Big Bang
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Big Bang

Η πιο σημαντική επιστημονική ανακάλυψη όλων των εποχών

Simon Singh

25.86€ -10% 23.27€

Ζούμε σε ένα σύμπαν που έχει περισσότερους από 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες, και καθένας απ` αυτούς έχει περισσότερους από 100 δισεκατομμύρια αστέρες. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι από αυτούς τους αστέρες έχουν πλανήτες να περιφέρονται σε τροχιά γύρω τους, αλλά είναι βέβαιο ότι τουλάχιστον σε έναν συγκεκριμένο πλανήτη έχει αναπτυχθεί ζωή. Και μάλιστα, αυτή η μορφή ζωής έχει την ικανότητα και το θράσος να εκφράζει θεωρίες σχετικά με την προέλευση του αχανούς μας σύμπαντος. Χιλιάδες ανθρώπινες γενιές ατένιζαν το διάστημα, όμως εμείς έχουμε το προνόμιο να ανήκουμε στην πρώτη γενιά που ισχυρίζεται ότι διαθέτει μια αξιοσέβαστη, λογική και περιεκτική περιγραφή για τη δημιουργία και την εξέλιξη του σύμπαντος.
Το μοντέλο της Μεγάλης Έκρηξης προσφέρει μια κομψή εξήγηση για την προέλευση όσων βλέπουμε στο νυχτερινό ουρανό. Προϊόν ακόρεστης περιέργειας, απίστευτης φαντασίας, έντονης παρατήρησης και αδιαπραγμάτευτης λογικής, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπινου πνεύματος.
Ακόμη πιο αξιοθαύμαστο είναι ότι το μοντέλο της Μεγάλης Έκρηξης μπορεί να γίνει κατανοητό από όλους. Ήμουν έφηβος ακόμη όταν πρωτοδιδάχθηκα τη Μεγάλη Έκρηξη, και θυμάμαι πόσο με εντυπωσίασε η απλότητα και η ομορφιά της, όπως επίσης και το γεγονός ότι βασιζόταν σε αρχές που, σε μεγάλο βαθμό, δεν ξεπερνούσαν τη φυσική που μάθαινα στο σχολείο.
Ακριβώς όπως η θεωρία του Κάρολου Δαρβίνου για τη φυσική επιλογή είναι θεμελιώδης και κατανοητή στους πιο ανοιχτόμυαλους ανθρώπους, έτσι και το μοντέλο της Μεγάλης Έκρηξης μπορεί να εξηγηθεί με όρους που καταλαβαίνουν και οι μη ειδικοί, χωρίς να `βάζουμε νερό στο κρασί μας` στις κεντρικές έννοιες της θεωρίας...
Οι σύγχρονοι επιστήμονες πρέπει να βγουν και να διαλαλήσουν στον κόσμο ότι το μοντέλο της Μεγάλης Έκρηξης αποτίει φόρο τιμής στην ανθρώπινη περιέργεια και διάνοια. Και αν κάποιος από το ακροατήριο θέσει το δυσκολότερο ερώτημα όλων, `Τι υπήρχε πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη;`, τότε οι κοσμολόγοι θα πρέπει να μιμηθούν το παράδειγμα του Αγίου Αυγουστίνου: Στην αυτοβιογραφία του, Εξομολογήσεις, γραμμένη περίπου το 400 μ.Χ., ο φιλόσοφος και θεολόγος Άγιος Αυγουστίνος αναφέρει μιαν απάντηση που είχε ακούσει όταν τέθηκε το θεολογικό ισοδύναμο του ερωτήματος:
`Τι υπήρχε πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη;`
- Τι έκανε ο Θεός πριν δημιουργήσει το σύμπαν;
- Πριν δημιουργήσει τον Ουρανό και τη Γη, ο Θεός έφτιαξε την κόλαση για να στέλνει εκείνους που θέτουν τέτοιου είδους ερωτήματα.
Ο όρος BIG BANG αποδείχθηκε ένας μικρός και εντυπωσιακός τίτλος για τη θεωρία της δημιουργίας, και μάλιστα επινοήθηκε από τον μεγαλύτερο επικριτή της! Το βιβλίο αφηγείται την επική ιστορία της πιο σημαντικής επιστημονικής θεωρίας όλων των εποχών. Διαθέτει όλα τα συστατικά μιας επιστημονικής περιπέτειας, όμως, έχει και κάτι παραπάνω: αληθινή γνώση, επιστημονική εγκυρότητα, σαφήνεια, ανατροπές και... χιούμορ.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Θεοφάνης Γραμμένος (Επιμέλεια)


Simon Singh

Simon Singh (Συγγραφέας)

Ο Simon Singh είναι ινδικής καταγωγής, γεννήθηκε το 1964 στο Somerset και ζει στο Λονδίνο. Σπούδασε φυσική και έκανε τη διδακτορική διατριβή του στη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στην Αγγλία. Μετά το 1990 εργάστηκε στο BBC ως υπεύθυνος του τμήματος επιστημονικών ντοκυμαντέρ, ενώ το 1996 διήθυνε την παραγωγή ενός από τα καλύτερα και πολυβραβευμένα ντοκυμαντέρ που προβλήθηκαν ποτέ στην αγγλική τηλεόραση, σχετικά με την ιστορία του "τελευταίου θεωρήματος του Φερμά". Ο Simon Singh είναι ινδικής καταγωγής, αλλά γεννήθηκε και κατοικεί στο Λονδίνο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ανδρομάχη Σπανού (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
640
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.785 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση