Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Πολιτική οικονομία του χρήματος και του χρηματοπιστωτικού συστήματος
Συγγραφείς:   Κώστας Λαπαβίτσας, Makoto Itoh,


Πολιτική οικονομία του χρήματος και του χρηματοπιστωτικού συστήματος
Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα έχει χαρακτηριστεί από βαθιά αστάθεια. Πρωταρχικό ρόλο στην έλλειψη σταθερότητας έχουν παίξει οι μηχανισμοί του χρήματος και της χρηματοδότησης. Οι κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών δεν έχουν καταφέρει να απαλείψουν την αστάθεια, παρότι έχουν υιοθετήσει σειρά οικονομικών πολιτικών. Συχνά οι παρεμβάσεις τους είχαν αντίθετο αποτέλεσμα.
Το βιβλίο αυτό διατείνεται ότι η νομισματική και χρηματοπιστωτική αστάθεια έχει τις ρίζες της στην καπιταλιστική παραγωγή και το εμπόριο, όπως επίσης και στους μηχανισμούς του χρήματος και της χρηματοδότησης. Ως εκ τούτου, κανένας συνδυασμός οικονομικών πολιτικών δεν μπορεί να την απαλείψει πλήρως. Μπορεί όμως να την απαλύνει, όπως και να την επιδεινώσει. Για να τεκμηριωθεί ο ισχυρισμός αυτός, αναλύονται η ιστορική και η λογική προέλευση του χρήματος, ο σχηματισμός του τοκοφόρου κεφαλαίου, η αυτόνομη εμφάνιση του καπιταλιστικού πιστωτικού συστήματος, η διαδικασία των καπιταλιστικών κρίσεων, καθώς και η φύση και οι λειτουργίες των κεντρικών τραπεζών. Ακόμη, εξετάζονται κριτικά οι κύριες θεωρητικές προσεγγίσεις του χρήματος και της χρηματοδότησης, που περιλαμβάνουν την κλασική πολιτική οικονομία, τον μαρξισμό, τον κεϊνσιανισμό, τον μετα-κεϊνσιανισμό και τον μονεταρισμό. Το βιβλίο συμβάλλει στη σύγχρονη ριζοσπαστική πολιτική οικονομία, αντλώντας τα επιχειρήματά του από τον ιαπωνικό μαρξισμό και την αγγλοσαξονική μαρξιστική παράδοση.


Σημείωση: Πρόλογος: Ν. Σ. Πετραλιάς

21χ14 εκ., 544 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Θέματα Πολιτικής Οικονομίας
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 330 (Οικονομία )
Άλλα πρόσωπα: Γιάννης Καστανάρας (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-8354-16-6
ISBN (10ψήφιο): 960-8354-16-1
Βάρος: 0.639 κιλά
Εκδότης: Πολύτροπον
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
28.61
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

25.46
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Μακότο Ίτο είναι καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κοκουγακουίν στο Τόκιο και μέλος της Ακαδημίας της Ιαπωνίας. Ήταν καθηγητής της Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τόκιο, της προεξάρχουσας οικονομικής σχολής της Ιαπωνίας, μέχρι την υποχρεωτική του συνταξιοδότηση σε ηλικία εξήντα χρόνων. Ο Ίτο είναι από τους γνωστότερους Ιάπωνες μαρξιστές της μεταπολεμικής περιόδου και έχει διδάξει σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Ταϊλάνδης και αλλού. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς στα ιαπωνικά, ενώ τα έργα του στα αγγλικά περιλαμβάνουν τα βιβλία "Value and crisis", "The basic theory of capitalism", "The world economic crisis and Japanese capitalism", "Political economy for socialism", καθώς και πλήθος άρθρων.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας είναι αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ειδικεύεται σε χρηματοπιστωτικά θέματα και στην ιαπωνική οικονομία και έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών άρθρων στα αγγλικά, ιαπωνικά και ελληνικά. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Ιαπωνίας, της Τουρκίας και αλλού, ενώ επίσης αρθρογραφεί στον ελληνικό Τύπο.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.