Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η ουρανογραφία των αγίων
(Οι αστερισμοί με χριστιανικά ονόματα και εικόνες και 62 αστερισμοί της ουράνιας σφαίρας)

Η ουρανογραφία των αγίων
[...] "Η ουρανογραφία των αγίων" αποτελεί μια αρχή αναβίωσης παλαιών ενδόξων εποχών της αστρονομίας και ειδικότερα της ουρανογραφίας κατά τον 17ο αιώνα. Είναι, από ό,τι γνωρίζουμε, η πρώτη προσπάθεια στον ελλαδικό τουλάχιστον χώρο, για την ανάδειξη της αστρονομικής άνθησης της εποχής εκείνης με τους θαυμάσιους χάρτες του έναστρου ουρανού συνδυασμένης και με την καλλιτεχνική δεινότητα ολόκληρης της περιόδου. Θα έλεγε κανείς ότι ο 17ος αιώνας ήταν ο αιώνας της ουράνιας εικονογραφίας και της πολυποίκιλης απεικόνισης του κοίλου έναστρου ουρανού σε επίπεδες αναπαραστάσεις.
Και επειδή ήταν φύσει αδύνατον να υπάρξει ενδελεχής παρουσίαση όλων των αστρονομικών χαρτών που κυκλοφόρησαν, ιδιαίτερα κατά τον 17ο αιώνα, αρκούμαστε σε ένα μόνο δείγμα των χαρτών αυτών. Είναι ο χάρτης του Σίλερ, που παρουσιάζει τους αρχαίους ελληνικούς αστερισμούς με εικόνες και σύμβολα παρμένα από την Αγία Γραφή. Υπήρξε μια, όχι τόσο πετυχημένη, αλλά σπουδαία προσπάθεια του Σίλερ και των συνεργατών του να αντικαταστήσουν τον "εθνικό" ουράνιο θόλο με ένα "χριστιανικό", εμπνευσμένο από τα πρόσωπα και τις διηγήσεις της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.
[...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)

30χ30 εκ., 144 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Βόλος
Ταξινόμιση DDC: 235.2 (Άγιοι), 520 (Αστρονομία)
ISBN: 978-960-88536-0-7
ISBN (10ψήφιο): 960-88536-0-5
Βάρος: 1.052 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
25.48
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

22.68
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μαυρομμάτης, Κωνσταντίνος Δ.
Ο Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης του Δημητρίου γεννήθηκε στα Κανάλια της Καρδίτσας το 1935. Σπούδασε στο Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών (1954-1959). Το 1960 διορίστηκε στο δημόσιο. Επί 25ετία υπηρέτησε στο 1ο γυμνάσιο - 1ο λύκειο Βόλου. Το 1972 πέτυχε, ύστερα από αυστηρές εξετάσεις, να εισαχθεί στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης, από όπου έλαβε το δίπλωμά του το 1974. Από το 1976 έως το 1982, για τρεις συνεχείς διετίες εκλέχτηκε αιρετός του κλάδου των καθηγητών της Μαγνησίας. Το 1981 έγινε γυμνασιάρχης και το 1986, κατατάχτηκε 1ος στον αξιολογικό πίνακα του νομού Μαγνησίας και τοποθετήθηκε ως λυκειάρχης στο 1ο λύκειο Βόλου. Εκεί δημιούργησε το Σχολικό Μουσείο, με πάνω από 600 αντικείμενα της προπολεμικής περιόδου. Διετέλεσε πρώτος πρόεδρος του "Συλλόγου των εν Βόλω Καναλιωτών Καρδίτσας". Το 1990 ιδρύθηκε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, της οποίας αποτέλεσε τον πρώτο και μόνιμο πρόεδρο μέχρι σήμερα και η οποία αριθμεί περίπου 400 μέλη. Από το 1996, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας διοργανώνει κάθε χρόνο σε ολόκληρη την Ελλάδα τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνσισμό Αστρονομίας και άλλα βραβεία. Από το 2000 οι δυο πρώτοι του διαγωνισμού αυτού φιλοξενούνται στη NASA για 10 μέρες. Έγραψε ή συμμετείχε στη συγγραφή 15 και πλέον βιβλίων, κυρίως εκπαιδευτικών και αστρονομικών, έκανε δεκάδες ανακοινώσεις και συνέδρια, έγραψε πάνω από 100 άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες και έκανε πολλές διαλέξεις με αστρονομικό ή εκπαιδευτικό, κυρίως, περιεχόμενο.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.