Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Φιλοσοφία και κόσμος
(Κοσμολογικές αντιλήψεις κατά τους Μέσους Χρόνους και την Αναγέννηση)
Συγγραφέας:   Γεώργιος Χ. Στείρης


Φιλοσοφία και κόσμος
[...] Στη μελέτη αυτή προτάσσεται μια αναφορά στην αντίληψη του κόσμου που διαμορφώθηκε στην κλασική αρχαιότητα, καθώς έκρινα σκόπιμο να παρουσιαστεί η γένεση του κοσμολογικού στοχασμού. Στη συνέχεια εξετάζονται αναλυτικά οι απόψεις του Αριστοτέλη και του Πτολεμαίου για τον κόσμο, με έμφαση στο σύστημά τους για τη λειτουργία του σύμπαντος. Η διαμάχη μεταξύ των δύο αυτών συστημάτων έμελλε να σημαδέψει την πορεία της σκέψης για πολλούς αιώνες. Ύστερα παρουσιάζονται οι κοσμολογικές θέσεις από την εποχή του Αυγουστίνου έως και το 12ο αι., ενώ αμέσως μετά η σκυτάλη περνά στον αραβικό και ιουδαϊκό στοχασμό, χωρίς τους οποίους η εξέλιξη στον τομέα της κατανόησης της λειτουργίας του κόσμου θα ήταν αδύνατη. Σε επόμενο κεφάλαιο δίδεται έμφαση στην κοσμολογία του 13ου και του 14ου αι., εξετάζοντας τις ιδέες σημαντικών στοχαστών παράλληλα προς την πρόοδο της αστρονομίας, με την οποία εξάλλου ήταν στενά συνδεδεμένη η κοσμολογία την εποχή εκείνη. Έπειτα αναλύονται οι απόψεις των στοχαστών που εμπίπτουν στα χρονικά όρια της Αναγέννησης, είτε αυτοί είναι συνεχιστές της παλιάς παράδοσης, είτε ανανεώνουν τη σκέψη με τις καινοτόμες θέσεις τους. Η επισκόπηση αυτή βρίσκει το τέλος της στον Γαλιλαίο και την πολυθρύλητη περιπέτειά του. Σε όλη τη μελέτη το βάρος δόθηκε στην έννοια και την εικόνα του σύμπαντος, ενώ θέματα που εμπίπτουν στο πεδίο της κοσμολογίας, όπως ο χρόνος, το κενό ή η φύση των σωμάτων, χρησιμοποιήθηκαν επιβοηθητικά για να στηρίξουν και να ερμηνεύσουν θέματα σχετικά με τη συνολική λειτουργία του σύμπαντος.
(από την εισαγωγή του βιβλίου)

21χ14 εκ., 186 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 523.1 (Κοσμολογία ), 509 (Επιστήμη - Ιστορία), 501 (Επιστήμη - Φιλοσοφία και θεωρία)
ISBN: 978-960-354-167-7
ISBN (10ψήφιο): 960-354-167-2
Βάρος: 0.289 κιλά
Εκδότης: Καρδαμίτσα
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
12.78
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.97
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Γεώργιος Στείρης είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Φιλοσοφία από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2003 διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έργο του: "Η θεωρία του Niccolo Machiavelli για την ηθική και το νόμο", Αθήνα 2003.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.