Δυτικός Πόντος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Δυτικός Πόντος

Βιθυνία, Παφλαγονία

Σάββας Καλεντερίδης

21.25€ -10% 19.13€

Δυτικός Πόντος, Βιθυνία - Παφλαγονία, μεταξύ μύθου και ιστορίας. Η περιοχή του οδηγού αρχίζει από το δυτικότερο άκρο των ακτών του Ευξείνου, στα στενά του Βοσπόρου. Είναι η Βιθυνία, τόπος με λαμπρή ιστορία και με φυσικά τοπία που μαγεύουν τον επισκέπτη. Εδώ θα περιδιαβούμε τους νόμους της Νικομήδειας, του Αντάπαζαρί με τα δεκατέσσερα άλλοτε ελληνοποντιακά χωριά του Καράσου, του Ντούζτζε, του Μπόλου/Κλαυδιούπολης και της Ποντοηράκλειας, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία βρίσκονται ο Αχέροντας Ποταμός, η Πύλη του Άδη και το Σπήλαιο του Ηρακλή. Στη συνέχεια περνάμε στην Παφλαγονία, όπου η Σαφράμπολη με τα παραδοσιακά της σπίτια, η Κασταμονή, πατρίδα των Κομνηνών και η Γάγγρα των μεγάλων αγίων της Ορθοδοξίας. Τέλος φθάνουμε στο δυτικό Πόντο, στη Σινώπη, τη μαρτυρική Παύρα και την Αμισό, την Αμάσεια, πατρίδα του Στράβωνα, το Τσόρουμ, κοιτίδα των Χετταίων, στην Τοκάτη, τη βυζαντινή Ευδοκιάδα και τη Νεοκαισάρεια, γενέτειρα του Μεγάλου Βασιλείου.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Δημήτρης Πλουμίδης (Φωτογράφος)

Ο Δημήτρης Πλουμίδης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Marketing και Γραφικές Τέχνες. Στην Τουρκία ταξίδεψε πρώτη φορά το 1999 και ακολούθησαν πολλές επισκέψεις σε μια γη που σταδιακά κατέστη οικεία. Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την μελέτη της ιστορίας και συνεργάστηκε με ιστορικά και ταξιδιωτικά περιοδικά. Συνδυάζοντας τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις με την ιστορική έρευνα συνέγραψε τον ταξιδιωτικό οδηγό "Καππαδοκία και Κεντρική Ανατολία" για τις εκδόσεις Infoγνώμων.

Σάββας Καλεντερίδης

Σάββας Καλεντερίδης (Συγγραφέας)

Ο Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία απεφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες και φοίτησε σε όλα τα σχολεία των τεθωρακισμένων και των καταδρομών. Επίσης, υπηρέτησε επί σειρά ετών σε κρίσιμες θέσεις και στο εξωτερικό. Τον Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Η παραίτησή του οφείλεται στη διαφωνία του με το χειρισμό από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης της "Υπόθεσης Οτζαλάν", τον Ιανουάριο του 1999, στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Ο Σάββας Καλεντερίδης, που συνόδευε τον Κούρδο ηγέτη κατά τη διάρκεια της περιπετειώδους μετακίνησής του στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Κένυα, συνέγραψε το βιβλίο "Παράδοση Οτζαλάν: Η Ώρα της Αλήθειας" καταθέτοντας την ιστορική του μαρτυρία. Το βιβλίο έφθασε στην κορυφή των πωλήσεων, ξεπερνώντας τις 15 χιλιάδες αντίτυπα. Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο "Ινφογνώμων" και από το 2008 το ιστολόγιο "Ινφογνώμων Πολιτικά". Από το 2011 είναι τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα Δημοκρατία και Κυριακάτικη Δημοκρατία, ενώ αναλύσεις και άρθρα του, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες. Συγγραφικό έργο: Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου "Κράτος συμμορία", ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την "Έκθεση Σουσουρλούκ". Έχει γράψει τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς "Ανατολικός Πόντος", "Δυτικός Πόντος - Βιθυνία - Παφλαγονία" και "Κοζάνη - Στην αγκαλιά των βουνών", και τα βιβλία "Παράδοση Οτζαλάν: Η Ώρα της Αλήθειας" (2007) και "Κρίση και Πατριωτισμός" (2016). Σε συνεργασία με το ίδρυμα "Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ" συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD "Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930" και του CD "Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας". Μετέφρασε και επιμελήθηκε της έκδοσης του βιβλίου "Η ανατομία του πολέμου στο Κουρδιστάν", του Μουράτ Καραγιλάν, ενός εκ των ηγετών του Κουρδικού Εθνικοαπελευθερωτικού Κινήματος και υπαρχηγού του Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου "Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής: Μύθος και πραγματικότητα", του βιβλίου "Οι μειονότητες στην Τουρκία" και σειράς ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών, όπως "Κάτω Ιταλία - Μεγάλη Ελλάδα", "Σικελία", "Ρόδος - Μαρμαρίς - Καρία - Λυκία", "Αιολία: Λέσβος - Αϊβαλί", "Ιωνία: Σάμος - Έφεσος - Μίλητος - Πριήνη", "Χίος - Σμύρνη", "Βουλγαρία - Ανατολική Ρωμυλία", "Καππαδοκία - Κεντρική Ανατολία", "Κωνσταντινούπολη - Μαρμαράς", "Κρήτη", κ.ά.. Για το συγγραφικό του έργο έχει βραβευθεί με το Χρυσό Μετάλλιο του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
368
Διαστάσεις:
20x13
Βάρος:
0.487 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση