Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Φτώχεια και φιλανθρωπία στην ορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης 1753-1912
Συγγραφέας:   Έφη Κάννερ


Φτώχεια και φιλανθρωπία στην ορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης 1753-1912
Η μελέτη αυτή επιχειρεί να ανιχνεύσει την αλλαγή των αντιλήψεων για τη φτώχεια και των φιλανθρωπικών πρακτικών στην Ορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, κατά την ύστερη οθωμανική περίοδο, μέσα στο πλαίσιο της απόπειρας εκδυτικισμού των δομών της οθωμανικής κοινωνίας και της ανάδυσης των βαλκανικών εθνικισμών. Συσχετίζει τη συγκρότηση νέων φιλανθρωπικών μηχανισμών στην Ορθόδοξη κοινότητα της Πόλης με πλευρές όπως η απόπειρα ελέγχου του δημοσίου χώρου και η συνεπακόλουθη θεσμοθέτηση των μιλλέτ (μεταξύ των οποίων και του Ορθοδόξου), η εξάπλωση της οικονομίας της αγοράς στην αυτοκρατορία, η προϊούσα αστικοποίηση, το αυξανόμενο κύρος των επιστημών (και κυρίως της ιατρικής), η τάση διεύρυνσης του πολιτικού σώματος. Πρόκειται για δεδομένα που οδηγούν σε μια διαδικασία ανακατανομής πλούτου και εξουσίας μεταξύ κοινωνικών και θρησκευτικών ομάδων. Εξετάζεται, λοιπόν, ο ρόλος της διαχείρισης της φτώχειας στη διαδικασία των μετασχηματισμών αυτών.
Μέσα από τους κανονισμούς και τις λογοδοσίες φιλανθρωπικών θεσμών, σχολείων και κοινοτήτων, όπως και μέσα από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, σκιαγραφείται η ανάδειξη νέων υποκειμένων, ατομικών και συλλογικών, καθώς και νέων πεδίων κοινωνικής παρέμβασης, τη στιγμή που οι ανακατατάξεις αυτές κινητοποιούν σημαντικά τμήματα της οθωμανικής κοινωνίας και δημιουργούν νέες κατηγορίες ανάγνωσης της πραγματικότητας.

21χ14 εκ., 443 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.389 (Κωνσταντινούπολη - Ιστορία - 1453-), 305.569 (Φτώχεια)
ISBN: 978-960-88206-2-3
ISBN (10ψήφιο): 960-88206-2-6
Βάρος: 0.671 κιλά
Εκδότης: Κατάρτι
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
22.43
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

19.96
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Έφη Κάννερ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, στο Παρίσι. Το 2000 πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2001 διδάσκει Ελληνική Ιστορία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, βιβλιοκρισίες και μεταφράσεις.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.