Ο δαίμων της μεσημβρίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο δαίμων της μεσημβρίας

Μια ανατομία της κατάθλιψης

Andrew Solomon

31.80€ -28% 22.90€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789602212998

  • Κατηγορίες:

    Ιατρική

  • Έτος κυκλοφορίας

    2004

  • Εκδότης

    Αλεξάνδρεια

Ο δαίμων της μεσημβρίας χαιρετίστηκε ως το βιβλίο-κλειδί της νέας χιλιετίας γύρω από την κατάθλιψη, το άγχος και τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Μιλώντας με βιωματική ειλικρίνεια και επιστημονική εγκυρότητα, σοκαριστική αμεσότητα αλλά και λυτρωτικό χιούμορ, ο Άντριου Σόλομον ετοίμασε ένα πολυδιάστατο, ευφυές και συγκινητικό έργο, που τον καταξίωσε αμέσως ως αυθεντία επί του θέματος. Σκάβοντας βαθιά μέσα του, ο συγγραφέας εξομολογείται με τρόπο σπινθηροβόλο όσο και τρομακτικό τις δικές του οδυνηρές εμπειρίες. Στρέφεται έπειτα στον πόνο των άλλων, εκείνων που η ζωή τους κλονίστηκε από την κατάθλιψη, σε διαφορετικές κοινωνίες και πολιτισμούς. Μας μεταφέρει σε θαλάμους ψυχιατρείων, όπου ορισμένοι συνομιλητές του βρίσκονται έγκλειστοι επί δεκαετίες κι από κει σε φτωχούς ή εμπόλεμους αγροτικούς και αστικούς πληθυσμούς που μαστίζονται ανοιχτά ή συγκαλυμμένα από τη νόσο. Συνομιλεί με κορυφαίους ερευνητές που επεξεργάζονται νέους τρόπους απεικόνισης του εγκεφάλου· αλλά και με θρησκευτικούς θεραπευτές, κοντά στους οποίους διερευνά τη δύναμη της υποβολής. Μας μεταφέρει ακόμη στο χρόνο: στην αρχαία Ελλάδα, όπου ο Ιπποκράτης προανήγγειλε την επανάσταση των αντικαταθλιπτικών, και στη χριστιανική παράδοση, που διαμόρφωσε τις τρέχουσες αντιλήψεις μας για την ψυχική νόσο. Αντιμετωπίζοντας όλα τα μεγάλα ζητήματα που σχετίζονται με το θέμα του, ο Σόλομον εκθέτει τους ιστορικούς, κοινωνικούς, βιολογικούς, χημικούς και ιατρικούς όρους αυτής της διαβρωτικής ασθένειας. Αξιολογεί τις σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές, τα κοκτέιλ φαρμάκων αλλά και τα ηλεκτροσόκ ή τις χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο. Εξετάζει την πολιτική της διάγνωσης και της θεραπείας. Και, ίσως το πιο σημαντικό, στέκεται στο ζωτικό ρόλο που παίζουν η θέληση και η αγάπη στη διαδικασία της ανάρρωσης.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Αγγελική Στουπάκη (Μεταφραστής)


Παναγιώτης Ουλής

Παναγιώτης Ουλής (Επιμέλεια)

Ο Παναγιώτης Ουλής γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ναύπλιο. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και Ψυχιατρική στη Γαλλία. Διδάκτωρ Ψυχιατρικής και Φιλοσοφίας των Επιστημών, εργάζεται από το 1989 στην Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (Αιγινήτειο Νοσοκομείο). Έχει δημοσιεύσει 100 περίπου μελέτες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία.

Andrew Solomon

Andrew Solomon (Συγγραφέας)

Ο Andrew Solomon γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Γέιλ και στο πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Ζει στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη και έχει διπλή υπηκοότητα. Έγινε μέλος στα συμβούλια οργανισμών όπως οι Outward Bound, The Alliance for the Arts, The Shakespeare Project, The World Monuments Fund, The New York Public Library, The New York Institute for the Humanities καθώς και εταίρος του Berkeley College του Γέιλ. Αρθρογραφεί τακτικά στα περιοδικά New Yorker και New York Times Magazine. Το 1991 δημοσίευσε μια μελέτη για τους ρώσους ζωγράφους με τίτλο "The irony tower: Soviet artists in a time of glasnost". Το 1994 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα "A stone boat". To επόμενο έργο του, "Ο δαίμων της μεσηβρίας" ("The noonday demon: An anatomy of depression", 2001 - προϊόν της αναμέτρησής του με τη χρόνια κατάθλιψη που πυροδότησε ο θάνατος της μητέρας του από καρκίνο), έφτασε στην τελική επιλογή για το βραβείο Pulitzer, τιμήθηκε με το National Book Award του 2001 και με τουλάχιστον άλλα δέκα βραβεία και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
596
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.025 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση