Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Γλωσσική πολιτική και γλωσσική παιδεία
Συγγραφέας:   Χρίστος Α. Παπαρίζος


Offer
Στην ελληνική βιβλιογραφία ως τώρα τα διάφορα ζητήματα της γλωσσικής εκπαίδευσης προσεγγίζονταν κατά κανόνα αυτοτελώς, δηλαδή χωρίς να εντάσσονται -συστηματικά τουλάχιστο- στα ευρύτερα πολιτικοκοινωνικά πλαίσια του γλωσσικού σχεδιασμού. Το τελευταίο επιχειρείται με το βιβλίο "Γλωσσική πολιτική και γλωσσική παιδεία".

- Θέματα της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας-διδακτικής, όπως ο γραμματισμός, τα αναλυτικά προγράμματα και τα βιβλία του δημοτικού, εξετάζονται στο πρώτο μέρος του βιβλίου άμεσα ή έμμεσα, σε συσχετισμό με τις εθνικές και με τις ευρύτερες ευρωπαϊκές πολιτικές, αλλά και σε συνάρτηση με τις δυναμικές της οικουμενικής κοινωνίας.

- Ο γλωσσικός σχεδιασμός, ως γλωσσική πολιτική και ως επιστημονικός κλάδος, εξετάζεται ειδικά στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, όπου γίνονται αντικείμενο πραγμάτευσης και συγκεκριμένα ζητήματα, όπως:
- οι πολιτικές αποφάσεις επί γλωσσικών θεμάτων
- οι προοπτικές της ελληνικής γλώσσας
- οι σχέσεις της ελληνικής γλώσσας με τις γλώσσες της μείζονος περιοχής
- η πολιτική διδασκαλίας της στους ξένους
- η πολιτική διδασκαλίας των ξένων γλωσσών
- η διαπολιτισμική εκπαίδευση κ.ά.

22χ15 εκ., 298 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Γλωσσολογική Βιβλιοθήκη
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 410 (Γλωσσολογία), 372.6 (Γλώσσα και εκπαίδευση)
ISBN: 978-960-01-1017-3
ISBN (10ψήφιο): 960-01-1017-4
Βάρος: 0.498 κιλά
Εκδότης: Gutenberg
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
18.10
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.39
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Χρίστος Α. Παπαρίζος είναι διδάκτωρ γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και διπλωματούχος Διδακτικής των Ζωντανών Γλωσσών. Από το 1997 είναι Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αρμόδιος σε θέματα γλώσσας. Αντικείμενα της έρευνάς του είναι η διδακτική της γλώσσας, η πραγματολογία και ο γλωσσικός σχεδιασμός, ενώ οι στόχοι του εστιάζονται στην αξιοποίηση δεδομένων της γλωσσολογίας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Αποτέλεσμα αυτών των αναζητήσεων ήταν να εισαχθεί, για πρώτη φορά σε εθνική κλίμακα, πραγματολογική προσέγγιση της γλώσσας στο δημοτικό και, παράλληλα, να αναπτυχθούν αναλυτικά προγράμματα, για πρώτη φορά επίσης ενταγμένα σε γλωσσικό σχεδιασμό (1997-2003). Έχει δημοσιεύσει βιβλία και πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις σε πρακτικά συνεδρίων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.