Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κοινωνία και οικονομία στην Κρήτη κατά την αρχαϊκή και την κλασική εποχή

Κοινωνία και οικονομία στην Κρήτη κατά την αρχαϊκή και την κλασική εποχή
[...] Καθορίζοντας τα όρια αυτής της συγγραφής θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι δεν επιχειρείται εδώ συνολική, διεξοδική μελέτη της ιστορίας της αρχαίας Κρήτης. Στο πλαίσιο της παρούσης εργασίας καταβάλλεται προσπάθεια να αναδειχθούν, με τη συνεξέταση όλων των διαθέσιμων πληροφοριών από φιλολογικές πηγές, επιγραφικές μαρτυρίες, αρχαιολογικά ευρήματα, τα βασικά διακριτικά γνωρίσματα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των πόλεων στην αρχαία Κρήτη και να διερευνηθούν οι παράγοντες που συνέβαλαν στη διαμόρφωσή τους. Τα χρονικά όρια της μελέτης υπαγορεύτηκαν κυρίως από την ύπαρξη της μεγάλης επιγραφής της Γόρτυνος, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη άμεση πηγή πληροφοριών για τις κοινωνικές σχέσεις στην Κρήτη κατά την αρχαϊκή και την κλασική εποχή.
Ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο δομείται ολόκληρη η μελέτη και ο οποίος εξασφαλίζει την εσωτερική ενότητα και τη συνοχή των επιμέρους κεφαλαίων είναι το πρόβλημα της κατοχής και της εκμετάλλευσης της γης. Η έγγειος ιδιοκτησία ήταν η βάση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής στις πόλεις της αρχαίας Κρήτης. Με σημείο εκκίνησης τη σημαντική αυτή διαπίστωση εξετάζονται σε επιμέρους κεφάλαια της μελέτης συναφή θέματα, όπως το πρόβλημα των μορφών ιδιοκτησίας (συλλογική και ατομική), η κοινωνική διαστρωμάτωση στο μέτρο που συνδέεται με την κυριότητα και την εκμετάλλευση της γης, το πρόβλημα των συσσιτίων, καθώς και οι καλούμενοι γεωργικοί νόμοι.
[...] (από την εισαγωγή του βιβλίου)

24χ17 εκ., 301 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Ηράκλειο Κρήτης
Ταξινόμιση DDC: 938.98 (Κρήτη - Ιστορία)
ISBN: 978-960-7970-17-6
ISBN (10ψήφιο): 960-7970-17-9
Βάρος: 0.639 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
26.49
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

23.58
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.