Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η ελληνική παρουσία στη νότια Σερβία από τους βαλκανικούς πολέμους έως το μεσοπόλεμο

Η ελληνική παρουσία στη νότια Σερβία από τους βαλκανικούς πολέμους έως το μεσοπόλεμο
Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να καταγράψει τις συνιστώσες της ελληνικής παρουσίας στον χώρο της Άνω Μακεδονίας (νότια Σερβία), σε μία χρονική περίοδο (1919-1930) που αφενός συμπίπτει με τη σερβική-γιουγκοσλαβική κυριαρχία (με την παρένθεση της ενιαύσιας γερμανοβουλγαρικής κατοχής στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου), αφετέρου υπολανθάνει της ιστορικής γραφίδας. Επειδή η έλειψη επαρκούς βιβλιογραφίας είναι εμφανής, χρησιμοποιήθηκε κυρίως πρωτογενές αρχειακό υλικό. Μέσα από την παράθεση των ιστορικών αυτών ντοκουμέντων αναδεινύονται οι συμπεριφορές των εμπλεκομένων μερών, δηλαδή του σερβικού παράγοντα, του ελληνικού κράτους, της εκκλησίας και των Ελλήνων της Άνω Μακεδονίας. Η αξιολόγηση αυτών των συμπεριφορών οδηγεί στην εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων, που οδηγούν στην πληρέστερη διαφώτιση της περιρρέουσας πολιτικής ατμόσφαιρας στον χώρο της βαλκανικής την περίοδο εκείνη, αναιρεί θεωρίες "αξόνων φιλίας", αναδεικνύει την αβελτηρία και αφέλεια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, συμβάλλει στην σφαιρικότερη θεώρηση του μακεδονικού ζητήματος στη διαχρονικότητά του και επεξηγεί τα αίτια που συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί, αγωνιζόμενοι μόνοι τους να διατηρήσουν την εθνική τους φυσιογνωμία και τον υψηλό τους πολιτισμό, οδηγήθηκαν στη συρρίκνωση και τον αφελληνισμό.

Σημείωση: Πρόλογος: Κωνσταντίνος Απ. Βακαλόπουλος

21χ14 εκ., 335 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 938.99 (Ελληνισμός), 938.72 (Ελλάς - Ιστορία - 1920-), 949.71 (Σερβία - Ιστορία), 327.893 091 8 (Ελληνοσλαβικές σχέσεις)
ISBN: 978-960-88123-1-4
ISBN (10ψήφιο): 960-88123-1-3
Βάρος: 0.404 κιλά
Εκδότης: Ανατροπή
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
21.30
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.96
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Βασιλειάδης, Νικόλαος Α.
Ο Νίκος Βασιλειάδης γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1969, έλκοντας την καταγωγή του από την περιοχή της Πελαγονίας (Μοναστήρι). Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από τις αρχές του 1995 ασκεί δικηγορία στη Θεσσαλονίκη. Τον Μάϊο του 2004 αναγορεύθηκε αριστοβάθμιος διδάκτορας του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εδράζονται στην αναδίφηση της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας, με έμφαση στο βορειοελλαδικό χώρο. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και τα πονήματα του ιδίου "Το χρονικό της απελευθέρωσης της Φλώρινας" και "Μοναστήρι, γενέθλια γη" (ομιλίες).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.