Η πολιτική της αναδιάταξης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η πολιτική της αναδιάταξης

Εθνική τράπεζα 1993-1996: Επιτεύξεις και προοπτικές

Γεώργιος Τ. Μίρκος

28.02€ -27% 20.45€

"...Από τις κρατικές παρεμβάσεις έχει δημιουργηθεί μια κεφαλαιοδοτική δομή της Τράπεζας που κυριαρχείται από τα δάνεια προς το Δημόσιο (κρατικοί τίτλοι Δημοσίου). Το 1995, ύστερα από προσπάθεια, κατορθώσαμε να αυξήσουμε τις χορηγήσεις μας και να καλύπτουν πλέον το... 28% των καταθέσεων, ενώ το υπόλοιπο ή είναι δεσμευμένο ή υποχρεωτικά εκχωρημένο στην Τράπεζα Ελλάδος (24%) ή είναι άμεσα ή έμμεσα υποχρεωτικά επενδεδυμένο σε κρατικούς τίτλους (47%).
Υπάρχουν και βάρη που έχουν έναν άλλο γενικότερο για το Έθνος χαρακτήρα και η Εθνική σπεύδει να τα αναλάβει. Πέραν από τις ιστορικές στιγμές του παρελθόντος, που η Εθνική έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ανάληψη υποχρεώσεων για εθνικούς λόγους, θα πρέπει να επισημανθεί ότι και στο παρόν η Τράπεζά μας σήκωσε για τους ίδιους λόγους, επιτυχώς, το μεγαλύτερο βάρος της συναλλαγματικής κρίσης του 1994. Αν τότε δεν υπήρχε Εθνική Τράπεζα, δε θα υπήρχε σήμερα οικονομία και εθνική πολιτική...
H μόνη ορθή, κατά την άποψή μας, θέση που μπορεί να απογειώσει την Τράπεζα είναι: αύξηση των κεφαλαίων της, απόσβεση των προβληματικών δανείων της, περιορισμός των επενδύσεων σε κρατικά γραμμάτια, αξιοποίηση της περιουσίας της, αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την αταξία στη συγκρότηση αλλά και στις συνθήκες και στους όρους απασχόλησης του προσωπικού και, τέλος, άμεση διεύρυνση των εργασιών της. Το μέλλον της Τράπεζας δε βρίσκεται τόσο -όπως συνηθίζεται να υποστηρίζεται- στον αναγκαίο περιορισμό των εξόδων της και μάλιστα των αμοιβών του προσωπικού της, όσο βασικά στην αύξηση των κερδών της, μέσω της μεγάλης διεύρυνσης των εργασιών της.
Αυτή την πολιτική ακολουθήσαμε (1993-1996) με τα γνωστά επιτυχή αποτελέσματα αλλά, αν αυτή δε συνεχιστεί, τότε η Τράπεζα θα υποβαθμιστεί ή θα οδηγηθεί στην ιδιωτικοποίηση, που σήμερα όχι μόνο είναι πρόωρη αλλά και επιζήμια (πολιτικά και εθνικά) για τη χώρα μας..."
Γεώργιος Μίρκος

Γεώργιος Τ. Μίρκος

Γεώργιος Τ. Μίρκος (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1925 και τελείωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του στην Αθήνα. Στην κατοχή έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Υπηρέτησε στο Στρατό ως αξιωματικός του Σώματος Οικονομικών Υπηρεσιών. Το 1946 εισήλθε στην Εθνική Τράπεζα και σταδιακά ανήλθε όλη την υπαλληλική ιεραρχία. Ως ειδικευμένος μελετητής της Εθνικής Τράπεζας στους τομείς βιομηχανίας και ανάπτυξης αποσπάστηκε και εργάστηκε κατά καιρούς σε κρατικά αναπτυξιακά προγράμματα στο Υπουργείο Συντονισμού (1958), στην Αγροτική Τράπεζα (1961) κτλ. Υπηρέτησε ως συνεργάτης του Καθηγητή Α. Παπανδρέου στο νεοσύστατο (1963) Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και στο Ανώτατο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της Χώρας (1963) ως Διευθυντής-Συντονιστής τους. Το 1964 έγινε Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Προεδρίας στην Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου με υπουργό τον Α. Γ. Παπανδρέου. Στη δικτατορία, απολύθηκε από την Τράπεζα λόγω των δημοκρατικών φρονημάτων του. Μετά τη μεταπολίτευση, επανήλθε ως Σύμβουλος της Διοίκησης της Τράπεζας. Το 1981 ονομάστηκε Υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας, ενώ ταυτόχρονα τοποθετήθηκε Πρόεδρος στα Δ.Σ. μεγάλων μονάδων της τράπεζας. Από τις θέσεις αυτές αποχώρησε στα τέλη του 1982. Από το 1950 δημοσιεύονται άρθρα του στον Τύπο, κυρίως Βήμα (μόνιμος συνεργάτης του Οικονομικού Ταχυδρόμου, συνεργάτης της Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας, κτλ) ενώ επί 33 χρόνια εξέδιδε το μοναδικό στην Ελλάδα θεωρητικό όργανο στον τραπεζικό χώρο, την Τραπεζική Οικονομοτεχνική Επιθεώρηση. Το 1993 ανέλαβε τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και αποχώρησε από αυτή το 1996 ως επίτιμος Διοικητής της.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
543
Διαστάσεις:
24x18
Βάρος:
1.194 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση