Ο ποιητής ως δοκιμιογράφος: Οι
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο ποιητής ως δοκιμιογράφος: Οι "Δοκιμές" του Γιώργου Σεφέρη μέσα στην παράδοση της ευρωπαϊκής δοκιμιογραφίας

Διδακτορική διατριβή εγκριθείσα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1996

Νικόλαος Κ. Πετρόπουλος

15.58€ -10% 14.02€
Εξ όσων γνωρίζω, η παρούσα διδακτορική διατριβή είναι η πρώτη που εκπονείται με θέμα τις "Δοκιμές", συλλογή κριτικών και δοκιμιοειδών κειμένων, του διεθνούς φήμης έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1963). Ταυτόχρονα είναι μια συμβολή στη μελέτη του δοκιμίου ως λογοτεχνικού είδους. Για τρεις κυρίως λόγους οι "Δοκιμές" του Σεφέρη αξίζει να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης. Πρώτα- πρώτα , διότι θα επιτύχουμε μια θέωρηση του έργου ενός μείζονος ποιητή από την ασυνήθη οπτική γωνία των κριτικών του κειμένων. Δεύτερον, γιατί ακριβώς ως τέτοια κείμενα γραμμένα από ένα μείζονα ποιητή, αποτελούν πολύτιμη μαρτυρία των αντιλήψεων του για ζητήματα που αφορούν στην ελληνική και σε άλλες ευρωπαϊκές λογοτεχνίες της περιόδου 1936-1971, κατά την οποία γράφονταν αυτά τα κείμενα. Τρίτον, διότι η ανάγκη να οριοθετήσουμε θεωρητικά την ειδολογική ταυτότητα αυτών των κειμένων θέτει μια πρόκληση στην αντίληψη που έχουμε για το δοκίμιο ως λογοτεχνικό είδος. [...] (Από την εισαγωγή του βιβλίου)
Κώστας Ν. Πετρόπουλος

Κώστας Ν. Πετρόπουλος (Μεταφραστής)

Ο Κώστας Ν. Πετρόπουλος (6 Ιουνίου 1930 - 3 Αυγούστου 2019) τελείωσε τις φιλολογικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε πτυχίο ιστορίας και αρχαιολογίας (1959). Στο φοιτητικό κίνημα ανέπτυξε ζωηρή δημοκρατική δράση. Από το διορισμό του στη δημόσια μέση εκπαίδευση (1962) άσκησε το διδακτικό και υπηρεσιακό έργο του παράλληλα με την επιστημονική μελέτη και τη συγγραφή, σε συνδυασμό και με συνδικαλιστική δράση στον κλάδο. Για πολλά χρόνια καθηγητής στο Βαρβάκειο (ως το 1985), επιλέχθηκε στη συνέχεια Σχολικός Σύμβουλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και διετέλεσε πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου στο Νομό Κυκλάδων. Είχε δημοσιεύσει επιστημονικά βιβλία, μελέτες, μεταφράσεις και άρθρα και επανειλημμένα έλαβε μέρος σε συνέδρια παιδαγωγικά, επιστημονικά και φιλοσοφικά. Το 1986 αποφάσισε να αποχωρήσει από τη δημόσια υπηρεσία. Έφυγε από τη ζωή στις 3 Αυγούστου 2019.

Νικόλαος Κ. Πετρόπουλος

Νικόλαος Κ. Πετρόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Δρ Νικόλαος Κ. Πετρόπουλος (γενν. 1967) είναι ο επίσημος μεταφραστής του Αρχιεπισκόπου Αθηνών από το 2004. Φιλόλογος, γιος δύο φιλολόγων εκπαιδευτικών, διδάκτωρ (D.Phil. 1996) και κάτοχος Master΄s (M.St. 1990) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Ευρωπαϊκή και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία, πρωτεύσας πτυχιούχος Κλασικής Κατεύθυνσης Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ (1989), αριστούχος απόφοιτος Βαρβακείου Προτύπου Σχολής (1985). Επιμορφωτής ξένων γλωσσών της Βουλής των Ελλήνων, ως μέλος του διδακτικού προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.). Διετέλεσε υπότροφος της British Academy (1991-1993), του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης (1991-1994), του Ι.Κ.Υ. (1986-1989), του Ιδρύματος Fulbright (1991), του Πανεπιστημίου Princeton (Θερινό Σεμινάριο Κλασικών Σπουδών 1988), του New York University (Butler Fellowship, 1991) και της Alliance Francaise (1985). Δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση (Κολλέγια Αθηνών και Ψυχικού, 1998-2002), στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ΙΝ.ΕΠ. και Ε.Σ.Δ.Δ.Α., 2005-2008) και από το 2000 ειδικεύεται ως πιστοποιημένος επιμορφωτής ενηλίκων (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) σε κέντρα προετοιμασίας τους για τα γλωσσικά μαθήματα ως υποψηφίων σε Διαγωνισμούς της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικής Σχολής Δικαστών, εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ (φιλολόγων), Υπουργείων, Τραπεζών κ.α. Συγγραφέας με αυτοτελείς δημοσιεύσειςκαι συμβολές σε συλλογικούς τόμους, μεταφραστής και διερμηνέας από και προς την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα και επιμελητής εκδόσεων, έχει συνεργασθεί με θεσμούς, ιδρύματα και εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο (Μουσείο Μπενάκη, Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Ε.Σ.Η.Ε.Α., Blackwell Publishers κ.π.ά.), ενώ το 2006-2007 μεταφράσεις του αναρτήθηκαν και στην επίσημη ιστοσελίδα του Βατικανού - τα πρώτα κείμενα αυτής της ιστοσελίδας στην ελληνική γλώσσα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
243
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.508 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση