Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η εταιρική διακυβέρνηση
(Όψεις του προβλήματος και πιθανές απαντήσεις)
Συγγραφέας:   Κωνσταντίνος Ζ. Μέκος


Η εταιρική διακυβέρνηση
Στις σύγχρονες μεγάλες ανώνυμες εταιρείες διάφορες πλευρές συνεισφέρουν κεφάλαιο, γνώση και εργασία για την αμοιβαία εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Οι μέτοχοι συνεισφέρουν κεφάλαιο και συμμετέχουν στα κέρδη της εταιρείας, χωρίς όμως να αναλαμβάνουν την ευθύνη της λειτουργίας της. Τα ανώτερα στελέχη (μάνατζερ) διοικούν την επιχείρηση χωρίς να εισφέρουν τους πόρους. Οι μέτοχοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους και ότι δεν θα εξαπατηθούν από τους μάνατζερ. Από την άλλη και μεταξύ των μετόχων μπορεί να υπάρχουν κάποιοι με αρκετά μεγάλα μερίδια, που προσπαθούν να ελέγξουν την εταιρεία, να διορίσουν τη διοίκηση της και να καταχραστούν τη θέση τους εις βάρος των μικρομετόχων. Σε αυτή την περίπτωση οι "εξωτερικοί" χρηματοδότες της εταιρείας προσπαθούν να προστατευθούν από τους "εσωτερικούς", δηλαδή τους μάνατζερ και τους μεγάλους μετόχους που έχουν τον έλεγχο της. Τα παραπάνω αποτελούν αντικείμενο της εταιρικής διακυβέρνησης με την οποία ασχολείται η μελέτη αυτή.

Παρουσιάζονται διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην προσπάθεια των "εξωτερικών" χρηματοδοτών να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους, όπως τα συμβόλαια αποδοτικότητας, η συγκέντρωση των μετοχών, το διοικητικό συμβούλιο και οι επιτροπές του. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη νομική προστασία του επενδυτή, η οποία φαίνεται ότι διαφέρει αρκετά μεταξύ των χωρών και ότι έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών. Εξετάζονται επίσης νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες που λήφθηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα, ενώ στο τέλος γίνονται και κάποιες προτάσεις από την πλευρά του συγγραφέα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εταιρικής διακυβέρνησης.

24χ17 εκ., 155 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 330 (Οικονομία ), 332.6 (Επενδύσεις ), 338.7 (Εταιρείες)
ISBN: 978-960-8353-06-0
ISBN (10ψήφιο): 960-8353-06-8
Βάρος: 0.348 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Γράψε τη δική σου κριτική
21.30
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.96
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Κωνσταντίνος Ζ. Μέκος, γεννημένος στην Κομοτηνή το 1968, έλαβε το 1994 δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αποφοίτησε το 1999 από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ το 2002 έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Εργάζεται ως Τεχνικός Επιθεωρητής Εργασίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.