Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Φιλοσοφία και επιστήμη στην αρχαία Ελλάδα
Συγγραφέας:   Βασίλης Κάλφας


Offer
Το βιβλίο παρακολουθεί την παράλληλη ανάπτυξη και την αλληλεπίδραση φιλοσοφίας και επιστήμης στην αρχαία Ελλάδα. Προσπαθεί να προσδιορίσει με ποιον τρόπο κατοχυρώνει την αυτονομία της η αρχαία ελληνική επιστήμη, τι είδους σχέσεις διατηρεί με τη φιλοσοφία, αλλά και πώς οριοθετείται από τις διαδεδομένες ψευδοεπιστήμες (αστρολογία, ονειροκριτική) της ύστερης αρχαιότητας.
Η ιστορική περίοδος που καλύπτει ξεκινά από τα χρόνια του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη και φθάνει μέχρι το τέλος της ελληνικής αρχαιότητας. Φιλοδοξία του βιβλίου είναι να φέρει στο προσκήνιο εκείνες τις ιδιαίτερες περιστάσεις κατά τις οποίες παρατηρείται ένταση ανάμεσα στους κλάδους της γνώσης και αναδεικνύεται η σημασία του καθορισμού των σχέσεων επιστήμης και φιλοσοφίας.
Σταθμοί σ΄ αυτήν την περίοδο θεωρούνται:
α. η διαμόρφωση της πλατωνικής φιλοσοφίας μέσα από τον διάλογό της με τα μαθηματικά,
β. η προσπάθεια του Αριστοτέλη να ορίσει τις προδιαγραφές και τα όρια της αποδεκτής επιστήμης,
γ. η θαυμαστή εξέλιξη της ελληνιστικής αστρονομίας και η ολοκλήρωσή της στο γεωκεντρικό σύστημα του Πτολεμαίου, την πρώτη επιστημονική θεωρία της αρχαιότητας,
δ. η σχέση της θεωρητικής επιστήμης με τις μυστικιστικές δοξασίες της ύστερης αρχαιότητας, οι οποίες διεκδικούν γνωστική εγκυρότητα και στηρίζουν τη διάδοσή τους στις πρακτικές τους εφαρμογές.
Από μεθοδολογικής πλευράς, στο βιβλίο αναδεικνύεται η ανάγκη της ανάλυσης των πρωτοτύπων αρχαιοελληνικών κειμένων και η αποφυγή των αναχρονιστικών ερμηνειών της αρχαίας ελληνικής σκέψης.

21χ14 εκ., 329 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 182 (Φιλοσοφία, Αρχαία ελληνική - Ερμηνεία και κριτική), 509 (Επιστήμη - Ιστορία), 507 (Επιστήμη - Μεθοδολογία), 501 (Επιστήμη - Φιλοσοφία και θεωρία)
ISBN: 978-960-435-061-2
ISBN (10ψήφιο): 960-435-061-7
Βάρος: 0.407 κιλά
Εκδότης: Πόλις
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
20.39
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.07
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Κάλφας, Βασίλης
O Βασίλης Κάλφας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953. Είναι καθηγητής φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διευθύνει το περιοδικό Υπόμνημα στη φιλοσοφία και τη σειρά "Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι" των εκδόσεων ΠΟΛΙΣ. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: - "Επιστημονική Πρόοδος και Ορθολογικότητα" (Σύγχρονα Θέματα 1983, 2η έκδοση Νήσος 1997) - "Πλάτων Τίμαιος" (Πόλις, 1995) - Αριστοτέλης Περί Φύσεως (Πόλις, 1999).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.