Σημεία
zoom in
23.44€ -18% 19.22€

Φαινομενολόγος αλλά και διαλεκτικός, υπαρξιστής αλλά και μαρξιστής, ο Μωρίς Μερλώ-Ποντύ (Maurice Merleau-Ponty, 1908-1961) ορίζει την φιλοσοφία ως περιγραφή της αρχικής επαφής μας με τον κόσμο, δηλαδή ως ανάλυση της αντίληψης. Ξεκινώντας από εδώ, όπου δεν έχουν διαχωρισθεί το σώμα και το πνεύμα, κατακτά μια οπτική γωνία υπό την οποία παύουν να χωρίζονται η γλώσσα ως εκφορά και ως νόημα, η οικονομία και η πολιτική, η εμπειρία και η επιστήμη, το φαινόμενο και το ον στην πολιτική στράτευση και την πολιτική εξουσία. Στην συλλογή φιλοσοφικών δοκιμίων Σημεία (Signes, 1960) δοκιμάζει το θεωρητικό αυτό εργαλείο σε διάφορα πεδία: ζωγραφική και λογοτεχνία, γλωσσολογία, κοινωνιολογία, ανθρωπολογία, ιστορία της φιλοσοφίας, σχέση της φιλοσοφίας με το βιωμένο σώμα, τον βιωμένο χρόνο, την ατομικότητα, την εξουσία. Μέσα από αυτή την σειρά αυτοτελών μελετημάτων διαφαίνεται, όπως δείχνει η Αλέκα Μουρίκη στο διαφωτιστικό Επίμετρό της, η αυθυπέρβαση της φαινομενολογίας προς την κατεύθυνση μιας διαλεκτικής θεωρίας του ανθρώπου. Ένα σημαντικό και για μας πρόγραμμα το οποίο ο Μερλώ-Ποντύ δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει εξ αιτίας του πρόωρου θανάτου του. Οι εκτεταμένες σημειώσεις του μεταφραστή εξασφαλίζουν πρόσβαση στις αναφορές του Μερλώ-Ποντύ, πράγμα σημαντικό για την ένταξη του έργου στον πνευματικό του περίγυρο αλλά και για την ευκολότερη και ακριβέστερη κατανόησή του.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Maurice Merleau - Ponty

Maurice Merleau - Ponty (Συγγραφέας)

Ο Μωρίς Μερλώ-Ποντύ (1908-1961) ήταν καθηγητής της έδρας της ψυχολογίας και των παιδαγωγικών στη Σορβόννη (1949-1952) και στο Κολέγιο της Γαλλίας από το 1952. Διαμόρφωσε τον φιλοσοφικό του στοχασμό με βάση τη φαινομενολογική μέθοδο του Έντμουντ Χούσερλ. Το έργο του καλύπτει ένα τμήμα του σύγχρονου υπαρξιστικού ρεύματος. Πρόκειται για έναν φιλοσοφικό στοχασμό που εκκινεί από το υπαρξιακό βίωμα του ριζώματος του εκάστοτε ατομικού σώματος μέσα στον κόσμο και από την ανάλυση των στρωμάτων των ακατέργαστων αισθητηριακών εντυπώσεων τα οποία προηγούνται της διασκεπτικής και επιστημονικής σκέψης. Τα κυριότερα έργα του είναι: "Η δομή της συμπεριφοράς" (1942), "Φαινομενολογία της αντίληψης" (1945), "Οι περιπέτειες της διαλεκτικής" (1955), "Ο οφθαλμός και το πνεύμα" (1964), "Το ορατό και το αόρατο" (1964).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Φαράκλας

Γιώργος Φαράκλας (Μεταφραστής)

Ο Γιώργος Φαράκλας γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία στο Παρίσι. Έχει διδάξει στο ΕΜΠ, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Iστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Άλλα έργα του: "Machiavel. Le pouvoir du prince", PUF, Παρίσι 1997· "Θέση και αλήθεια", Κριτική, Αθήνα 1997· "Αλληλονοηματοδότηση και εις άτοπον απαγωγή", Δευκαλίων 18/2, 2000 ("Donation mutuelle de sens et raisonnement par l΄ absurde", Fr. Dagognet - P. Osmo (επ.), Autor de Hegel, Vrin, Παρίσι 2000)· "Γνωσιοθεωρία και μέθοδος στον Έγελο", Εστία, Αθήνα 2000. "Αυτό το πράγμα", Νήσος, Αθήνα 200, "Νόημα και κυριαρχία: Νοηματική συγκρότηση και κριτική της κυριαρχίας", Εστία, Αθήνα, 2007 Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από την πολιτική φιλοσοφία και την θεωρία της γνώσης.


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
424
Διαστάσεις:
19x12
Βάρος:
0.412 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση