Καταστροφικά συναισθήματα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Καταστροφικά συναισθήματα

Πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε; Ένας επιστημονικός διάλογος με τον Δαλάϊ Λάμα

Daniel Goleman

1935- Dalai Lama XIV

- Γιατί φαινομενικά λογικοί και ευφυείς άνθρωποι διαπράττουν βίαιες και φρικιαστικές πράξεις; - Ποιες είναι οι βασικές αιτίες της καταστροφικής συμπεριφοράς; - Πώς μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματα που καθοδηγούν αυτές τις παρορμήσεις; - Πώς μπορούμε να μάθουμε να ζούμε ειρηνικά με τον εαυτό μας και τους άλλους; Σήμερα μια κοινή πρόκληση για την ανθρωπότητα είναι η κατανόηση και αντιμετώπιση των σκοτεινών καταστροφικών συναισθημάτων -της επιθετικότητας, του μίσους, της απανθρωπιάς, της κτηνωδίας- που εξωθούν σε φονικές και ολέθριες πράξεις. Την προσπάθεια να ανακαλύψει τις ρίζες των καταστροφικών συναισθημάτων και να βρει τρόπους να τα κρατήσει σε απόσταση ασφαλείας ανέλαβε μια ομάδα κορυφαίων νευροεπιστημόνων, ψυχολόγων και φιλοσόφων μαζί με τον συγγραφέα Ντάνιελ Γκόλμαν και τον πνευματικό ηγέτη του βουδισμού Δαλάι Λάμα. Ήταν μια εμπνευσμένη συνεργασία της δυτικής νευροεπιστήμης με την ανατολική φιλοσοφία, που κατέληξε σε ένα σημαντικό για όλους μας συμπέρασμα: Ναι, σήμερα έχουμε πράγματι τη δυνατότητα να αποτρέψουμε τις εκρήξεις της οργής και του φόβου, να καλλιεργήσουμε τις θετικές διαθέσεις και την αυτοεπίγνωσή μας, να πετύχουμε τη συναισθηματική ισορροπία και την εσωτερική γαλήνη, και να ζήσουμε ειρηνικά μαζί με τους συνανθρώπους μας. Ο Ντάνιελ Γκόλμαν, με το γνωστό γλαφυρό του ύφος, κάνει μια γοητευτική παρουσίαση των διαφωτιστικών ερευνών και των αναπάντεχων ευρημάτων, εξερευνά το ρόλο της συναισθηματικής νοημοσύνης στις βίαιες πράξεις των ανθρώπων και καταγράφει τις βασικές αρχές που είναι απαραίτητες για μια ειρηνική και γεμάτη νόημα πορεία ζωής.

Daniel Goleman

Daniel Goleman (Συγγραφέας)

O Daniel Goleman, Ph.D., του Πανεπιστημίου του Harvard, με τη διπλή ιδιότητα του ψυχολόγου και του δημοσιογράφου, καλύπτει τα θέματα ψυχολογίας και νευροεπιστημών για το γνωστό, έγκυρο έντυπο των New York Times, ενώ άρθρα του εμφανίζονται σε εφημερίδες και περιοδικά όλου του κόσμου. Δίδαξε στο Harvard και διετέλεσε αρχισυντάκτης του περιοδικού Psychology Today. Ανάμεσα στα βιβλία του ξεχωρίζουμε τα: "Vital Lies", "Simple Truths", "The Meditative Mind" και "The Creative Spirit".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

1935- Dalai Lama XIV

1935- Dalai Lama XIV (Συγγραφέας)

Ο Δαλάι Λάμα, ο Τεντζίν Γκιάτσο, είναι ο πνευματικός και κοσμικός ηγέτης του θιβετιανού λαού. Γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1935, σ΄ ένα χωριουδάκι που ονομάζεται Τάκτσερ και βρίσκεται στο βορειοανατολικό Θιβέτ. Η Αυτού Αγιότης, που προερχόταν από οικογένεια χωρικών, αναγνωρίστηκε όταν ήταν δύο ετών, σύμφωνα με τη θιβετιανή παράδοση, ως μετενσάρκωση του προκατόχου του, του 13ου Δαλάι Λάμα. Οι Δαλάι Λάμα αποτελούν ενσαρκώσεις του Βούδα της Συμπόνιας, οι οποίοι επέλεξαν να γεννηθούν και πάλι, με σκοπό να υπηρετούν άλλα ανθρώπινα όντα. Δαλάι Λάμα σημαίνει "Ωκεανός Σοφίας". Συνήθως οι Θιβετιανοί αποκαλούν την Αυτού Αγιότητα Γιέσε Νόρμπου, "Το Πετράδι που πραγματοποιεί Ευχές", ή απλώς Κούντουν, που σημαίνει Ύπαρξη. Το 1989, απονεμήθηκε στην Αυτού Αγιότητα το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, λόγω της σταθερής αντίστασης στη χρήση βίας, ακόμη και στην περίπτωση επίθεσης προς το λαό του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Ροντογιάννη (Μεταφραστής)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
484
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.819 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση