Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Πολιτικές γλωσσικού πλουραλισμού και ξενόγλωσση εκπαίδευση στην Ευρώπη

Offer
O τόμος αυτός συγκεντρώνει τις διαφορετικές φωνές επιστημόνων και ποικίλων άλλων επαγγελματιών που ασχολούνται με τη γλωσσική εκπαίδευση, τον εκπαιδευτικό προγραμματισμό και τη διαμόρφωση πολιτικών για τη διδασκαλία και την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Περιλαμβάνει είκοσι πέντε πρωτότυπα δοκίμια, που οργανώνονται σε έξι θεματικές ενότητες. Γραμμένα στην ελληνική και μεταφρασμένα στην αγγλική ή αντίστροφα, το καθένα από αυτά θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ψηφίδα ενός μωσαϊκού που σταδιακά συγκροτείται και αποκαλύπτει τις κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις του λόγου και των πρακτικών για την ξενόγλωσση εκπαίδευση στην Ε.Ε.
«Ένας τόμος για τον γλωσσικό πλουραλισμό είναι και ο ίδιος γλωσσικά πλουραλιστικός»: αυτό είναι ένα συμπέρασμα το οποίο απορρέει αβίαστα, καθώς η ετερογενής γλώσσα των κειμένων του τόμου είναι ταυτόχρονα αποτέλεσμα διαφορετικών ιδεολογικών και πολιτικών θεωρήσεων για το υπό πραγμάτευση θέμα. Το αποτέλεσμα, συνεπώς, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων και επειδή αναδεικνύει τον πολυφυή λόγο με τον οποίο διεξάγεται σήμερα ο διάλογος για το ζήτημα του πολυγλωσσικού γραμματισμού των ευρωπαίων πολιτών.

Περιεχόμενα:
Ενότητα 1: Θέσεις και αντιθέσεις για την ευρωπαϊκή πολυγλωσσία
- Βασιλική Δενδρίκου: "Πολυγλωσσικός γραμματισμός στην Ε.Ε.: Εναλλακτικά προγράμματα ξενόγλωσσης εκπαίδευσης.
- Αναστάσιος - Φοίβος Χριστίδης: "Πολιτικές γλωσσικής και πολιτισμικής πολυγλωσσίας στην Ε.Ε.
- Sylvia Vlaeminck: "Πολυγλωσσία και εκπαιδευτικές πολιτικές για τις ξένες γλώσσες στην Ελλάδα"
- Ruth Wodak: "Διακήρυξη της Βιέννης: Το κόστος της μονογλωσσίας"

Ενότητα 2: Ευρωπαϊκές γλωσσικές πολιτικές, πολυγλωσσία και εκμάθηση ξένων γλωσσών
- Peter Hans Nelde: "Η νέα πολυγλωσσία: πρόκληση για μια ευρωπαϊκή γλωσσική πολιτική"
- Βάσω Τοκατλίδου: "Πολυγλωσσία, ευρωπαϊκή γλωσσική πολιτική και ελεύθερη διακίνηση"
- Lid King: "Σύγχρονες γλώσσες στην Αγγλία και την Ουαλία"
- Alain Ginet: "Πολυγλωσσία: Σ΄ αγαπώ. Εγώ όχι πια"

Ενότητα 3: Ξενόγλωσση εκπαίδευση σε τμήματα ξένων γλωσσών και φιλολογιών ευρωπαϊκών ΑΕΙ.
- Αικατερίνη Δούκα - Καμπίτογλου: "Ετεροτοπία: Ουτοπία ή δυστοπία; Το παράδειγμα των αγγλικών σπουδών"
- Enric Llurda: "Λόγοι περί "φυσικού /μη φυσικού ομιλητή" στα πανεπιστημιακά τμήματα ξένων γλωσσών στην Ισπανία"
- Ρέα Δελβερούδη: "Τμήματα ξένων γλωσσών και φιλολογιών στο ελληνικό πανεπιστήμιο: Παρατηρήσεις για τη φυσιογνωμία και τις προοπτικές τους"
- Βίλχελμ Μπέννινγκ: "Νέα προγράμματα σπουδών; Πρώτες παρατηρήσεις"
- Wolfgang Machiewicz: "Οι στόχοι και τα αποτελέσματα του συνεδρίου για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών στο Βερολίνο"

Ενότητα 4: Η αξιοποίηση των ΤΠΕ για την προώθηση της διδασκαλίας και εκμάθησης ξένων γλωσσών
- Σοφία Παπαευθυμίου - Λύτρα: "Οι νέες τεχνολογίες και τα νέα μαθησιακά περιβάλλοντα για την εκμάθηση των ξένων γλωσσών στην Ευρώπη σήμερα: Μαθησιακές προϋποθέσεις"
- Παναγιώτης Μ. Παναγιωτίδης: "Τεχνολογίες της πληροφόρησης και της επικοινωνίας: Προοπτικές στη γλωσσική εκπαίδευση"
- Ουρανία Χατζηδάκη: "Τα σώματα κειμένων και το διαδίκτυο ως πηγές για την προώθηση της νέας ελληνικής ως ξένης γλώσσας"
- Δημήτρης Κουτσογιάννης: "Τεχνολογίες της πληροφορίας και επικοινωνίας και γλωσσική διδασκαλία: Προς την αναζήτηση εναλλακτικής κριτικής προσέγγισης"

Ενότητα 5: Σύγχρονες ευρωπαϊκές προσεγγίσεις για τη διδακτική των ξένων γλωσσών
- Πηνελόπη Καλλιαμπέτσου - Κόρακα: "Ξενόγλωσση τάξη και ανάπτυξη διαπολιτισμικής επικοινωνιακής ικανότητας των μαθητών".
- Αγγελική Ψάλτου - Joucey: "Νέες προκλήσεις και προοπτικές για τη διδασκαλία/εκμάθηση ξένων γλωσσών"
- Leslie Bobb - Wolff: "Μπορεί η "παιδαγωγική αυτόνομης μάθησης" να ανταποκριθεί
στις ανάγκες της διαπολιτισμικής επικοινωνιακής ικανότητας;"
- Ανδρομάχη Σαπιρίδου: "Διαπολιτισμική προσέγγιση - διαφορετικές εφαρμογές"

Ενότητα 6: Προοπτικές για την αξιολόγηση και πιστοποίηση της γλωσσομάθειας στην Ευρώπη
- Johanna Panthier: "Διδασκαλία και εκμάθηση της γλώσσας στην πολύγλωσση Ευρώπη"
- Erna Gille: "Αξιολόγηση της επάρκειας στην ξένη γλώσσα: Ποιος προσδιορίζει τις απαιτήσεις;"
- Pauline Rea - Dickins: "Ομοιομορφία, συμφωνία και ποικιλία στην αξιολόγηση: Οι προκλήσεις στη γλωσσική εκπαίδευση".

24χ17 εκ., 531 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 401 (Γλώσσα και γλώσσες - Φιλοσοφία και θεωρία), 400.07 (Γλώσσα και γλώσσες - Σπουδή και διδασκαλία), 379.2 (Εκπαιδευτική πολιτική)
Άλλα πρόσωπα: Βασιλική Δενδρινού (Επιμελητής) , Βασιλική Μητσικοπούλου (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-375-749-8
ISBN (10ψήφιο): 960-375-749-7
Βάρος: 1.114 κιλά
Εκδότης: Μεταίχμιο
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
38.72
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

26.72
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Καθηγητής γερμανικής λογοτεχνίας και Πρόεδρος του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι δημοσιεύσεις του μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν βιβλία για τον Heinrich von Kleist, τον Thomas Mann, κεντρικά ζητήματα της θεωρίας της λογοτεχνίας καθώς και μελέτες με θέματα συγγραφείς και εποχές της γερμανικής και της ελληνικής λογοτεχνίας, προβλήματα της θεωρίας της λογοτεχνίας, της θεωρίας του λόγου, της ψυχανάλυσης, των συλλογικών συμβόλων, της συγκριτολογίας και της μεταφρασεολογίας.

Δούκα - Καμπίτογλου, Αικατερίνη
Η Αικατερίνη Δούκα - Καμπίτογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια Leeds και Reading της Μεγ. Βρετανίας. Είναι καθηγήτρια της Αγγλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Το συγγραφικό-επιστημονικό της έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βιβλίων το "Plato and the English Romantics": διάλογοι (London and New York: Routledge, 1990), επιμέλειες εκδόσεων και δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως σε θέματα που σχετίζονται με την ποίηση και την ποιητική του Ρομαντισμού, τη φιλοσοφία, την ελληνική λογοτεχνία, τη θεωρία της λογοτεχνίας και τις πολιτισμικές σπουδές. Στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο συμμετέχει σε επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς. Είναι παντρεμένη και έχει δυο γιους. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Αγγλικής και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής. Από το Σεπτέμβριο του 2003 είναι Αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η Βάσω Τοκατλίδου έκανε τις βασικές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και τις μεταπτυχιακές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης - Paris III. Είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και, πριν εκλεγεί καθηγήτρια της ίδιας Σχολής θήτευσε στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σήμερα είναι καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Διδακτικής στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Κύριο αντικείμενο της έρευνάς της είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη προγραμμάτων και μαθησιακών υλικών για την εκμάθηση γλωσσών από μαθητές και ενήλικους επαγγελματίες. Οι τελευταίες αναζητήσεις της εστιάζονται στην ανάπτυξη μοντέλων και εφαρμογών των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας. Μελέτες και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και βιβλία της έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Έχει προσκληθεί να διδάξει σε άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και έχει συντονίσει την έρευνα πολλών ευρωπαϊκών διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων. Για το επιστημονικό της έργο και για την ευρωπαϊκή της δράση έχει βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το βραβείο Erasmus, έχει παρασημοφορηθεί δύο φορές από τη γαλλική κυβέρνηση και της έχει απονεμηθεί τιμητική διάκριση από το Δήμο της πόλης της, της Θεσσαλονίκης.

Ο Α. Φ. Χριστίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Campridge της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι καθηγητής γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Διευθύνει επίσης το Τμήμα Γλωσσολογίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και μετέχει στο Δ.Σ. του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη). Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία "Γλώσσα, πολιτική, πολιτισμός"(1999, Πόλις), "Όψεις της γλώσσας" (2002, Νήσος) και έχει επιμεληθεί το βιβλίο "Ιστορία της ελληνικής γλώσσας: από τις αρχές έως στην ύστερη αρχαιότητα (2001, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας & Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.