Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το γυμνό στην ελληνική φωτογραφία
Συγγραφέας:   Άλκης Ξ. Ξανθάκης


Το γυμνό στην ελληνική φωτογραφία
To παρόν λεύκωμα έχει σαν θέμα του την εξέλιξη του γυναικείου και του ανδρικού γυμνού στην Ελλάδα όπως αυτό αποτυπώνεται στη τέχνη της φωτογραφίας. Η ελκυστική αυτή έκδοση αποτελείται από υλικό που συγκεντρώθηκε σταδιακά και κατά τη διάρκεια ετών.

Ξεκινώντας από τη διεθνή φωτογραφία πάνω στο εξεταζόμενο θέμα του γυμνού, δίνονται πληροφορίες, ούτως ώστε ο αναγνώστης να αποκτήσει μια πληρέστερη εικόνα της εξάπλωσης της συγκεκριμένης θεματολογίας, ενώ όταν πια τη σκυτάλη παίρνει το ελληνικό γυμνό, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι πρώτες φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από ερασιτέχνες φωτογράφους. Σπάνια ντοκουμέντα βγαίνουν για πρώτη φορά στο φως αποκαλύπτοντας την πορεία και την εξέλιξη του γυμνού στην ελληνική πραγματικότητα αλλά και την σπάνια καλλιτεχνική αξία που μπορεί να υπάρχει σε κάθε εικόνα. Φυσικά περιλαμβάνονται και οι δουλειές των σύγχρονων Ελλήνων φωτογράφων που ασχολήθηκαν με το γυμνό ενώ εκτενές αφιέρωμα δίδεται για το γυμνό στην ελληνική διαφήμιση.

Αν και διαβήκαμε το κατώφλι του 21ου αιώνα, υπάρχουν πολλοί που σοκάρονται ή ενοχλούνται με τη θέα του γυμνού σώματος. Φυσικά η πρόοδος και η εξέλιξη έχει έρθει σε όλους τους τομείς, παρόλα αυτά χιλιάδες κείμενα έχουν γραφτεί για την ποιότητα του γυμνού, την τέχνη και την αισθητική του. Το λεύκωμα Το γυμνό στην Ελληνική φωτογραφία επιχειρεί και καταφέρνει να μας δώσει μια ξεκάθαρη και εικόνα για τη δουλειά των φωτογράφων που υποστήριξαν και υποστηρίζουν το είδος αυτό, παραθέτοντας μας φωτογραφίες από τις πόρνες της Ερμούπολης, την πασίγνωστη Μαντάμ Ορτάνς, μέχρι φωτογραφίες σημαντικών δημιουργών και κορυφαίων καλλιτεχνών.

Σκανδαλιστικό, πάντα επίκαιρο, άκρως σοβαρό και ιστορικά καταρτισμένο, το λεύκωμα αυτό δεν βγήκε για να ικανοποιήσει τους λάτρες του ανήθικου γυμνού αλλά τους εραστές του αισθησιασμού και της τέχνης. Αποτελεί μια εξαιρετική προσπάθεια από τον δημιουργό του, που γνωρίζει καλά το πόσο σημαντικό είναι να υποστηριχτεί η ελληνική φωτογραφία σε κάθε μορφή της καθώς αυτή παρήγαγε και παράγει εξαιρετικά έργα.

Ο Άλκης Ξ. Ξανθάκης είναι ιστορικός φωτογραφίας, φωτογράφος και δάσκαλος. Διευθύνει την πρώτη σχολή φωτογραφίας που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, αυτή της ΑΚΤΟ. Αρθρογραφεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, είναι σύμβουλος φωτογραφίας σε μουσεία, ενώ το βιβλίο του Ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας 1839-1960 που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών αποτελεί το μοναδικό εργαλείο αναφοράς για όλους τους μελετητές. Έχει επιμεληθεί πολλές εκδόσεις και οι τελευταίες δύο, τα Λακωνικά και τα Αττικά του Παυσανία από τις εκδόσεις Κοχλίας, ακολουθούν τα βήματα του μεγάλου ιστορικού στις δύο περιοχές της Ελλάδας με εξαιρετικά αισθητικά και ιστορικά αποτελέσματα. Επίσης ο Άλκης Ξανθάκης ασχολείται με τεχνικές του παρελθόντος όπως αυτές της κυανοτυπίας και του διχρωμικού καλίου, τεχνικές που αναβίωσε από τον 19ο αιώνα με εξαιρετικά εικαστικά αποτελέσματα.

28χ21 εκ., 192 σελίδες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 779 (Φωτογραφικές συλλογές), 770.495 (Φωτογραφία - Ελλάς )
ISBN: 978-960-437-002-3
ISBN (10ψήφιο): 960-437-002-2
Βάρος: 0.73 κιλά
Εκδότης: Κοχλίας
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
25.26
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

22.48
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ξανθάκης, Άλκης Ξ.
Ο Άλκης Ξανθάκης είναι καθηγητής και ιστορικός της φωτογραφίας. Έχει μέχρι σήμερα συγγράψει αρκετά βιβλία. Είναι σύμβουλος σε μουσεία και ιδρύματα σε θέματα σχετικά με την ιστορία της φωτογραφίας. Διαθέτει πλούσια συλλογή παλαιών φωτογραφικών μηχανών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.