Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Φιλοσοφία της αποκαλύψεως
Συγγραφέας:   W. J. Schelling


Φιλοσοφία της αποκαλύψεως
"Τι κοινό μεταξύ Αθηνών και Ιεροσολύμων;" Και αλλού: "Τι κοινό μεταξύ φιλοσόφου και χριστιανού, του μαθητού της Ελλάδος και του μαθητού των ουρανών, του ανθρώπου των λόγων και του ανθρώπου των έργων, εκείνου που κατεδαφίζει και εκείνου που οικοδομεί, του φίλου και του εχθρού της πλάνης, του διαφθορέα της αλήθειας και του τηρητού και εκφραστού της, του κλέπτη και του φύλακά της;" Τα ερωτήματα του Τερτυλλιανού είναι, βεβαίως, ρητορικά· θεωρεί αυτονόητο πως δεν υπάρχει τίποτε κοινό, η παραμικρή σχέση μεταξύ λόγου και πίστης, επιστήμης και θρησκείας. Εγέρθηκαν -και εγείρονται-, βεβαίως, από την απέναντι πλευρά φωνές εξ ίσου απόλυτες, αποκλειστικές και απορριπτικές της πίστης.

Έρχεται όμως τώρα εκ μέρους της επιστήμης των επιστημών ο αντίλογος. Ο γερμανός φιλόσοφος Φ. Γ. Ι. Σέλλινγκ, από την καθηγητική έδρα του πανεπιστημίου του Βερολίνου, δίνει τιτάνιο αγώνα να ενώσει τα διεστώτα, έναν αγώνα υπερ γνώσεως άμα και πίστεως. Παλεύει για να δείξει ότι Φιλοσοφία και Αποκάλυψη όχι μόνο δεν αναιρούν η μία την άλλη, αλλά αποτελούν η μία αναγκαίο όρο της άλλης. Από αυτόν, μάλιστα, τον αγώνα δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει την θέση του, κανείς δεν μένει αμέτοχος. Η "Φιλοσοφία της αποκαλύψεως" είναι ένας αγώνας που διεξάγεται όχι μόνο μέσα στην ανθρώπινη συνείδηση, αλλά και στην φύση, την ιστορία, τους κόλπους αυτού τούτου του Θεού.


Σημείωση: Πρόλογος: Παύλος Κλιματσάκης.

21χ14 εκ., 394 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 190 (Φιλοσοφία, Νεότερη), 291.175 (Φιλοσοφία και θρησκεία), 100.01 (Φιλοσοφία - Θεωρία)
Άλλα πρόσωπα: Θεόδωρος Λουπασάκης (Μεταφραστής) , Παύλος Κλιματσάκης (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-283-203-5
ISBN (10ψήφιο): 960-283-203-7
Βάρος: 0.592 κιλά
Εκδότης: Ροές
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
24.49
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

21.80
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Schelling, W. J.
Ο Γερμανός φιλόσοφος Σέλλινγκ ανήκει μαζί με τους Καντ, Φίχτε και Χέγκελ στους κορυφαίους διανοητές του φιλοσοφικού κινήματος του Γερμανικού Ιδεαλισμού. Το φιλοσοφικό του ταλέντο έγινε ήδη από το 1795 ευρύτερα γνωστό με την πραγματεία "Φιλοσοφικές επιστολές περί δογματισμού και κριτικισμού". Το 1800 δημοσιεύεται το έργο του "Σύστημα του υπερβατολογικού ιδεαλισμού", όπου παρουσιάζεται η λεγόμενη φιλοσοφία της ταυτότητας, και το οποίο του χαρίζει μία θέση στο πάνθεον των φιλοσόφων. Οι παραδόσεις του για τη φιλοσοφία της αποκαλύψεως, που επιχειρούν να καταδείξουν την ουσία του χριστιανισμού, αποτελούν την ύστερη σκέψη του Σέλλινγκ και σηματοδοτούν για πολλούς το τέλος και την κατακλείδα του Γερμανικού Ιδεαλισμού.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.