Πέρα από το συνειδητό
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πέρα από το συνειδητό

Εικονογραφημένη ιστορία της ψυχιατρικής και της ψυχανάλυσης

Συλλογικό έργο

Pierre Morel

Elisabeth Roudinesco

58.84€ -10% 52.96€

Μια νέα ιστορία της ψυχιατρικής και της ψυχανάλυσης; Αναμφίβολα. Κυρίως όμως μια διαφορετική ιστορία, γιατί αυτό το έργο διερευνά ξανά τόσο την ανθρώπινη όσο και την επιστημονική περιπέτεια αυτών των δύο πεδίων μέσω μιας πλούσιας εικονογράφησης, ελάχιστα γνωστής, κάποιες φορές ανέκδοτης, που μάλλον έχει αγνοηθεί από όσους συγγραφείς ασχολήθηκαν ως τώρα με το θέμα. Εντούτοις, από την εποχή του Μεσαίωνα, οι άρρωστοι και οι αρρώστιες, οι θεραπευτές και οι θεραπευτικές μέθοδοι, οι χώροι θεραπείας και η καθημερινή ζωή των νοσηλευόμενων δημιούργησαν μια δαψιλή εικονογραφία. Όμως η πιο πλούσια σχετική περίοδος υπήρξε ο ενάμισης αιώνας που κύλησε από το 1800 μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η περίοδος δηλαδή της επιτάχυνσης των εμπειριών και των γνώσεων στον τομέα του ψυχισμού. Αυτή η περίοδος ανακαλύψεων και τεχνικής προόδου σε όλα τα επίπεδα ευνοήθηκε από τις δυνατότητες της λιθογραφίας και της φωτογραφίας, διευκολύνοντας την αναπαραγωγή και διάδοση της εικόνας - αρχικά καλλιτεχνικής, στη συνέχεια τεχνικής, εντέλει επιστημονικής - την εποχή ακριβώς που αναδύθηκαν και αναπτύχθηκαν η ψυχιατρική και η ψυχανάλυση. Τρεις συγγραφείς, ο καθένας τους ειδικευόμενος στις μείζονες κατευθύνσεις της ψυχιατρικής και της ψυχανάλυσης, με τις υποδιαιρέσεις τους στις μεταφροϋδικές σχολές, περιγράφουν αυτή την «πέρα από το συνειδητό» ιστορία του ανθρώπου μέσω αρχείων και προσωπικών συλλογών.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Άννυ Σπυράκου (Μεταφραστής)


Ελένη Μόλαρη (Μεταφραστής)


Νεκταρία Αλεξανδρή (Μεταφραστής)


Άννα Πίγκου (Μεταφραστής)


Κώστας Πόταγας (Επιμέλεια)


Αθανάσιος Καράβατος (Επιμέλεια)

Ο Αθανάσιος Καράβατος είναι ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής στο ΑΠΘ. Διετέλεσε Διευθυντής της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ [1998-2007]. Είναι εκδότης του περιοδικού "Σύναψις" (τριμηνιαία Επιθεώρηση Ψυχιατρικής, Νευροεπιστημών και των Επιστημών του Ανθρώπου).

Θανάσης Τζαβάρας

Θανάσης Τζαβάρας (Επιμέλεια)

Ο ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Τζαβάρας, γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα, όπου περάτωσε τις εγκύκλιες και ιατρικές του σπουδές. Από το 1965 μέχρι το 1978 έζησε στο Παρίσι όπου μετεκπαιδεύτηκε και εργάστηκε στη νευρολογία-ψυχιατρική, ερεύνησε στο πεδίο της νευροψυχολογίας και μαθήτευσε στην ψυχανάλυση, στο πλαίσιο της Λακανικής Σχολής. Από το 1978 δίδαξε σε διάφορα πανεπιστήμια στην Ελλάδα και από το 1998, ως καθηγητής ψυχιατρικής, αρχικά στο τμήμα Νοσηλευτικής και μετέπειτα στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του Παν. Αθηνών. Υπήρξε συνεκδότης της σειράς "Τρίαψις Λόγος", των εκδόσεων Εξάντας και ήταν μέλος της τετραμελούς Συντακτικής Ομάδας του ψυχαναλυτικού περιοδικού "Εκ των υστέρων" και ιδρυτικό μέλος του περιοδικού "Σύναψις". Δημοσίευσε περί τα 250 άρθρα στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά και επιμελήθηκε την έκδοση περίπου τριάντα πέντε βιβλίων. Τελευταία δικά του βιβλία, ήταν: "Αγαπητέ αδελφέ Βασίλειε" (Εξάντας, 1999), "Ψυχανάλεκτα" (Νήσος, 2005), "Ταξίδι από τα Κύθηρα" (Κοινός Τόπος Ψυχιατρικής, 2007), "Οδός Ιπποκράτους" (Πλέθρον, 2011). Το 2006 αποσύρθηκε από την πανεπιστημιακή διδασκαλία, ως ομότιμος καθηγητής. Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα, στις 25 Ιανουαρίου 2016, σε ηλικία 77 ετών.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Elisabeth Roudinesco

Elisabeth Roudinesco (Συγγραφέας)

Η Elisabeth Roudinesco γεννήθηκε το 1944. Ιστορικός της ψυχανάλυσης, έχει διδάξει στην Ecole Pratique des Hautes Etudes (1992-1996). Υπήρξε μέλος της "Φροϊδικής Σχολής" του Παρισιού (1969-1981), και της συντακτικής ομάδας του περιοδικού "Action politique" (1969-1979), ενώ σήμερα είναι διευθύντρια ερευνών στο Τμήμα Ιστορίας του πανεπιστημίου Paris VIII, αντιπρόεδρος της "Διεθνούς Εταιρείας Ιστορίας της Ψυχιατρικής και της Ψυχανάλυσης" ("Societe Internationale d΄ Histoire de la Psychiatrie et de la Psychanalyse", SIHPP-από το 1990), μέλος των Εταιρειών "Societe Francaise d΄ Histoire de la Medecine" (από το 1997) και "L΄ evolution psychiatrique" (από το 1999). Κυριότερα έργα της: "Histoire de la psychanalyse en France", vol. 1, 1982, & vol. 2, 1986, "Theroigne de Mericourt: Une femme melancolique sous la Revolution", 1989, "Jacques Lacan: Esquisse d΄ une vie, histoire d΄ un systeme de pensee", 1993, "Genealogies", 1994, "Pourquoi la psychanalyse?", 1999, "Entretiens avec Jacques Derrida", 2002.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Jean-Pierre Bourgeron (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
216
Διαστάσεις:
28x21
Βάρος:
1.267 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση