Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Απλά μαθήματα πολιτικής φιλοσοφίας
(Παραδόσεις στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών)
Συγγραφέας:   Pierre Manent


Offer
Πώς να προσανατολιστούμε στον σημερινό κόσμο;
Με τη βοήθεια της πολιτικής φιλοσοφίας, απαντά ο Πιερ Μανάν, από τους πιο σημαντικούς Γάλλους θεωρητικούς του φιλελευθερισμού.
Τα Απλά Μαθήματα Πολιτικής Φιλοσοφίας αποτελούν τις παραδόσεις του στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού.
Ο Μανάν με εξαιρετική γλαφυρότητα, διασώζοντας στο κείμενό του τον προφορικό χαρακτήρα των μαθημάτων του, και με μετριοπάθεια, αποφεύγοντας κάθε δογματισμό, ακολουθώντας τον Αριστοτέλη, τον Ρουσσώ, τον Καντ, τον Κονστάν, τον Τοκβίλ, τον Μαξ Βέμπερ και τον Ρ. Αρόν, και συζητώντας με το έργο του Λήο Στράους, ανακεφαλαιώνει τον στοχασμό του για τη συνετή χρήση της ελευθερίας ως θεμελίου της δημοκρατίας. Ο Μανάν εξετάζει τους άξονες γύρω από τους οποίους ο κόσμος μας οργανώνεται και εξελίσσεται επικεντρώνοντας, την ανάλυσή του στις σχέσεις έθνους και δημοκρατίας.
Στο κατώφλι του καινούργιου αιώνα, γράφει ο Μανάν, η δημοκρατία τείνει να αποσπασθεί όχι μόνο από το πολιτικό πλαίσιο του έθνους στο οποίο την είχαμε συνηθίσει αλλά και από κάθε άλλη γνωστή ώς σήμερα πολιτική μορφή. Οι καρδιές συγκινούνται και ο νους θολώνει από την προοπτική μιας γνήσιας δημοκρατίας απαλλαγμένης από τα παλιά πολιτικά σχήματα. Μιας δημοκρατίας που θα ζει και θα βασιλεύει αδιατάρακτη σύμφωνα με τους κανόνες του δικαίου και τις επιταγές της ηθικής. Αυτή είναι, σύμφωνα με τον Μανάν, η "μεγάλη ψευδαίσθηση" της εποχής μας, ο ισχυρισμός δηλαδή ότι η πολιτική αποτελεί το εμπόδιο που μας φράζει το δρόμο προς την αληθινή ζωή. Αντιθέτως, υποστηρίζει ο Μανάν, μόνο μέσω της πολιτικής συγκροτείται η αληθινή ανθρώπινη κατάσταση.

24χ17 εκ., 310 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320.01 (Πολιτική επιστήμη - Φιλοσοφία και θεωρία)
Άλλα πρόσωπα: Δήμητρα Τουλάτου (Επιμελητής) , Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος (Μεταφραστής) ,
ISBN: 978-960-435-041-4
ISBN (10ψήφιο): 960-435-041-2
Βάρος: 0.587 κιλά
Εκδότης: Πόλις
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
25.48
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

17.58
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Πιερ Μανάν γεννήθηκε το 1949. Απόφοιτος της Ecole normale superieure, agrege της φιλοσοφίας, βοηθός του Ρ. Αρόν στο College de France, είναι σήμερα διευθυντής σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (EHESS). Ο Πιερ Μανάν είναι από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της γαλλικής σχολής του φιλελευθερισμού, σχολής που έχει τις ρίζες της στη σκέψη του Α. ντε Τοκβίλ και εκφράζεται στην εποχή μας κυρίως με το έργο του Ρ. Αρόν. Μελετητής του έργου των Χομπς, Λοκ, Μοντεσκιέ και Ρουσσώ, αυτός ο θιασώτης του "ενεργού πεσιμισμού" υπερασπίζεται τις αξίες του φιλελευθερισμού, τον οποίο θεωρεί ως την πλέον συνετή εκδοχή της νεωτερικότητας, διατηρώντας όμως παράλληλα μια κριτική απόσταση από αυτόν. Ο Μανάν επιχειρεί να ανασύρει τη φιλελεύθερη παράδοση από την αφάνεια στην οποία έπεσε τις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70, εποχή κυριαρχίας του στρουκτουραλισμού και μιας αντιουμανιστικής εκδοχής του μαρξισμού και εστιάζει τον στοχασμό του στη σχέση ισότητας και ελευθερίας. Ο Μανάν ως αρθρογράφος του περιοδικού Commentaire δημοσιεύει τακτικά αναλύσεις του για ζητήματα όπως ο ολοκληρωτισμός, η πολιτική αντιπροσώπευση, η δημοκρατία και το έθνος. "Μετριοπάθεια και κριτικό πνεύμα, αποφεύγοντας τον δογματισμό και την αδιαλλαξία, προσπαθεί να υπερασπιστεί τις αξίες εκείνες που προωθούν τη θεμελίωση μιας κοινωνίας βασισμένης στη συνετή χρήση της ελευθερίας", γράφει ο Remy Rieffel.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.