Ο τρίτος κόσμος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο τρίτος κόσμος

Πολιτική, κοινωνία, οικονομία, διεθνείς σχέσεις

Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος

Παντελής Σκλιάς

Αστέρης Χουλιάρας

25.56€ -33% 17.13€
Οι περισσότεροι άνθρωποι στη γη δεν κατοικούν στον πλούσιο Βορρά αλλά στον φτωχό Νότο. Ο περισσότερος κόσμος δεν είναι ο Πρώτος Κόσμος της Δύσης ούτε ο Δεύτερος Κόσμος των πρώην κομμουνιστικών κρατών. Ο περισσότερος κόσμος είναι ο Τρίτος Κόσμος. Οι κάτοικοί του αποτελούν την περιθωριοποιημένη πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη. Οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης, που συγκλονίζουν τις χώρες της Δύσης, τις περισσότερες φορές παρακάμπτουν τους κατοίκους του Τρίτου Κόσμου. Οι πλούσιες χώρες συνήθως τους ξεχνούν. Και τα ΜΜΕ συχνά τους αγνοούν. Παρά τη σημασία του, ο Τρίτος Κόσμος παραμένει -από πολλές πλευρές- ένας μεγάλος άγνωστος. Τέσσερις πανεπιστημιακοί με διαφορετική ειδίκευση (πολιτική επιστήμη, διεθνείς σχέσεις, οικονομικά και περιφερειακή ανάπτυξη), οι οποίοι διδάσκουν σε τέσσερα διαφορετικά ελληνικά ΑΕΙ (Αθηνών, Πάντειο, Δημοκρίτειο, Χαροκόπειο) επιχειρούν σε αυτό το βιβλίο μια ξενάγηση στο μεγαλύτερο κομμάτι του σύγχρονου κόσμου. Το βιβλίο είναι ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο. Σε ξεχωριστά κεφάλαια, με τη βοήθεια οκτώ στατιστικών πινάκων και 15 χαρτών αναλύονται οι εξελίξεις στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία από την εποχή της αποικιοκρατίας μέχρι σήμερα. Εξετάζονται, μεταξύ άλλων, ζητήματα καθημερινότητας, όπως είναι η φτώχεια, οι ασθένειες και η πείνα, καθώς και μερικές μεγάλες προκλήσεις για το μέλλον του Τρίτου Κόσμου, αλλά και της ανθρωπότητας συνολικά, όπως είναι οι περιβαλλοντικές απειλές, η μετανάστευση και η τρομοκρατία.
Σωτήρης Ντάλης

Σωτήρης Ντάλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Louvain του Βελγίου. Τα θέματα άμυνας και ασφάλειας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας, αποτελούν το κύριο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο. Από το 1996 είναι ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών. Άλλα βιβλία του: - Από το Άμστερνταμ στη Νίκαια. Η Ευρώπη και η Ελλάδα στη νέα εποχή (επιμέλεια), Κριτική 2001. - Η νέα διεθνής πραγματικότητα και η Ελλάδα. Δοκίμια για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική, Ελληνικά Γράμματα 1999. - Η κρίση στο Κόσοβο. Η Ελλάδα, η Διεθνής Κοινότητα και τα ΜΜΕ (επιμέλεια), Παπαζήσης 1999. - Η ελληνική εξωτερική πολιτική στο κατώφλι του 21ου αιώνα (με τον καθηγητή Θ. Κουλουμπή), Παπαζήσης 1997 κ.ά.

Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος

Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και σπούδασε νομικά, κοινωνιολογία και πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη London School of Economics and Political Science και στο Πανεπιστήμιο Yale, όπου το 1991 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του. Έχει διδάξει κοινωνιολογία και πολιτική επιστήμη στο μεταπτυχιακό ίδρυμα Instituto Juan March de Estudios e Investigaciones της Μαδρίτης και στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1998 διδάσκει πολιτική επιστήμη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για το σύγχρονο ελληνικό κράτος, τις σχέσεις διοίκησης και πολιτικής, την κοινωνία πολιτών και το κράτος πρόνοιας στα περιοδικά British Journal of Sociology, Κοινωνία Πολιτών και Σύγχρονα Θέματα και στις εφημερίδες Αυγή και Βήμα της Κυριακής. Έχει εκδόσει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία "Γραφειοκρατία και πολιτική εξουσία" (Αντ. Σάκκουλας, 1996), "Populism and Bureaucracy" (The University of Notre Dame Press, 1996) ενώ έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους "Κοινωνία και πολιτική" (Θεμέλιο, 1996, μαζί με τους Χ. Λυριντζή και Ηλ. Νικολακόπουλο), "Ο Συνήγορος του Πολίτη: Η δημοκρατία σε βάθος" (Παπαζήσης, 2000), κ.ά..
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παντελής Σκλιάς

Παντελής Σκλιάς (Συγγραφέας)

Ο Παντελής Σκλιάς είναι πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου, κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Sussex (UK) στο γνωστικό αντικείμενο της διεθνούς πολιτικής οικονομίας. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Ελληνικό Κέντρο Πολιτικών Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου, με υποτροφία του ΙΚΥ. Συνεργάζεται με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ως συγγραφέας εκπαιδευτικού υλικού και Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό). Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σχέσεων) καθώς επίσης και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης). Είναι επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών για τον Πολιτισμό, την Ανάπτυξη και το Περιβάλλον του Πανεπιστημίου Sussex. Είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Μη Κυβερνητικού Οργανισμού Ευρωπαϊκή Προοπτική, με σημαντική δραστηριότητα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στις χώρες των Βαλκανίων (ΠΓΔΜ, Κόσοβο, Αλβανία, Σερβία), του Τρίτου Κόσμου (Ισημερινός, Κένυα, Μαλί, Τανζανία, Κοινοπολιτεία της Δομίνικα, Ινδία) και της πρώην ΕΣΣΔ. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η μελέτη της διεθνούς πολιτικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης στις χώρες των Βαλκανίων, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της πρώην ΕΣΣΔ και του Τρίτου Κόσμου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αστέρης Χουλιάρας (Συγγραφέας)

Ο Αστέρης Χουλιάρας είναι επίκουρος καθηγητής στο τμήμα γεωγραφίας του Χαροκοπείου πανεπιστημίου. Διδάκτορας στην Πολιτική Επιστήμη του University of Hull (Μ. Βρετανία). Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει τα βιβλία "Κράτη και εθνότητες στο Κέρας της Αφρικής" (1995), "Η κατάρρευση του κράτους στην Αφρική" (1996), "Η διεθνής αναπτυξιακή βοήθεια προς τον 21ο αιώνα" (1998) και "Η διπλωματία της κοινωνίας των πολιτών" (2003). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα επιστημονικά περιοδικά "The Journal of Modern African Studies", "African Affairs", "Defense Nationale", "Mediterranean Quarterly", "The Journal of Contemporary African Studies", "The World Today" κλπ. καθώς και σε συλλογικούς τόμους στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ελλάδα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την πολιτική γεωγραφία, τις σχέσεις Βορρά-Νότου και τις διεθνείς σχέσεις των κρατών της Αφρικής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σωτήρης Ρούσσος

Σωτήρης Ρούσσος (Συγγραφέας)

Ο Σωτήρης Ρούσσος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συντονιστής του Κέντρου Μεσογειακών και Μεσανατολικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος και εμπειρογνώμονας για τη Μέση Ανατολή στο Υπουργείο Εξωτερικών και έχει συγγράψει βιβλία για την περιφερειακή ασφάλεια στη Νότια Ευρασία και τη Μέση Ανατολή και για τις διεθνείς σχέσεις στον Τρίτο Κόσμο, καθώς και πολλά άρθρα σχετικά με την αραβοϊσραηλινή διένεξη, την αμερικανική στρατηγική στη Μέση Ανατολή και τους χριστιανικούς πληθυσμούς στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
357
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.537 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση