Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Alter ego
(Τα παράδοξα της δημοκρατικής ταυτότητας)
Συγγραφείς:   Alain Renaut, Sylvie Mesure,


Offer
Στην κοινωνία στην οποία ζούμε προσπαθούμε να εκφράσουμε την ατομικότητά μας που μάς διακρίνει από τους άλλους. Παράλληλα, όμως, συνδεόμαστε με τους άλλους με δεσμούς αλληλεγγύης. Η ταυτότητά μας προβάλλει ως το αινιγματικό προϊόν δύο αντίρροπων δυνάμεων που μας κάνουν να μην μπορούμε να πούμε "εγώ" παρά μόνο λέγοντας "εμείς". O άλλος είναι το alter ego μας.
Oι συγγραφείς, συζητώντας με το έργο των Τοκβίλ, Ρωλς, Ταίηλορ και Κίμλικα, υποστηρίζουν ότι η κοινωνία μας θέτει ως αίτημα την επιδίωξη της ισότητας. Ταυτοχρόνως, όμως, τίθεται το ζήτημα της πολιτισμικής διαφοράς, της πολιτισμικής συνιστώσας της ταυτότητάς μας. Αν είμαστε ίσοι και αν θέλουμε αυτή η ισότητα να είναι πραγματική, δεν θα έπρεπε να αποδεχτούμε την έκφραση της ετερότητας, δεν θα έπρεπε οι εκδηλώσεις της ετερότητας να αναγνωρίζονται ισότιμα και στο δημόσιο χώρο; Πρέπει να υπερασπιζόμαστε το άτομο άρα και το δικαίωμα του ατόμου στη διαφορά, το δικαίωμά του να "ανήκει" σε μια κοινότητα, απαντούν οι συγγραφείς, υπό έναν όμως θεμελιώδη όρο, υπό τον όρο του απαρέγκλιτου σεβασμού ενός βασικού κριτηρίου: Όλες οι πολιτισμικές και κοινοτικές συνιστώσες της κοινωνικής ζωής οφείλουν να σέβονται την ατομικότητα στο εσωτερικό τους. Αναγνωρίζεται το δικαίωμα του ατόμου να "ανήκει" σε μια κοινότητα, αλλά όχι το δικαίωμα της κοινότητας να επιβάλλει στο άτομο τις αξίες της. Κατά συνέπειαν, οι ομάδες (πολιτισμικές, εθνοτικές, μειονοτικές) δεν θα μπορούν να κατέχουν και να ασκούν συλλογικά δικαιώματα.
Με τον τρόπο αυτό, οι συγγραφείς μένουν πιστοί στον πυρήνα του πολιτικού φιλελευθερισμού. Διευρύνουν τους ορίζοντές του ώστε να μπορέσει να λάβει υπ΄ όψιν του την έννοια της διαφοράς, αλλά και επισημαίνουν τους κινδύνους του κοινοτισμού και του σχετικισμού.


Σημείωση: Πρόλογος: Βασίλης Βουτσάκης.

21χ14 εκ., 400 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 321.4 (Δημοκρατία), 306.446 (Πολυπολιτισμικότητα)
Άλλα πρόσωπα: Βασίλης Βουτσάκης (Επιμελητής) , Φροσύνα Στεφοπούλου (Μεταφραστής) ,
ISBN: 978-960-435-057-5
ISBN (10ψήφιο): 960-435-057-9
Βάρος: 0.495 κιλά
Εκδότης: Πόλις
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
21.40
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.77
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Συλβί Μεζύρ είναι ερευνήτρια στο CNRS. Σε συνεργασία με τον Αλαιν Ρενώ έχει δημοσιεύσει το βιβλίο: "La guerre des deiux. Essai sur la querelle des valeurs".

Renaut, Alain
Ο Αλαίν Ρενώ γεννήθηκε το 1948. Είναι καθηγητής της φιλοσοφίας και διευθυντής του τμήματος φιλοσοφίας και κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV). Θεωρείται από τους πρωταγωνιστές της επιστροφής της πολιτικής φιλοσοφίας στο επίκεντρο των φιλοσοφικών αναζητήσεων στη Γαλλία. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το ζήτημα των αξιών που συνδέονται με το θεμελιώδες πρόταγμα της νεωτερικότητας, και οι οποίες εδώ και δύο αιώνες μετασχηματίζουν σε βάθος τις δημοκρατικές κοινωνίες. Ο Αλαίν Ρενώ έχει ασχοληθεί επίσης με τα θέματα του ατομισμού, του φιλελευθερισμού, του κοινοτισμού, της πολυπολιτισμικότητας, των δικαιωμάτων, καθώς και με την ηθική φιλοσοφία και τη φιλοσοφία του δικαίου. Σε συνεργασία με τον Λυκ Φερύ αμφισβήτησε τον αντιουμανισμό που κυριαρχούσε στη γαλλική φιλοσοφική σκηνή τη δεκαετία του ΄60. Έχει μεταφράσει στα γαλλικά την "Κριτική της κριτικής δύναμης" και την "Κριτική του καθαρού λόγου" του Καντ, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην αναβίωση του ενδιαφέροντος της γαλλικής επιστημονικής κοινότητας για το καντιανό έργο. Έχει μεταφράσει επίσης έργα των Φίχτε, Αντόρνο και Κασίρερ. Διευθύνει το περιοδικό "Raison publique".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.