Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Οικονομία, κοινωνία, εξουσία
(Κριτική ανάλυση των ιδεολογικών αναπαραστάσεων)
Συγγραφέας:   Ηλίας Ι. Νικολόπουλος


Offer
Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο αναφέρεται σε θεμελιώδη ζητήματα και πλευρές της κοινωνικής πραγματικότητας, με βάση το πολύπλευρο και σύνθετο έργο του Μορίς Γκοντελιέ. Κεντρικό θέμα του είναι η διερεύνηση του χαρακτήρα και του ρόλου του οικονομικού, του πολιτικού και του ιδεολογικού παράγοντα στην κοινωνική εξέλιξη. Επιδιώκει να μεταφέρει, με κριτικό τρόπο, έναν πλούσιο κοινωνικό προβληματισμό στο αναγνωστικό κοινό και να συμβάλει στη διεπιστημονική ενημέρωσή του. Στο δεύτερο μέρος διερευνάται το ζήτημα της ορθολογικότητας και της ανορθολογικότητας στην οικονομία. Η συνήθης προσέγγιση του ζητήματος της ορθολογικότητας είναι ιδεολογική κι αυτό μας οδηγεί να αποδεχθούμε την ύπαρξη μιας κοινωνικής ορθολογικότητας, μια πλευρά της οποίας είναι η οικονομική ορθολογικότητα -γεγονός που ανατρέπει τα ίδια τα θεμέλια της κυρίαρχης οικονομικής.

21χ14 εκ., 123 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Επιστημονική Βιβλιοθήκη
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 300 (Κοινωνικές επιστήμες), 330 (Οικονομία ), 305.906 (Κοινωνική εξέλιξη)
ISBN: 978-960-218-387-8
ISBN (10ψήφιο): 960-218-387-Χ
Βάρος: 0.173 κιλά
Εκδότης: Κριτική
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
13.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.75
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αθήνα και στο Παρίσι. Είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, πτυχιούχος του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών, πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, καθώς και διπλωματούχος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Από το 1986 είναι τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Χαλκίδας όπου διδάσκει οικονομικά. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του ΤΕΙ και προϊστάμενος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Από το 2003 είναι διευθυντής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας και μέλος του Συμβουλίου του ΤΕΙ Χαλκίδας. Την περίοδο 1978-1981 ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Σπουδαστήριο της Α΄ έδρας οικονομικής ανάλυσης της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολή Πειραιά και συμμετείχε στο επιστημονικό περιοδικό "Ανάλυση" εξελίξεων της ελληνικής οικονομίας", το οποίο εκδιδόταν στο πλαίσιο της έδρας αυτής. Κατά τα έτη 1985-1987 δίδαξε στο ΤΕΙ Πειραιά ως έκτακτος εκπαιδευτικός. Στο διάστημα 1991-1992 ήταν μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της ελληνικής έκδοσης του διεθνούς περιοδικού "Μηνιαία Επιθεώρηση" (Monthly Review) και στο παρελθόν τακτικός συνεργάτης του. Έχε συμμετάσχει ως μέλος σε επιστημονικές επιτροπές συνεδρίων και είναι σύμβουλος και μέλος και μέλος επιστημονικών επιτροπών περιοδικών και επιστημονικών εκδόσεων. Εργάστηκε σε μεγάλες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, όπως και στη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης, απ6 το 1978 έως το 1986, όπου ήταν προϊστάμενος του Τμήματος Προγράμματος. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: "Δομές και Θεσμοί στην Τουρκοκρατία. Τα Αμπελάκια και ο κοινωνικοοικονομικός μετασχηματισμ6ς του ελλαδικού χώρου", εκδόσεις Κάλβος, Αθήνα, 1988, "Οικονομία. κοινωνία, εξουσία. Κριτική ανάλυση των ιδεολογικών αναπαραστάσεων", εκδόσεις Κριτική, Αθήνα, 2004, "Οικονομική της Διοίκησης. Η οικονομική ορθολογικότητα και τα όρια της νεοκλασικής θεωρίας", εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2006. "Διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Οικονομία και θεσμοί την εποχή της παγκοσμιοποίησης", εκδόσεις Πατάκη, 2008. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις του σε πολλά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα και μελέτες.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.