Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Παρατηρησιακή αστρονομία
(Β' Έκδοση, Έγχρωμη Βελτιωμένη και Συμπληρωμένη)

Παρατηρησιακή αστρονομία

Η Παρατηρησιακή Αστρονομία προσφέρει τη δυνατότητα στους εραστές του έναστρου ουρανού να δουν την ομορφιά του μέσα από ποιοτικές μεθόδους και τρόπους μετρήσεων καθώς και ποσοτικούς υπολογισμούς. Η παρατήρηση μ’ αυτόν τον τρόπο αποκτά ανοικτούς ορίζοντες και κρατά σε αέναο διαλογισμό κάθε λάτρη της απέραντης μαγείας του ουρανού. Τα ουράνια σώματα, έτσι, αποκτούν άλλη διάσταση ομορφιάς στο μάτι ενός παρατηρητή που έχει φροντίσει από πριν να αναζητήσει τη γνώση γι’ αυτά.

Η Παρατηρησιακή Αστρονομία των πανεπιστημιακών δασκάλων αστρονομίας του ΑΠΘ Σταύρου Αυγολούπη και Γιάννη Σειραδάκη είναι πια ένα κλασικό βιβλίο του χώρου. Με αυτήν την έκδοση η μορφή του αλλάζει ριζικά και το περιεχόμενό του επικαιροποιείται και εμπλουτίζεται.

Μία από τις σημαντικότερες προσθήκες είναι το κεφάλαιο που αφιερώνεται στην ψηφιακή φωτομετρία με CCD κάμερα. Κατά πάσα πιθανότητα πουθενά αλλού στην ελληνική ή μεταφρασμένη βιβλιογραφία δεν υπάρχει ένας τόσο εκτενής και λεπτομερής οδηγός για μια τόσο εξειδικευμένη δραστηριότητα. Ο προχωρημένος ερασιτέχνης αστρονόμος θα δοκιμάσει μεγάλη χαρά όταν θα διαπιστώσει πόσο κατατοπιστικές είναι αυτές οι σελίδες.

Η άλλη μεγάλη αλλαγή είναι μορφική: το σχήμα του βιβλίου είναι πλέον τετράγωνο και η εκτύπωση έγχρωμη. Η μορφή αυτή έδωσε τη δυνατότητα προσθήκης μεγάλων, εντυπωσιακών φωτογραφιών αστρονομικών αντικειμένων (νεφελωμάτων, γαλαξιών κ.α.), που φανερώνουν στον αναγνώστη την ακαταμάχητη ομορφιά του νυχτερινού ουρανού.

Πολλές μικρότερες παρεμβάσεις στην ύλη συμβάλλουν στο τελικό αποτέλεσμα: ένα βιβλίο πιο πλήρες, πιο χρηστικό και πιο όμορφο από κάθε παλαιότερη έκδοσή του.  

Η Παρατηρησιακή Αστρονομία είναι ένα βιβλίο ασκήσεων αστρονομίας για τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής και του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης. Απευθύνεται, όμως, και στον ερασιτέχνη αστρονόμο που δεν αρκείται στην παρατήρηση, αλλά έλκεται από τη δυνατότητα της εμβάθυνσης: Θέλει να κατανοήσει, να υπολογίσει, να μετρήσει, να σχεδιάσει. Να προχωρήσει πέρα από την οπτική απόλαυση των φαινομένων, στο πεδίο της άσκησης, της λύσης προβλημάτων, της διερεύνησης και της εμπειρικής διαπίστωσης. Με άλλα λόγια, να αποκτήσει επιστημονική κατάρτιση.

Οι ασκήσεις της Παρατηρησιακής Αστρονομίας (με εξαίρεση το νέο κεφάλαιο της ψηφιακής φωτομετρίας) έχουν «παιδεύσει» πολλές εκατοντάδες φοιτητές από το 1987, οπότε είδε το φως η πρώτη έκδοση του βιβλίου. Χάρισαν στους φοιτητές αυτούς τον στέρεο κορμό αστρονομικής γνώσης που τους βοήθησε κατόπιν να διακριθούν στις μεταπτυχιακές σπουδές που ακολούθησαν σε απαιτητικά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Το μάθημα, οι διδάσκοντες και το βιβλίο της Παρατηρησιακής Αστρονομίας έχουν γράψει ξεχωριστή ιστορία στην καρδιά όλων αυτών των φοιτητών.

Στην παρούσα έκδοση οι ασπρόμαυρες αναμνήσεις ντύνονται τον ρεαλισμό των χρωμάτων που μόνο στο μαύρο φόντο του ουρανού καλούν σε τέτοιο βάθος εμπειρίας. Οι καινούριοι αναγνώστες θα ενθουσιαστούν με τη γνώση και την ομορφιά που θα συναντήσουν στις σελίδες της νέας Παρατηρησιακής Αστρονομίας. Οι παλιοί αναγνώστες θα ενθουσιαστούν με την αναβάθμιση.


22x22 εκ., 296 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 520 (Αστρονομία)
ISBN: 978-960-9453-00-4
ISBN (10ψήφιο): 960-9453-00-7
Βάρος: 0.86 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
32.22
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

28.68
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.