Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Παραδοσιακή και σύγχρονη αριστερά
(Ιστορικές καταβολές και θεωρητικές συσχετίσεις)
Συγγραφέας:   Ανδρέας Μοσχονάς


Offer
Η εργασία αυτή αποτελεί συμβολή στην ιστορική κοινωνιολογία της Αριστεράς, που ως έννοια θεμελιώνεται στην υλιστική θεώρηση της ιστορίας της μαρξικής παράδοσης. Αναλύονται οι τρεις ιστορικές στρατηγικές για την επαναστατική αλλαγή:
1. Η στρατηγική του οικονομικού ανταγωνισμού της ιστορικής σοσιαλδημοκρατίας που οδήγησε στον ρεφορμισμό, ως διακριτό ρεύμα για την αναθεώρηση της μαρξικής παράδοσης και την υποκατάσταση της παραδοσιακής στρατηγικής μετασχηματισμού της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας από τη στρατηγική διαχείρισης του καπιταλισμού με βάση τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας.
2. Η στρατηγική του πολιτικού ανταγωνισμού του κομμουνιστικού ρεύματος που συγκροτήθηκε από τον Λένιν και οδήγησε στην επικράτηση της ρωσικής επανάστασης του 1917 και στον ριζικό μετασχηματισμό των κοινωνιών των χωρών του αποκαλούμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού», με τελική κατάληξη την κατάρρευση των καθεστώτων που στήριξαν αυτή τη διαδικασία και
3. Η στρατηγική της διαλεκτικής σύνθεσης «οικονομικής αναγκαιότητας» και «πολιτικής δημιουργίας» με βάση τις θέσεις της Λούξεμπουργκ και του Γκράμσι, που οδήγησε στον πειραματισμό του ρεύματος του ευρωκομμουνισμού.
Οι αδιέξοδες αυτές στρατηγικές της Αριστεράς εγείρουν σήμερα υπαρξιακά ζητήματα για την ίδια την Αριστερά ως προς τον λόγο και την πράξη της στη φάση της ύστερης νεωτερικότητας του 21ου αιώνα. Στην εργασία αυτή σκιαγραφείται ένας αναστοχασμός αναζητώντας το όραμα και την ουτοπία στη λειτουργία της οικονομίας, τη δυναμική της κοινωνίας και την άσκηση της πολιτικής.

21χ14 εκ., 197 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320.5 (Πολιτική ιδεολογία)
ISBN: 978-960-210-480-4
ISBN (10ψήφιο): 960-210-480-5
Βάρος: 0.248 κιλά
Εκδότης: Οδυσσέας
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
12.78
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.59
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ανδρέας Μοσχονάς είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, και κάτοχος Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monet στην Πολιτική Κοινωνιολογία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Είναι επίσης Διευθυντής του διατμηματικού Εργαστηρίου της Σχολής για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monet του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ειδικεύεται στο γνωστικό αντικείμενο της Πολιτικής Κοινωνιολογίας με έμφαση στις ταξικές αναλύσεις και στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται σειρά άρθρων και τα εξής βιβλία: "Παραδοσιακά Μικροαστικά Στρώματα. Η Περίπτωση της Ελλάδας" (Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών, 1986), "Ταξική Πάλη στην Ελλάδα και ΕΟΚ, τ. α΄: Ένταξη και Κοινωνικά Συμφέροντα" (Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών, 1990), "The Impact of European Integration: Political, Sociological, and Economic Changes" (συν-επιμελητής, Praeger, 1996), "Education and Training in the European Union" (Ashgate, 1998), "Τάξεις και Στρώματα στις Σύγχρονες Κοινωνίες" (Οδυσσέας, 1998) και "Ευρωπαϊκή Ένωση: Επίκαιροι Προβληματισμοί" (επιμ., Εξάντας, 2000).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.