Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών στη ΕΣΣΔ (1917-1938)
(Προπαγάνδα και ιδεολογική χειραγώγηση)
Συγγραφέας:   Παρασκευή Γκόλια


Η εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών στη ΕΣΣΔ (1917-1938)
Κολχόζ, οκτωβρόπουλο, Λένιν, σφυροδρέπανο, Στάλιν, κολεκτίβα, εργοστάσιο είναι λέξεις -σύμβολα, οι οποίες ενέχουν συγκεκριμένες αρχές και ιδεολογήματα. Είναι όροι πλήρεις νοημάτων και ιδεολογικών επινεύσεων, που τάχθηκαν να θεμελιώσουν μια ιδεολογία, ένα πολιτικό καθεστώς, ένα κράτος και μια κοινωνία. Είναι ιστορικοί όροι που γεννήθηκαν μέσα από μια επανάσταση και τάχθηκαν να την υπηρετήσουν. Οι λέξεις αυτές είναι σημειωτικά ανάλογες με μια πληθώρα σημαινόντων, που ανακαλύφθηκαν ή κατασκευάστηκαν για να υπηρετήσουν ιδεολογίες, καθεστώτα και κάθε είδους κοινωνικές συσσωματώσεις.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ήδη από τις απαρχές του "υπαρκτού σοσιαλισμού", ενώ οι εμπνευστές του πραγματοποιούσαν θεμελιακές τομές στην οικονομική, στην πολιτική και στην κοινωνική οργάνωση, συγχρόνως μετέρχονταν των κατάλληλων μεθοδεύσεων ώστε να σχηματοποιήσουν, να παράγουν και να αναπαράγουν το ιδεολογικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα χτιζόταν το νεοσύστατο οικοδόμημά τους. Αυτή η προσπάθεια για ιδεολογική θεμελίωση και συστράτευση ξεκίνησε από τον ισχυρότερο ιδεολογικό μηχανισμό του κράτους και της κοινωνίας, το σχολείο.Το σχολείο διαθέτει μια πληθώρα μηχανισμών, φανερών και λανθανόντων, ώστε να αναλαμβάνει και να φέρνει σε πέρας αποστολές ιδεολογικής διάχυσης και χειραγώγησης. Επομένως είναι φυσική και αναμενόμενη η προσπάθεια που κατέβαλε το σοβιετικό καθεστώς να διαχύσει την ιδεολογία του στους σχολικούς μηχανισμούς ώστε να εξασφαλίσει την εμπέδωση και την αναπαραγωγή της.

24χ17 εκ., 294 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ιστορία / Πολιτισμός
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 370.09 (Εκπαίδευση - Ιστορία ), 947.02 (Ρωσία - Ιστορία)
Άλλα πρόσωπα: Κέντρο Ποντιακών Μελετών (ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ) (Φορέας)
ISBN: 978-960-8353-15-2
ISBN (10ψήφιο): 960-8353-15-7
Βάρος: 0.734 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Γράψε τη δική σου κριτική
26.63
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

23.70
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Παρασκευή Γκόλια γεννήθηκε στη Δαμασκηνιά Κοζάνης και είναι δασκάλα. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας και στο ΠΤΔΕ Φλώρινας του ΑΠΘ. Στη συνέχεια αποφοίτησε από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΠΤΔΕ Φλώρινας του ΑΠΘ. Είναι διδάκτορας παιδαγωγικής του ΠΤΔΕ Φλώρινας του ΠΔΜ. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα περιοδικά σχετικές με τη σχολική παιδαγωγική, την εκπαιδευτική πολιτική και την εθνική και πολιτική διαπαιδαγώγηση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.