Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ποια παγκοσμιοποίηση;
(Διεθνές φόρουμ: Ποια παγκοσμιοποίηση; Grande Halle de la Villette)
Συγγραφέας:   Συλλογικό έργο


Ποια παγκοσμιοποίηση;
Η Παγκόσμια Ακαδημία Πολιτισμών, με πρόεδρο τον Ελί Βιζέλ (βραβείο Νόμπελ ειρήνης), διοργανώνει κάθε χρόνο ένα διεθνές Φόρουμ, στο οποίο τα μέλη της Ακαδημίας και ειδικοί σε διάφορους τομείς ασχολούνται με ένα θέμα της κοινωνίας μας.

Θέτοντας το ερώτημα "Ποιά παγκοσμιοποίηση;", η Ακαδημία επέλεξε να προβληματιστεί πάνω σε ένα ζήτημα που συχνά γίνεται αφορμή για επιπόλαιες εκτιμήσεις. Στη διάρκεια των εργασιών ήρθαν στην επιφάνεια αρκετά σημαντικά ζητήματα:

Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι καινούργιο φαινόμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ούτε βέβαια συνίσταται στην απλή ευθυγράμμιση με τις δυτικές αξίες και μεθόδους, και ιδίως τις αμερικανικές. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, παρατηρούνται ισχυρές αλληλεπιδράσεις μεταξύ λαών και πολιτισμών, και η σύγχρονη παγκοσμιοποίηση αποτελεί μέρος αυτής της παράδοσης.

Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι τραγωδία. Χάρη σε αυτήν, η ανθρωπότητα πλούτισε από επιστημονική, τεχνολογική, ανθρωπιστική και πολιτιστική άποψη. Ένα από τα κρίσιμα προβλήματα είναι πώς θα επιτευχθεί μια πιο δίκαιη κατανομή των καρπών της παγκοσμιοποίησης μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών, καθώς και μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών ομάδων μέσα στα ίδια τα έθνη.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα προβλήματα που δημιουργεί η σύγκρουση των ηγεμονικών βλέψεων των κυρίαρχων χωρών με το οικουμενικό δικαίωμα στην ανάπτυξη. Η οργάνωση και ο έλεγχος της παγκοσμιοποίησης είναι η αναγκαία απάντηση στις ανησυχίες που εγείρει αυτό το φαινόμενο. Ο κόσμος έχει αλλάξει από την εποχή των συμφωνιών του Μπρέτον Γουντς. Θα πρέπει λοιπόν να αναζητηθεί μια πολιτικά υπεύθυνη λύση στα προβλήματα της διεθνούς ρύθμισης, της απελευθέρωσης και της διαφύλαξης των πολιτιστικών ταυτοτήτων.


Σημείωση: Πρόλογος: Ελί Βιζέλ Η παρούσα μετάφραση πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας (Centre National du Livre)

21χ14 εκ., 440 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 303.482 (Παγκοσμιοποίηση)
Άλλα πρόσωπα: Παγκόσμια Ακαδημία Πολιτισμών (Φορέας) , Χρυσάνθη Τσόγκα (Μεταφραστής) ,
ISBN: 978-960-256-605-3
ISBN (10ψήφιο): 960-256-605-1
Βάρος: 0.517 κιλά
Εκδότης: Εξάντας
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
18.50
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.47
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.