Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η σάτιρα στην εκπαίδευση
(Ανδρέας Λασκαράτος και Γεώργιος Σουρής)
Συγγραφέας:   Γιώργος Ανδρειωμένος


Η σάτιρα στην εκπαίδευση
Η λογοτεχνία στα σχολικά αναγνωστικά αντανακλά τις προθέσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές της εκάστοτε εκπαιδευτικής πολιτικής, κυρίως μέσω των επιλογών συγγραφέων και κειμένων από τους ανθολόγους των οικείων βιβλίων. Για το λόγο αυτόν, τα κείμενα που περιλαμβάνονταν στις σελίδες τους αναδημοσιεύονταν για δεκαετίες κολοβωμένα και αλλοιωμένα, ώστε να συμβαδίζουν με το εκπαιδευτικό μοντέλο κάθε εποχής. Από την άλλη πλευρά, η σάτιρα αποτελεί το κατεξοχήν λογοτεχνικό είδος που ανέκαθεν ενοχλούσε την εξουσία, προς την οποία πολλές φορές έστρεψε τα βέλη της.
Στο ανά χείρας βιβλίο εξετάζεται η παρουσία δύο πολύ γνωστών σατιρικών συγγραφέων, του Ανδρέα Λασκαράτου και του Γεωργίου Σουρή στα σχολικά αναγνώσματα για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα καθ΄ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Επιχειρείται να αποδειχθεί ότι μέσα από τις συνεχείς επεμβάσεις των συντακτών των βιβλίων παραμορφώθηκαν σε σημαντικό βαθμό τα κείμενα των δύο αυτών λογοτεχνών, αποδυναμώθηκε η όποια σατιρική αιχμή του έργου τους και παρουσιάστηκαν κατά περίπτωση στα μάτια των μαθητών από απλοί διδαχοί πεζογράφοι έως και πατριώτες ποιητές. Προς επίρρωσιν των επιχειρημάτων του συγγραφέα παρατίθεται αναλυτική καταγραφή του υλικού που εντοπίστηκε κατά την έρευνά του.

21χ14 εκ., 108 σελίδες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 889.09 (Νεοελληνική λογοτεχνία - Ερμηνεία και κριτική), 889.09 (Νεοελληνική λογοτεχνία - Ιστορία και κριτική)
ISBN: 978-960-7043-61-0
ISBN (10ψήφιο): 960-7043-61-8
Βάρος: 0.246 κιλά
Εκδότης: Πορεία
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Γράψε τη δική σου κριτική
7.42
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

6.60
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ανδρειωμένος, Γιώργος
Ο Γιώργος Ανδρειωμένος, καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2008 κ.εξ.) και αναπληρωτής πρύτανη του ίδιου Ιδρύματος (2013 κ.εξ.), είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986) και διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ (1991). Έχει διατελέσει ερευνητικός εταίρος του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ (1991-1992) και επιστημονικός συνεργάτης της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού (1993-1994), ενώ έχει διδάξει μαθήματα της ειδικότητάς του στο Πανεπιστήμιο Πατρών (1995-1997), στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (1997-2008), καθώς και σε άλλα ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Έχει λάβει σειρά υποτροφιών, είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών και επιτροπών αξιολόγησης και έχει εποπτεύσει ικανό αριθμό διδακτορικών διατριβών και ερευνητικών προγραμμάτων. Ερευνητικές εργασίες του έχουν κυκλοφορήσει αυτοτελώς ή έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα περιοδικά, ενώ έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις του σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και έχει δώσει πολυάριθμες διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.