμβάνουν ακόμη λογοτεχνικά, χιουμοριστικά, μελέτες και έρευνες φιλολογικές, μεταξύ των οποίων είναι το "Νεοελληνικά φιλολογικά ψευδώνυμα", του οποίου την 3η έκδοση βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών με το μεγάλο φιλολογικό της βραβείο το 2006. Η φωτογραφία αποτελεί μία ακόμη δραστηριότητα στην οποία έχει διακριθεί, με ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε διεθνείς. Από το 1961 συνεργάζεται με ελληνικά και ξένα επιστημονικά και φιλολογικά περιοδικά σε θέματα της αρμοδιότητάς του. Από το 1975 συνεργάζεται με την εφημερίδα "Η Καθημερινή" ως βιβλιοκριτικός και βιβλιογραφικός παρουσιαστής των νέων εκδόσεων. Επίσης, είναι σύμβουλος εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών, οργανωτής συνεδρίων και μέλος πολλών λογοτεχνικών και πολιτιστικών σωματείων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.