Ένας Γκρέκο από τον Τσεσμέ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ένας Γκρέκο από τον Τσεσμέ

Παντελής Καψής

10.20€ -24% 7.75€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789601410265

  • Κατηγορίες:

    Πεζογραφία , Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2005

  • Εκδότης

    Λιβάνης

Θα έπρεπε, όπως τουλάχιστον συνηθίζεται, το βιβλίο αυτό να αρχίζει με ένα σύντομο βιογραφικό. Θα ήταν ίσως κουραστικό και δε θα έδινε την πραγματική εικόνα μιας πολυτάραχης ζωής, ανάμεσα στη νοσταλγία του χωρίου, της Αγια-Παρασκευής, και της πολυτραγουδισμένης Σμύρνης, και των πολέμων της γενιάς του, των επαναστάσεων, της μεγάλης καταστροφής, της αέναης μάχης της δημοσιογραφίας.
Προτίμησα να αρχίσω με το πιο αγαπημένο κείμενό του, τον `Πελαΐσιο`, αγαπημένο πολύ γιατί φαίνεται να είναι ένα είδος μυθιστοριογραφίας των ναυτικών προγόνων της φαμίλιας, αγαπημένο τόσο, που στο αγόρι που γεννιέται δίνει το όνομα: Πελαΐσιος Ιωάννης Καψής ή Συμιακάκης. Αυτό είναι το πλήρες όνομά μου και ίσως να ήταν λάθος που δεν το χρησιμοποιώ ολόκληρο.
Την ανάγκη ενός τυπικού βιογραφικού καλύπτει ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε στον Προσφυγικό Κόσμο και αναδημοσιεύεται στις τελευταίες σελίδες.

Γιάννης Π. Καψής

Γιάννης Π. Καψής (Επιμέλεια)

Ο Γιάννης Π. Καψής, δημοσιογράφος και πολιτικός, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929, αλλά οι ρίζες του, που φτάνουν στην Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ, τον έκαναν να νιώθει από μικρός σαν γέννημα θρέμμα της Μικρασίας. Η αγάπη του αυτή εκδηλώθηκε με το πρώτο του βιβλίο, "Χαμένες πατρίδες", που εκδόθηκε το 1960 και έκτοτε επανεκδόθηκε σε αλλεπάλληλες εκδόσεις, έχοντας πλησιάσει τις 100.000 αντίτυπα. Ακολούθησε αργότερα "H μαύρη βίβλος", μια συγκλονιστική συλλογή των καταθέσεων των θυμάτων της Καταστροφής. Τα μυθιστορήματά του "Όταν οι άγγελοι πέθαιναν στη Σμύρνη" και "Τα σμυρνέικα τραγούδια" δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της πιο τραγικής σελίδας της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ακολουθώντας το επάγγελμα του πατέρα του, μπήκε από την εφηβική ηλικία στη δημοσιογραφία και, ξεκινώντας από βοηθός αστυνομικού ρεπόρτερ, ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη του ρεπορτάζ. Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, δοκίμασε για λίγο τη δικηγορία ως ασκούμενος, αλλά δεν τον τράβηξε. Αφιερώθηκε αποκλειστικά στη δημοσιογραφία, και το 1958 ανέλαβε αρχισυντάκτης του Έθνους μέχρι το 1970, οπότε καταδικάστηκε από το στρατοδικείο της χούντας. Ταυτόχρονα εργαζόταν ως βοηθός ανταποκριτής του Time. Μετά την αποφυλάκισή του εργάστηκε ως β΄ αρχισυντάκτης στο "Βήμα" και στη συνέχεια ως διευθυντής στον "Ταχυδρόμο". Επιστρέφοντας από το Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας "Τα Νέα". Τον Απρίλη του 1982 ορκίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών και αργότερα υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών, έως τον Ιούλιο του 1989. Έφυγε από τη ζωή στις 13 Νοεμβρίου 2017, σε ηλικία 88 ετών.

Παντελής Καψής

Παντελής Καψής (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε πριν από 60 και κάτι χρόνια στην Αθήνα. Από μικρό παιδί αγαπούσε τον αθλητισμό και μέχρι το πανεπιστήμιο ήταν μια καθημερινή του ενασχόληση. Μετά άρχισαν τα γνωστά, πολιτικές νεολαίες, τσιγάρα, ξενύχτια, έκανε ένα μεγάλο διάλειμμα στη διάρκεια του οποίου έγινε δημοσιογράφος, ακολουθώντας μια οικογενειακή παράδοση τριών γενεών. Ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη του ρεπορτάζ, πέρασε από το ραδιόφωνο και από την τηλεόραση, κατά βάση όμως ήταν άνθρωπος των εφημερίδων, έφτασε να διευθύνει "ΤΑ ΝΕΑ" και μετά "ΤΟ ΒΗΜΑ". Όταν έκλεισε τον πρώτο του δημοσιογραφικό κύκλο μπήκε για λίγο στην πολιτική, αρχικά σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος του Λουκά Παπαδήμου και στη συνέχεια στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έχοντας την ευθύνη για την αποτυχημένη τελικά προσπάθεια ανασυγκρότησης της ΕΡΤ με σεβασμό στη δημοσιογραφική της ανεξαρτησία. Σήμερα είναι σχολιαστής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αρθρογραφεί για τα πολιτικά μας πράγματα και ασχολείται ερασιτεχνικά με το τρέξιμο. Τρέχει ο ίδιος και γράφει στην Athens Voice και στο longrun.mediaglobe.gr, το σάιτ που έχει δημιουργήσει. Οι επιδόσεις του είναι εξαιρετικά μέτριες, η αγάπη του όμως και η απόλαυση μεγάλη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
140
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.236 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση