Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Οδοιπορικό
(Σμύρνη, Ιούνιος 1920 - Νικομήδεια, Ιανουάριος 1921)

Offer
23 Ιουλίου, Πέμπτη
"Την 6η πρωϊνήν ανεχωρήσαμεν συναντήσαντες μετ΄ ολίγον ένα μικρόν πεδίον με φασόλια, εις την άκρην δε τούτου το χωρίον Καρατζί με πεντήκοντα σπίτια τουρκικά. Ολίγον περαιτέρω ήτο το χωρίον Κοσλαουλάρ. Επροχωρήσαμεν δύο ώρας και συνηντήσαμεν τον αμαξιτόν δρόμον.[...]
Εκάμαμεν μεσημέρι εκεί και ανεχωρήσαμεν την 5ην μ.μ. Διερχόμεθα το πεδίον της μάχης. Εδώ ένα σώβρακο μαζί βγαλμένο με το παντελόνι, εκεί έν κράνος συντροφεύει μίαν παλάσκαν ή ένα αντίσκηνο. Εν γένει εσώρουχα τήδε κακείσε αιματωμένα και παντός είδους ιματισμός: αντίσκηνα, κράνη, πάσσαλοι, κιβώτια παντοειδή, χλαίναι περισσότεραι, υποκόπανοι όπλων, κατεστραμμένα σάγματα, πηλήκια, αμπέχωνα κ.τ.λ. δεικνύουν ότι η λαίλαψ του πολέμου έκαμεν εκεί αρκετάς επιτυχίας."

Ο Δημήτριος Κεφαλογιάννης εξεπλήρωσε το χρέος του προς την πατρίδα υπηρετώντας ως στρατιώτης στην πρώτη γραμμή του μικρασιατικού μετώπου κατά τις πιο κρίσιμες ώρες της ένοπλης σύγκρουσης Ελλήνων και Τούρκων. Η θητεία αυτή έκλεισε επώδυνα με το θάνατό του, στα τέλη Αυγούστου του 1922.
Ανάμεσα στα κατάλοιπά του περισώθηκε το ημερολόγιο που είχε κρατήσει στη διάρκεια των οκτώ πρώτων μηνών της παρουσίας του στο μέτωπο των επιχειρήσεων. Συμμετέχοντας ενεργά στα γεγονότα που εκτυλίσσονταν, κατέγραφε ανελλιπώς τις εντυπώσεις, τις εμπειρίες και τις σκέψεις του πάνω σε ό,τι περιερχόταν στη γνώση ή την αντίληψή του.
Ο Δημήτριος Κεφαλογιάννης, παρών και, τελικά, θύμα και ο ίδιος στο βωμό της ανελέητης πολεμικής αναμέτρησης, καταθέτει μία μαρτυρία η οποία συγκινεί και επιβάλλεται με την αμεσότητα και τη γνησιότητά της.

Κωνσταντίνος Σβολόπουλος


Σημείωση: Πρόλογος: Γιάννης Κεφαλογιάννης, βουλευτής Ρεθύμνου. Εισαγωγή: Κωνσταντίνος Σβολόπουλος.

20χ14 εκ., 148 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Μαρτυρίες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.726 092 (Ελλάς - Ιστορία - Μικρασιατική εκστρατεία - Προσωπικές αφηγήσεις)
Άλλα πρόσωπα: Αγγελική Καραπάνου - Παλόγλου (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-05-1174-1
ISBN (10ψήφιο): 960-05-1174-8
Βάρος: 0.24 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
14.27
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

10.27
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Δημήτριος Κεφαλογιάννης γεννήθηκε στα Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου, πιθανότατα, το 1899 και ήταν πρωτότοκος γιος του Ιωάννη Κεφαλογιάννη και της Ζαφειρίας, κόρης του οπλαρχηγού Γεωργίου Μανουρά (καπετάν Ζωνού-Μανουρά). Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο των Ανωγείων και στη συνέχεια στο Γυμνάσιο Αρρένων του Ηρακλείου, ενώ από το 1915 και ως το τέλος του σχολικού έτους 1918-1919 παρακολούθησε τα μαθήματα της Εμπορικής Σχολής Ηρακλείου. Η στράτευσή του, στις 20 Ιουλίου 1919, ανέτρεψε δραματικά τα σχέδια και την πορεία του. Αμέσως μετά την κατάταξή του, εντάχθηκε στο 8ο Σύνταγμα Κρητών και ακολούθησε την αποστολή και τη διαδρομή του στο μικρασιατικό μέτωπο. Λίγες μέρες πριν από τον θανάσιμο τραυματισμό του προήχθη, ύστερα από σχετικές εξετάσεις, σε έφεδρο ανθυπασπιστή. Το νήμα της ζωής του κόπηκε στην Κίο της Προποντίδας στις 22 Αυγούστου 1922, κατά την υποχώρηση του ελληνικού στρατού.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.