Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κοινωνικοοικονομικός μετασχηματισμός στην κεντροανατολική και στη νοτιοανατολική Ευρώπη μετά το 1989
Συγγραφέας:   Μιλτιάδης, Ι. Κήπας


Offer
Η κατάρρευση του λεγόμενου "υπαρκτού σοσιαλισμού" οδήγησε τις κοινωνίες των πρώην κεντρικά σχεδιασμένων οικονομιών σε μια διαδικασία μετάβασης προς την οικονομία της αγοράς. Η νέα φάση αυτών των κοινωνιών είναι ιδιαίτερα δύσκολη και κυρίως στην πρώτη περίοδο της μετάβασης οι συνέπειες ήταν καταστρεπτικές. Η πρώτη προσαρμογή στα νέα δεδομένα ήταν η λειτουργία των επιχειρήσεων, οι οποίες θα έπρεπε να υπάρξουν ανταγωνιστικά στο πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργική καταστροφή ορισμένων απαρχαιωμένων επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργούσαν στο πλαίσιο των κεντρικά σχεδιασμένων οικονομιών. Κυρίαρχο ρόλο στη μετάβαση προς την οικονομία της αγοράς έπαιξε ο ίδιος ο κρατικός μηχανισμός, ο οποίος τις προηγούμενες δεκαετίες αναπαρήγαγε το μοντέλο του λεγόμενου "υπαρκτού σοσιαλισμού". Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου κοινωνικού σχηματισμού παίζει η παλιά κυρίαρχη ελίτ, η οποία συνέβαλλε στην επιτάχυνση της κατάρρευσης του γραφειοκρατικού κρατικού μοντέλου των πρώην κεντρικά σχεδιασμένων οικονομιών από το 1985 και μετά.
Παράλληλα, αναπτύσσεται και ο αστικός εκδημοκρατισμός σε ολόκληρη την κοινωνία. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι στις νέες κοινωνίες διαμορφώνεται ένα είδος καπιταλισμού, χωρίς να έχει προηγηθεί η ύπαρξη της αστικής τάξης.

24χ15 εκ., 283 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Διεθνής Πολιτική
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 301 (Κοινωνιολογία)
ISBN: 978-960-8256-48-4
ISBN (10ψήφιο): 960-8256-48-8
Βάρος: 0.548 κιλά
Εκδότης: Ηρόδοτος
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
26.49
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

19.60
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Κήπας, Μιλτιάδης, Ι.
Ο Μιλτιάδης Ιω. Κήπας γεννήθηκε στο Τύρναβο. Σπούδασε οικονομικά, φιλοσοφία, κοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πάντειο. Είναι διδάκτορας οικονομικών και κοινωνικών επιστημών. Διδάσκει στο τμήμα κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Πεδίο ερευνών του είναι η παγκοσμιοποίηση και ο τρίτος κόσμος, η κοινωνιολογία της ανάπτυξης, ο κοινωνικοοικονομικός μετασχηματισμός της χώρας του πρώην "υπαρκτού σοσιαλισμού" και η μετάβασή τους στην οικονομία της αγοράς, ο ρόλος της Ελλάδας στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικά στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.