Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Οικοτροφεία και υποτροφίες στη Μακεδονία
(1903-1913: Τεκμήρια ιστορίας)
Συγγραφέας:   Σοφία Βούρη


Offer
Με το παρόν βιβλίο εμπλουτίζεται το corpus πηγών, που έχουμε ήδη δημοσιεύσει για την ιστορία της Μακεδονίας, με έναν τρίτο τόμο πηγών που φωτίζουν μια άγνωστη πτυχή της εκπαιδευτικής πολιτικής στη Μακεδονία, όπως είναι η εγκαθίδρυση οικοτροφειών και η παροχή υποτροφιών κατά τη διάρκεια της ένοπλης φάσης των εθνικών ανταγωνισμών 1903-1913. Το αποκαλυπτικό αρχειακό υλικό που προσφέρουμε επιβεβαιώνει ότι η εκπαιδευτική δραστηριότητα όχι μόνο δεν ανακόπτεται με την έναρξη του ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα το 1903, αλλά αντίθετα, απλώθηκε και εξειδικεύθηκε σε δύο νέα παραπληρωματικά και αλληλοτροφοδοτούμενα πεδία, εκείνα των οικοτροφείων και των υποτροφιών. Η παρούσα έρευνα φωτίζει από μια διαφορετική οπτική γωνία την πορεία συγκρότησης του έθνους-κράτους, συμβάλλοντας στη γενικότερη συζήτηση για τις διαδικασίες εθνικής ομογενοποίησης. Ειδικότερα ανιχνεύονται ερωτήματα, όπως: ποιοι παράγοντες επέβαλαν την υιοθέτηση της συγκεκριμένης πολιτικής, ποιοι οι στόχοι της και ποιο το κύριο ζητούμενο, σε ποιους απευθύνεται, με ποια μέτρα και ποιες πρακτικές προωθείται. Αναμφίβολα, η διερεύνηση των παραπάνω ζητημάτων καλύπτει ένα κενό της σύγχρονης βιβλιογραφίας, καθώς διευρύνεται και εξειδικεύεται το πεδίο των γνώσεων μας γύρω από θέματα όχι μόνο της εκπαιδευτικής αλλά και γενικότερα της κονωνικής ιστορίας της Μακεδονίας κατά την κρίσιμη και μεταβατική περίοδο περίοδο 1903-1913. Τα αυτούσια έγγραφα που παρατίθενται στο παράρτημα και οι επισημάνσεις μας προσφέρονται για μια μελλοντική, συνολική και πιο σύνθετη μελέτη σχετικών θεμάτων.

21χ14 εκ., 508 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 370.09 (Εκπαίδευση - Ιστορία ), 938.94 (Μακεδονία - Ιστορία), 370.495 (Εκπαίδευση - Ελλάς), 379.2 (Εκπαιδευτική πολιτική)
ISBN: 978-960-01-1020-3
ISBN (10ψήφιο): 960-01-1020-4
Βάρος: 0.757 κιλά
Εκδότης: Gutenberg
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
30.15
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

22.31
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Σοφία Βούρη είναι σήμερα αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδάσκει ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης. Το συγγραφικό της έργο είναι επικεντρωμένο στην αρχειακή έρευνα για τα εκπαιδευτικά δρώμενα του μακεδονικού χώρου την εποχή των εθνικών ανταγωνισμών και την έκδοση τόμων με σχετικό αρχειακό υλικό. Επίσης στο έργο της μελετά ζητήματα που αναφέρονται στη σχέση της εθνικιστικής ιδεολογίας με τη συγκρότηση εθνικής συνείδησης, με πεδίο αναφοράς τα σχολικά εγχειρίδια των βαλκανικών χωρών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.