Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Μέθοδος και συνείδηση
(Η έννοια της συνείδησης στη νεότερη φιλοσοφία)
Συγγραφέας:   Θεόδωρος Πενολίδης


Offer
Το ερώτημα που απασχολεί στην παρούσα μελέτη τον Θεόδωρο Πενολίδη είναι εκείνο που τίθεται επανειλημμένα από ολόκληρη τη νεότερη φιλοσοφία: το ερώτημα για την αληθή γνώση και τη μέθοδο που διασφαλίζει την επαρκή και πρόσφορη πρόσβαση της γνωστικής συνείδησης στο αντικείμενο. Η συνισταμένη των απαντήσεών του έγκειται στη διαπίστωση ότι η νεότερη φιλοσοφία αμφισβητεί μία καίρια προϋπόθεση της αριστοτελικής φιλοσοφίας: την προτεραιότητα της ύπαρξης έναντι της γνώσης, της υπόστασης (substantia) έναντι της γνωρίζουσας συνείδησης. Ο συγγραφέας επανέρχεται διαρκώς σε αυτή τη σχέση της συνείδησης του υποκειμένου με το αντικείμενο και τη φωτίζει από διαφορετικές απόψεις: 1. από την άποψη της θεωρητικής συνείδησης που αποβλέπει στην αλήθεια (Descartes), 2. από την άποψη της πρακτικής συνείδησης που αποβλέπει στον εννοιολογικό προσδιορισμό του ελεύθερου προσώπου και αναγκάζεται εντέλει να αναγνωρίσει ότι το πρόσωπο ως δομικός άξονας του "πράττειν" μένει χωρίς έννοια (Kant) και 3. από την άποψη μιας διαλεκτικής της συνείδησης (Hegel), η οποία συλλαμβάνεται ως μια κίνηση συνειδησιακής αυτογνωσίας κατά την οποία η συνείδηση αποκομίζει την εμπειρία ότι η γραμμική απεικόνιση του αντικειμένου στη γνώση είναι αδύνατη και έτσι αναγκάζεται να εγκαταλείψει την απόβλεψη στο εξωτερικό αντικείμενο και να στραφεί στον ίδιο τον εαυτό της. Η μελέτη "Μέθοδος και συνείδηση" συμπληρώνεται από μετάφραση τριών κειμένων του Hegel.

23χ15 εκ., 304 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Quaestiones: Θέματα Διαλεκτικής
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 126 (Συνείδηση (Φιλοσοφία))
Άλλα πρόσωπα: Θεόδωρος Πενολίδης (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN: 978-960-375-761-0
ISBN (10ψήφιο): 960-375-761-6
Βάρος: 0.465 κιλά
Εκδότης: Μεταίχμιο
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
14.40
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.94
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Θεόδωρος Πενολίδης γεννήθηκε στη Βόννη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 1961. Σπούδασε φιλοσοφία στη Βόννη. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα για τη φιλοσοφία του γερμανικού ιδεαλισμού. Στα κύρια ενδιαφέροντά του ανήκει επίσης το έργο του ύστερου Πλάτωνος. Διδάσκει φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταφράζει την Επιστήμη της Λογικής του G.W.F. Hegel.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.