Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Μορφές χρονικότητας στον Όμηρο
Συγγραφέας:   Κατερίνα Αλεξοπούλου


Offer
Οι "Μορφές χρονικότητας στον Όμηρο", όπως προβάλλουν μέσα από τις σελίδες αυτού του τόμου, είναι μια πρόταση ανάδυσης συγκεκριμένων υποστάσεων χρόνου στην αρχαϊκή εποχή. Τότε που το μυθολογικό και το λογικό, η σκηνοθεσία της αφήγησης και η ακρόαση ποιητικών δρώμενων συνδιαλέγονταν.

Έτσι, η Αυγή από μυθική θεότητα μεταμορφώνεται σε συνθήκη για ζωή και δράση. Η ημέρα προβάλλει ως στοιχείο τροφοδότησης της συλλογικής μνήμης, καθώς κωδικοποιεί την ατομική εμπειρική συμμετοχή. Και με αυτό το αισθητικά αποδιδόμενο χρονικό τοπίο συναινούν οι επικοί ήρωες. O Αχιλλέας και ο Οδυσσέας συναντιούνται και συνδιαλέγονται, τόσο στην "Ιλιάδα" όσο και στην "Οδύσσεια", γύρω από τα στοιχεία που καθορίζουν τα πεπραγμένα της ζωής τους, την ώρα που το διηγηματικό πλαίσιο που φιλοξενεί αυτές τις συναντήσεις αναδεικνύει τους αρμούς της μετεξέλιξής του. Και ο ποιητής ως έμπειρος τεχνίτης προβάλλει την απάντησή του για όλα αυτά που συμβαίνουν.

Στην εποχή του Ομήρου, κοινή παραδοχή ήταν ότι το παραδειγματικό άλλοτε συνιστά μνήμη. Η μορφοποίησή του σε στίχους θα το καταχωρίσει στο μέλλον ως, μεταξύ άλλων, εποχή ανασυστάσεων, καίριων βιωματικών περασμάτων, εύρωστων κοινωνικών δομών. Τελικά, το νήμα διασταύρωσης του "ιλιαδικού παλαιού" και του "οδυσσειακού πρότερου" συγκροτήθηκε: στο ομηρικό έπος υπάρχει μια ποικιλία μορφών της ονομαζόμενης σήμερα χρονικότητας. Στη διασπορά τους στο κείμενο αυτές οι μορφές συντονίζουν, διαλέγονται και συναθροίζουν την επική οικονομία, αναδύουν όρια και μετουσιώνουν τον επικό ποιητή σε ερανιστή τους.


Σημείωση: Προλογικό σημείωμα: Marcel Detienne.

24χ17 εκ., 203 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Εμείς και οι Αρχαίοι
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 881 (Ελληνική ποίηση, Αρχαία - Ερμηνεία και κριτική)
ISBN: 978-960-375-696-5
ISBN (10ψήφιο): 960-375-696-2
Βάρος: 0.461 κιλά
Εκδότης: Μεταίχμιο
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
15.28
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

10.54
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Αλεξοπούλου, Κατερίνα
Η Κατερίνα Αλεξοπούλου έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και είναι Δρ Φιλολογικών και Ιστορικών Σπουδών. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα στο Τμήμα Φιλολογικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.