Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η συμβολή των λογίων της Τραπεζούντας στην εκπαίδευση των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών
(Στοιχεία πολιτικής, ηθικής και λογικής φιλοσοφίας στα έργα του Γεωργίου Τραπεζούντιου Χρυσόγονου)

Η συμβολή των λογίων της Τραπεζούντας στην εκπαίδευση των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών
Σκοπός της ανά χείρας μελέτης είναι η παρουσίαση του βίου και του έργου ενός από τους σημαντικούς φιλοσόφους της Τραπεζούντας, του Γεωργίου Τραπεζούντιου Χρυσόγονου, ο οποίος έζησε το 18o αιώνα. Πολλοί λόγιοι, καταγόμενοι από την Τραπεζούντα είχαν επιδείξει έντονη δραστηριότητα και με το συγγραφικό έργο τους συνέβαλαν αποφασιστικά στη βελτίωση της εκπαίδευσης των Παραδουνάβιων ηγεμονιών. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ο Γεώργιος Τραπεζούντιος Χρυσόγονος, του οποίου η προσωπικότητα και το έργο αμφισβητήθηκε από μελετητές και κυρίως βιογράφους, που τον συνέχεαν με τον Γεώργιο Τραπεζούντιο Υπομενά. Η μελέτη αυτή διασαφηνίζει τα όσα αφορούν την προσωπικότητα και το έργο του καθηγητή και μετέπειτα διευθυντή της Σχολής του Βουκουρεστίου Γεώργιου Τραπεζούντιου Χρυσόγονου, αντλώντας στοιχεία από παλαιούς και νέους ερευνητές και κυρίως από τα έργα του, τα οποία μέχρι σήμερα παρέμεναν ανέκδοτα στη βιβλιοθήκη της Ρουμανικής Ακαδημίας στο Βουκουρέστι. Πρόκειται για έργα τα οποία έρχονται στο φως με την παρούσα μελέτη και περιέχουν στοιχεία της πολιτικής, ηθικής και λογικής φιλοσοφίας του Τραπεζούντιου.

Το παρόν έργο αποτελεί μια πρόκληση για τους ερευνητές, που θα θελήσουν να μελετήσουν τη δράση και το συγγραφικό έργο των φιλοσόφων που έδρασαν στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες και μεταλαμπάδευσαν τη Βυζαντινή κληρονομιά σε μια δύσκολη αλλά και συνάμα ανανεωτική περίοδο για το ελληνικό έθνος. Πολλά από τα έργα των Τραπεζουντίων συγγραφέων διαφυλλάσσονται στη βιβλιοθήκη της Ρουμανικής Ακαδημίας στο Βουκουρέστι και θα ήταν ευχής έργο να γίνουν γνωστά και άλλα ανέκδοτα ακόμη έργα, γεγονός που θα βοηθήσει να εμβαθύνουμε περισσότερο στο ιδεολογικό κλίμα της εποχής αλλά και στη φιλοσοφική σκέψη των πεπαιδευμένων αυτών λογίων.

24χ17 εκ., 200 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ιστορία - Πολιτισμός
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 938.293 (Πόντος - Ιστορία ), 370.09 (Εκπαίδευση - Ιστορία )
Άλλα πρόσωπα: Κέντρο Ποντιακών Μελετών (ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ) (Φορέας)
ISBN: 978-960-8353-00-8
ISBN (10ψήφιο): 960-8353-00-9
Βάρος: 0.451 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Γράψε τη δική σου κριτική
26.63
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

23.70
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Τριαντάρη - Μαρά, Σωτηρία
Η Σωτηρία Τριαντάρη - Μαρά (Θεσσαλονίκη, 1967) σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης στη Γερμανία. Είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας (ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ.) και με υποτροφία συνέχισε μεταδιδακτορικές σπουδές στη βυζαντινή φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Φιλοσοφική Σχολή). Εργάστηκε ως φιλόλογος καθηγήτρια στη μέση και εκκλησιαστική εκπαίδευση, αποσπάστηκε στο ΥΠ.Ε.Π.Θ., στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας (1998-2001) και διδάσκει με ανάθεση το μάθημα της φιλοσοφίας στα Πανεπιστήμια: Ιωαννίνων και Μακεδονίας. Είναι επιμελήτρια έκδοσης του περιοδικού Φιλοσοφίας Ανάλεκτα, μέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, της Ελληνικής Φιλοσοφικής Επιθεώρησης, της Societe Internationale pour l΄ Etude la Philosofie Medievale (Βέλγιο) κ.ά. Έλαβε μέρος σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εργασίες της δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα περιοδικά και εφημερίδες. Κύρια αυτοτελή έργα της είναι: "Η γνώση και η πίστη στον Ιωάννη Φιλόπονο" (2001), "Η κριτική του Νικηφόρου Γρηγορά στον Αριστοτέλη" (2001), Αρχαία ελληνικά - φιλοσοφικός λόγος. Πλάτων-Πρωταγόρας και Αριστοτέλης Πολιτικά (Σχολικά βοηθήματα Γ τάξη ενιαίου λυκείου (2001) κ.ά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.