Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η Λάρισα (Yenisehir) στα μέσα του 17ου αιώνα
(Κοινωνική και οικονομική ιστορία μιας βαλκανικής πόλης και της περιοχής της με βάση τα οθωμανκά ιεροδικαστικά έγγραφα των ετών 1050-1052: 1650-1652)
Συγγραφέας:   Γιώργος Σαλακίδης


Η Λάρισα (Yenisehir) στα μέσα του 17ου αιώνα
Η έκδοση και ο σχολιασμός των ιεροδικαστικών πρακτικών του οθωμανικού δικαστηρίου της Λάρισας των ετών 1650-1652 προσφέρουν σε αυτόν που ενδιαφέρεται για την οθωμανική περίοδο της Θεσσαλίας, αλλά και της ελληνικής χερσονήσου γενικότερα, τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με σημαντικές πηγές του 17ου αιώνα και να γνωρίσει από κοντά ορισμένες όψεις της κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας της περιοχής: Ο οθωμανός καδής και ο τρόπος λειτουργίας του δικαστηρίου του, οι συνοικίες της οθωμανικής Λάρισας και οι κάτοικοι τόσο αυτών όσο και των γύρω χωριών του καζά, οι γυναίκες και η οικογενειακή ζωή (γάμος, διαζύγιο, ανατροφή των παιδιών), οι σκλάβοι, τα ευαγή ιδρύματα (βακούφια), η οικονομική ζωή (δάνεια και πίστωση) και η εγκληματικότητα αποτελούν ορισμένα μόνο από τα θέματα για τα οποία μπορεί κανείς να αντλήσει πληροφορίες από το πλούσιο υλικό των πηγών που εκδίδονται εδώ.

28χ21 εκ., 675 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.93 (Θεσσαλία - Ιστορία), 938.4 (Τουρκοκρατία 1453-1821), 938.932 (Λάρισα - Ιστορία)
ISBN: 978-960-8353-59-6
ISBN (10ψήφιο): 960-8353-59-9
Βάρος: 1.435 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
53.25
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

47.39
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Σαλακίδης, Γιώργος
Ο Γεώργιος Ι. Σαλακίδης είναι φιλόλογος, κάτοχος Μ.Α. στις οθωμανικές σπουδές του Πανεπιστημίου Ludwig - Maximilian του Μονάχου και διδάκτορας του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Διδάσκει νέα τουρκική γλώσσα και λογοτεχνία, καθώς και οθωμανική παλαιογραφία στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έργα του είναι τα: "Sultansurkunden des Athos - Klosters Vatopedi aus der Zeit Bayezit II. und Selim I. Kritische Edition und wissenschafilicher Kommentar" (1995) [δημοσίευση πρώιμων σουλτανικών εγγράφων σχετικών με την ιστορία της αθωνικής μοναστικής κοινότητας κατά τα πρώτα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, τέλη 15ου και αρχές 16ου αι΄.], "Τα σουλτανικά έγγραφα της δημοτικής βιβλιοθήκης της Κοζάνης" (2004) [έκδοση και σχολιασμός οθωμανικών εγγράφων (φιρμανιών) σχετικών με την ιστορία της Κοζάνης και της περιοχής της τον 18ο και 19ο αιώνα]. Ως μεταφραστής έχει μεταφράσει από τα τουρκικά "Το λευκό κάστρο" ("Beyaz kale") του τούρκου συγγραφέα Orhan Pamuk και από τα γερμανικά το "Ισλάμ, μια εισαγωγή στην ιστορία του" ("Der Islam, eine einfeuhrung in seine Geschichte") του αραβολόγου καθηγητή Gerhard Endress.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.