Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Για μια ευρωπαϊκή res publica

Offer
Η ελευθερία, ως αυθυπόστατη αξία και υπαρχή όλων των σκοπών, αντανακλά την ποιότητα του δημόσιου πολιτισμού μιας δημοκρατικά οργανωμένης κοινωνίας. Η διαδικασία όμως της πολιτικής διακυβέρνησης, ως μορφή οργάνωσης και άσκησης της δημόσιας εξουσίας, εγείρει ένα θεμελιώδες ερώτημα: πώς συγκροτεί μια δημοκρατική πολιτεία τους όρους ελευθερίας των πολιτών της, προκειμένου να ανταποκριθεί υπεύθυνα και αποτελεσματικά στους κοινούς στόχους τους; Το ερώτημα αυτό συνθέτει και ανασυνθέτει την ίδια τη φύση της πολιτικής θεωρίας και την αγωνιστική, και συχνά αγωνιώδη, προσπάθειά της να αναδείξει τα κατασταστικά στοιχεία της χρηστής πολιτείας. Ο αυτοέλεγχος του δήμου - η προστασία των μελών του από τον ίδιο τον εαυτό τους - ο αυτοπεριορισμός της κρατικής εξουσίας μέσω "ελέγχων και ισορροπιών", σε συνδυασμό με τη συμβολή του συνταγματισμού στην ανάσχεση μορφών αυθαίρετης παρέμβασης, εξουσίασης και καταναγκασμού, αποτελούν μερικά από τα ουσιώδη διακυβεύματα του σύγχρονου δημοκρατικού πολιτισμού. Αντλώντας από αυτά, η μελέτη επιχειρεί να μεταφέρει το αξιακό σύστημα της res publica σε μια σύνθετη και μεικτή πολιτεία της ύστερης νεωτερικότητας, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μελέτη υποστηρίζει ότι η αναβίωση της κοινωνικής και πολιτικής φιλοσοφίας του ρεπουμπλικανισμού, σε συνδυασμό με την πρόσφατη κανονιστική "στροφή" στις Ευρωπαϊκές Σπουδές, αποτελούν ένα στέρεο αναλυτικό υπόβαθρο για τη βαθύτερη κατανόηση των δημοκρατικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το πολιτικό σύστημα της Ένωσης. Στόχος όμως του ανά χείρας πονήματος δεν είναι μόνον η θεωρητική διερεύνηση αλλά και η επίτευξη μιας ηχηρής δημόσιας παρέμβασης, που επιχειρεί να αναδείξει την "προσήλωση στη δημοκρατία" σε συστατική νόρμα κάθε χρηστής πολιτείας που σέβεται την ελευθερία των πολιτών της. Η μελέτη προτείνει μια νέα πολιτική σχέση μεταξύ ίσων και ελεύθερων πολιτών, τη δημοκρατία της διεκδίκησης, μέσα από ένα πρώτο, ατελές αλλά αξιοκεντρικό σχεδίασμα μιας ευρωπαϊκής res publica.

21χ14 εκ., 170 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320 (Πολιτικές επιστήμες)
ISBN: 978-960-02-1852-7
ISBN (10ψήφιο): 960-02-1852-8
Βάρος: 0.279 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
12.78
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

8.18
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Χρυσοχόου, Δημήτρης Ν., 1970-
Ο Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου είναι Καθηγητής Θεωρίας και Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Catania. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Reader Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στο Πανεπιστήμιο Exeter, Επισκέπτης Καθηγητής στo Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επισκέπτης Ερευνητής στα Πανεπιστήμια LSE, Cambridge και Columbia, στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, και Honorary University Fellow στο College of Social Sciences and International Studies του Πανεπιστημίου Exeter. Έχει γράψει αρκετά βιβλία.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.