Πολιτική ανταγωνισμού και ρυθμιστική πολιτική
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πολιτική ανταγωνισμού και ρυθμιστική πολιτική

Τα οικονομικά των ρυθμιστικών παρεμβάσεων σε αγορές με μονοπωλιακή δύναμη

Ιωάννης Σ. Κατσουλάκος

Νίκος Βέττας

Η αποδοτικότητα και οι επιδόσεις μιας οικονομίας (ρυθμός ανάπτυξης και κοινωνική ευημερία) εξαρτώνται αποφασιστικά από το πόσο αποτελεσματικά λειτουργούν οι αγορές της. Το εάν μια αγορά λειτουργεί έτσι ώστε μακροχρόνια η κοινωνική ευημερία να μεγιστοποιείται εξαρτάται από το κατά πόσο υπάρχει αποτελεσματικός ανταγωνισμός στην αγορά (υπαρκτός ανταγωνισμός) και για την αγορά (δυνητικός ανταγωνισμός). Η ύπαρξη Μονοπωλιακής Δύναμης συνεπάγεται μείωση, της έντασης του ανταγωνισμού, ενώ η μακροχρόνια διατήρηση Μονοπωλιακής Δύναμης σε μια αγορά συχνά οδηγεί σε μείωση της κοινωνικής ευημερίας. Γ` αυτό το λόγο αγορές με σημαντική Μονοπωλιακή Δύναμη υπόκεινται σε ρυθμιστικές παρεμβάσεις.
Η Ρυθμιστική Πολιτική έχει στόχο την άμεση ρύθμιση των τιμών και άλλων στρατηγικών επιλογών των επιχειρήσεων σε αγορές που είναι Μονοπώλια ή "σχεδόν" Μονοπώλια, όπως οι περισσότεροι από τους κλάδους κοινής ωφέλειας (τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρισμού κ.λπ.) που έχουν πρόσφατα "απελευθερωθεί". Η Πολιτική Ανταγωνισμού έχει στόχο εκ των υστέρων (ex post) έλεγχο συμπεριφορών και πρακτικών επιχειρήσεων που στοχεύουν στην εκμετάλλευση, δημιουργία ή ενδυνάμωση της Μονοπωλιακής Δύναμής τους, και εκ των προτέρων (ex ante) έλεγχο συγκεντρώσεων επιχειρήσεων που δημιουργούν ή ενδυναμώνουν τη Μονοπωλιακή Δύναμη σε μια ολιγοπωλιακή αγορά. Οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις που έχουν στόχο να μετριάσουν τις αρνητικές επιδράσεις της Μονοπωλιακής Δύναμης στη μακροχρόνια κοινωνική ευημερία, με τη μορφή Ρυθμιστικής Πολιτικής ή Πολιτικής Ανταγωνισμού, έχουν γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Αμερική τα τελευταία χρόνια τόσο σε επίπεδο εφαρμογής όσο και σε επίπεδο οικονομικής ανάλυσης. [...]

Ιωάννης Σ. Κατσουλάκος

Ιωάννης Σ. Κατσουλάκος (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Κατσουλάκος είναι καθηγητής οικονομικής επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) από το 1994, διευθυντής μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ, καθώς και αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του ΟΠΑ από τον Σεπτέμβριο του 2007. Υπήρξε αναπληρωτής καθηγητής του ΟΠΑ κατά το διάστημα 1990-1993 και του Πανεπιστημίου του Liverpool κατά το διάστημα 1985-1992. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Bristol, Southampton και στο London School of Economics. Πήρε το διδακτορικό δίπλωμά του από το London School of Economics το 1984. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από πενήντα άρθρα σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά με κριτές και έχει συγγράψει επτά βιβλία. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής από το πανεπιστήμιο του Pittsbourgh (1992-1993) στο Centre of Economic Research and Graduate Education Charles University της Πράγας και, επίσης, διετέλεσε visiting research fellow (άνοιξη 1994) στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και Στατιστικής στο CREST-ENSAE (Παρίσι). Το ερευνητικό και συμβουλετικό έργο του επικεντρώνεται στα εφαρμοσμένα μικροοικονομικά και ειδικότερα στη βιομηχανική οργάνωση, στα οικονομικά της τεχνολογικής αλλαγής, στα οικονομικά δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, στην πολιτική του ανταγωνισμού και στη βιομηχανική πολιτική. Διδάσκει Βιομηχανική Οργάνωση και Χρηματοοικονομικά σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Υπήρξε σύμβουλος του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά διάφορα χρονικά διαστήματα, από το 1986, και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελετών Οικονομικής Πολιτικής (ΙΜΟΠ) το διάστημα 1993-1995. Από το 1992 είναι μέλος του Editorial Board του Journal of Evolutionary Economics, ερευνητικός εταίρος του Centre of Economic Policy Research (CEPR) του Λονδίνου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της International Schumpeter Society και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του European Association for Research in Industrial Economics. Υπήρξε επίσης εθνικός εκπρόσωπος στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόγραμμα "Στοχοθετημένη κοινωνικο-οικονομική έρευνα" (1994-1998). Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού από το 1995. Είναι μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής του Ταμείου Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Βέττας (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Βέττας (Ph. D. University of Pensylvania, 1994) είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται με θέματα Βιομηχανικής Οργάνωσης, Θεωρίας Παιγνίων, Μικροοικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής Ανταγωνισμού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
586
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.278 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση