Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Από τις Νέες Κυδωνίες στο Δήμο Αιγάλεω
(Η συγκρότηση μιας πόλης στον 20ό αιώνα)
Συγγραφέας:   Ευγενία Μπουρνόβα


Από τις Νέες Κυδωνίες στο Δήμο Αιγάλεω
1934-2002. Από την κοινότητα Νέων Κυδωνιών στο Δήμο Αιγάλεω. Μια βασανιστική αλλά ταυτόχρονα υπέροχη διαδρομή στο χρόνο αλλά και στον ιστορικό αυτό από τα πανάρχαια χρόνια τόπο. Εβδομήντα χρόνια "επίσημης" ζωής στα δυτικά του Ελαιώνα, αλλά 2,5 χιλιετίες πορείας του πολιτισμού μας στην Ιερά Οδό, την αρχαιότερη του κόσμου.
Η συγγραφή της Ιστορίας του Αιγάλεω δεν υπήρξε μόνο δική μας σκέψη, αλλά και άλλων στο παρελθόν. Ούτε φυσικά είναι εύκολη υπόθεση, καθόσον ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της αποδυνάμωσης της πραγματικής χροιάς των γεγονότων αλλά και της υπερβολής λόγω των έντονων στοιχείων τοπικισμού. [...]
Η απόφασή μας να εκδώσουμε την ιστορία της πόλης του Αιγάλεω δεν είχε άλλο σκοπό παρά -μέσα από την εξιστόρηση γεγονότων, δράσεων και προσωπικών βιωμάτων- να συνειδητοποιήσουμε την ταυτότητά μας. Να ζωντανέψει η ιστορία την οποία βίωσαν οι εργάτες αυτής της εργατούπολης, οι πρόσφυγες της Ανατολής (Μικρά Ασία, Πόντος) του ξεριζωμού και της φτώχιας, οι κατατρεγμένοι μετά τον εμφύλιο πόλεμο, οι επιστήμονες, οι επαγγελματοβιοτέχνες. [...]
Ελπίζουμε ότι με την έκδοση αυτή παραδίδουμε -ως φυλάκιο μνήμης- στους συνδημότες μας και όχι μόνο, ένα πολύτιμο εργαλείο ιστορικής αυτογνωσίας της πόλης μας. Βέβαια ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι δυνατόν να μην εμπεριέχει λάθη, και ιδιαιτέρως, παραλήψεις για τα οποία θα δοθεί η δυνατότητα στο μέλλον να επισημανθούν και να αποκατασταθούν.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ιστορικό κυρία Ευγενία Μπουρνόβα, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία με τη διεξοδική αναζήτηση του υλικού προσέγγισε την ιστορική αλήθεια με σεβασμό και πάθος, με αγάπη και συνέπεια, αλλά και όλους τους συμπολίτες μας που με τις φωτογραφίες, τις προφορικές μαρτυρίες, το έντυπο υλικό, πρόσφεραν ανεκτίμητη βοήθεια για την έκδοση του βιβλίου αυτού.

Γιάννης Γ. Μυστακόπουλος
Δήμαρχος Αιγάλεω
Νοέμβριος 2002


Σημείωση: Πρόλογος: Γιάννης Γ. Μυστακόπουλος, Δήμαρχος Αιγάλεω, Ευγενία Μπουρνόβα. Επιμέλεια έκδοσης: Ανδριανή Σαλεμή, Λουκάς Ρινόπουλος. Συνέκδοση: Δήμος Αιγάλεω.

27χ21 εκ., 235 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.912 (Αθήνα - Ιστορία), 938.72 (Ελλάς - Ιστορία - 1920-), 711.449 512 (Πολεοδομία - Αθήνα)
ISBN: 978-960-348-128-7
ISBN (10ψήφιο): 960-348-128-9
Βάρος: 1.088 κιλά
Εκδότης: Πλέθρον
Έτος Κυκλοφορίας: 2002
Γράψε τη δική σου κριτική
37.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

32.93
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Ευγενία Μπουρνόβα γεννήθηκε στη Λάρισα, το 1958. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Lyon II (Maitrise d’histoire, 1981) και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ από το ίδιο Πανεπιστήμιο (1986). Δίδαξε κοινωνική ιστορία στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης την περίοδο 1987-1990 και από το 1990 ως μέλος Δ.Ε.Π. διδάσκει οικονομική και κοινωνική ιστορία στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α. Έχει δημοσιεύσει 3 μονογραφίες και πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά που αφορούν στην ιστορία του πληθυσμού, στην αγορά ακινήτων και στην συγκρότηση του αστικού χώρου. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στον αστικό χώρο και ιδιαίτερα σε θέματα ιστορίας του πληθυσμού, της δημόσιας υγείας και των κοινωνικοεπαγγελματικών κατηγοριών στην πρωτεύουσα. Συμμετείχε και διεύθυνε πολλά ερευνητικά προγράμματα και παρουσίασε το ερευνητικό της έργο σε πολλά διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΕΚΠΑ από το 2012, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιστορικού Αρχείου του Ε.Κ.Π.Α. από το 2006 και μέλος της Ε.Γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Δ.Ε.Π. (ΠΟΣΔΕΠ) για 16 χρόνια εκ των οποίων 8 χρόνια διετέλεσε Γ. Γραμματέας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.