Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η τυραννία της υγείας
(Οι γιατροί και οι κανόνες για το σύγχρονο τρόπο ζωής)
Συγγραφέας:   Michael Fitzpatrick


Η τυραννία της υγείας
Η "Τυραννία της υγείας", επίκαιρη και επίμαχη, εκθέτει τους κινδύνους που επιφυλάσσει σε ασθενείς και γιατρούς η έκρηξη της συνειδητοποίησης για την υγεία. Μια έκρηξη συνειδητοποίησης των κανόνων για τη διασφάλιση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, οι οποίοι μοιάζουν περισσότερο με τις εντολές τις Παλαιάς Διαθήκης που μας παραδίδονται είτε από το κράτος, είτε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είτε από τους ίδιους του ειδικούς και οι οποίες δεν επιδέχονται απολύτως καμία αμφισβήτηση. Όπως λέει ο Βαγγέλης Γεωργίου στον πρόλογο του επιμελητή, στόχος μας στην σειρά "Αιρετική Σκέψη" είναι να παρουσιάσουμε μερικά δοκίμια τα οποία να ανατρέπουν αυτήν την λογική, να τολμούν να διαλέγονται, αν μη τι άλλο, με τις "εντολές" αυτές.
Η προσπάθεια αυτή ξεκινά με την "Τυραννία της υγείας", η οποία διαπραγματεύεται μια κριτική ματιά στις εντολές για τον υγιεινό τρόπο ζωής, οι οποίες περιλαμβάνουν και τις εξής "τέσσερις μεγάλες": ου καπνίσεις, ου φάγεις λιπαρά, ου διάγεις καθιστική ζωή, ου καταναλώσεις αλκοόλ. Ο συγγραφέας, ισχυρίζεται ότι η προτεραιότητα που έχει αποκτήσει στην ζωή μας η υγεία μας και η εμμονή να ζούμε με υγιεινό τρόπο, που ως εκ τούτου έχει δημιουργηθεί, έχει, αντί για θετικές, αρνητικές συνέπειες. Αγωνιούμε άσκοπα, ως αποτέλεσμα των τρόμων της υγείας, οι οποίοι υπερβάλλουν σε μεγάλο βαθμό τους κινδύνους που υποκρύπτονται σε καθημερινές δραστηριότητες όπως το να τρώμε βοδινό, να κάνουμε ηλιοθεραπεία, και να έχουμε σεξουαλική ζωή. Οι γιατροί δεν δείχνουν πλέον να αρκούνται στο να θεραπεύουν τις αρρώστιες αλλά ενθαρρύνονται από την κυβέρνηση να λένε στους ανθρώπους πώς να ζουν, παρεμβαίνοντας σε όλο και περισσότερες όψεις της ζωής τους.
Τέλος, στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας ασκεί έντονη κριτική στο Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) που -όπως είναι γνωστό- αποτέλεσε για πολλούς το πρότυπο μίμησης για τη δημιουργία του δικού μας ΕΣΥ, επομένως, ένα μεγάλο μέρος των παρατηρήσεών του ισχύει και στα καθ΄ ημάς.
Ο Michael Fitzpatrick είναι γενικός γιατρός που εργάζεται με πλήρες ωράριο σε μια μικροαστική περιοχή του Λονδίνου. Ανήκει επομένως στους γιατρούς που ασκούν αυτό που λέγεται "μαχόμενη ιατρική", όντας στην εμπροσθοφυλακή του Βρετανικού ΕΣΥ.

21χ14 εκ., 374 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Αιρετική Σκέψη
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 613 (Υγεία)
Άλλα πρόσωπα: Άσπα Γολέμη (Μεταφραστής) , Θανάσης Παπαγεωργίου (Επιμελητής) , Βαγγέλης Γεωργίου (Επιμελητής) , Βαγγέλης Γεωργίου (Υπεύθυνος Σειράς) ,
ISBN: 978-960-8354-20-3
ISBN (10ψήφιο): 960-8354-20-Χ
Βάρος: 0.442 κιλά
Εκδότης: Πολύτροπον
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
22.25
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

19.80
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.