Στίγματα σιωπής
zoom in
  • Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο

  • ISBN:

    9789600426014

  • Κατηγορίες:

    Πεζογραφία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2004

  • Εκδότης

    Κέδρος

Κωνσταντινούπολη, 1995. Ένας Σέρβος, από τους πρωτεργάτες της εξέγερσης του `68, συλλαμβάνεται στο λεωφορείο με το οποίο επέστρεφε στη Γιουγκοσλαβία και οδηγείται στις τουρκικές φυλακές. Θυμάται την ξακουστή τουρκική φυλακή του 18ου αιώνα την οποία είχε περιγράψει στο μυθιστόρημά του ``Καταραμένη Αυλή`` ο Σέρβος νομπελίστας Ίβο Άντριτς και αναρωτιέται για τη δική του τύχη. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, όλη του η ζωή περνάει σαν ταινία από μπροστά του: ο γάμος του σε νεαρή ηλικία, η ερωτική του σχέση με δύο γυναίκες, το ενδιαφέρον του για τους δύο κορυφαίους Σέρβους συγγραφείς, τον Ίβο Άντριτς και τον Μίλος Τσρνιάνσκι που έφερε στην επιφάνεια αθέατες πλευρές της ζωής τους. Κατά έναν περίεργο τρόπο, η ιστορία του μπλέκεται με τη δική τους.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Πάνος Σταθόγιαννης

Πάνος Σταθόγιαννης (Επιμέλεια)

Ο Πάνος Σταθόγιαννης γεννήθηκε στα Λευκάκια Ναυπλίου το 1959. Σπούδασε Δημοσιογραφία και έκανε μεταπτυχιακά πάνω σε ζητήματα Κοινωνιολογίας της Μαζικής Επικοινωνίας. Έγραψε ποιήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, σενάρια και ντοκιμαντέρ και στίχους για τραγούδια. Μετέφρασε Σλάβους συγγραφείς. Πεζά και ποιητικά κείμενά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Gaga Rosic

Gaga Rosic (Μεταφραστής)

Η Γκάγκα Ρόσιτς (1953-2017) γεννήθηκε στη Σερβία. Σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία, ξένες γλώσσες και θέατρο στο Βελιγράδι, στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Η διδακτορική της διατριβή είχε θέμα "Το αρχαίο ελληνικό θέατρο στη σύγχρονη σκηνή". Από το 1981 ζούσε και εργαζόταν στην Αθήνα. Μετέφρασε πάνω από 60 τίτλους σύγχρονης λογοτεχνίας. Από τα σερβικά στα ελληνικά μετέφρασε συγγραφείς όπως οι: Πάβιτς, Στεβάνοβιτς, Κοβάτσεβιτς, Πόπα, Σάβιτς, Τζουκάνοβις, Αλμπαχάρι (βραβείο Balkanika για το "Δόλωμα"), Αρσένιεβιτς, Μίρκοβιτς, Κις. Από τα ελληνικά στα σερβικά μετέφρασε τους: Μάτεσι, Θεοδωρόπουλο, Καπάνταη, Λαδιά, Αναγνωστάκη, Ζατέλη, Δημουλά, Σωτηρίου, Κούρτοβικ, Μαραγκόπουλο, κ.ά. Οργάνωσε τον Κύκλο της Σερβικής Λογοτεχνίας στην Αθήνα και παρουσίασε πολλούς Σέρβους καλλιτέχνες στην Ελλάδα, όπως και Έλληνες στη Σερβία. Στο θέατρο συνεργάστηκε ως μεταφράστρια σε παραστάσεις των σκηνοθετών Λέτσιτς, Μιλιβόγιεβιτς, Ουνκόβσκι (στο Εθνικό Θέατρο, στο Θέατρο Αμόρε και στο ΚΘΒΕ). Το 2004 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης για τη μετάφραση στα σερβικά των ποιημάτων της Κικής Δημουλά. Το 2007, παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο του Βελιγραδίου ο "Οιδίπους Τύραννος" του Σοφοκλή σε μετάφρασή της, ενώ μετέφρασε, επίσης, στα σερβικά τις αρχαίες τραγωδίες "Ορέστης", "Βάκχες" και "Αντιγόνη" (Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου, 2009). Το 2010 της απονεμήθηκε το Βραβείο του Σερβικού PEN για το σύνολο του έργου της, ως καλύτερης μεταφράστριας από τη σερβική γλώσσα. Το 2011 τιμήθηκε με το Μεγάλο Έπαθλο της Ένωσης Συγγραφέων και Μεταφραστών της Σερβίας για το σύνολο του μεταφραστικού της έργου. Για τη συμβολή της στη σύσφιξη των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, η χώρα της τής απένειμε τον τίτλο της Επίτιμης Πρέσβειρας των Γραμμάτων. Έφυγε από τη ζωή στις 15 Σεπτεμβρίου 2017, σε ηλικία 64 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Milisav Savic

Milisav Savic (Συγγραφέας)

Ο Μίλισαβ Σάβιτς (1945, Ράσκα) είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Σέρβους συγγραφείς. Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα και δοκίμια. Το μυθιστόρημά του "Ο άρτος και ο φόβος" έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, ελληνικά, ρουμανικά και σκοπιανά. Ο ίδιος έχει μεταφράσει και επιμεληθεί αρκετές ανθολογίες ξένης λογοτεχνίας στα σερβικά. Έχει διδάξει σερβο-κροατική λογοτεχνία στα πανεπιστήμια State University of New York ("SUNY"), Λονδίνου και Φλωρεντίας. Επίσης, υπήρξε διευθυντής για μεγάλο χρονικό διάστημα του "Προσβέστα", του μεγαλύτερου εκδοτικού οίκου της Σερβίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
255
Διαστάσεις:
14x21
Βάρος:
0.394 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση