Τα Χανιά όπως τα είδαν οι ξένοι
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα Χανιά όπως τα είδαν οι ξένοι

κ.ά.

Συλλογικό έργο

F. W. Sieber

Έχοντας η Κρήτη μια ιστορία 4 χιλιάδων χρόνων κι έναν πολιτισμό ο οποίος κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στον παγκόσμιο πολιτισμικό χώρο, κίνησε, αμέσως μετά τον σκοταδιστικό μεσαίωνα, το ενδιαφέρον πολλών αρχαιόφιλων. Μα και το περιβάλλον με τη σπάνια ομορφιά του και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του τράβηξε πολλούς φυσιολάτρες και φυσιογνώστες.
Έτσι από το 1400 και μέχρι το 1900, για 500 χρόνια δηλαδή, η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Ευρωπαίων, κυρίως, περιηγητών. Δεκάδες οι περιηγητές που διασχίζουν το νησί, από τη μια άκρη έως την άλλη, και οι οποίοι μετά μας αφήνουν και γραφτά τις εντυπώσεις τους.
Από τα σπάνια και πολύτιμα κείμενα μπόρεσα και συγκέντρωσα μόλις 35 που αφορούν τα Χανιά με πρώτο αυτό του Μπουοντελμόντι γραμμένο το 1415. Τα κείμενα δίνονται κατά χρονολογική σειρά, για να μπορέσει ο αναγνώστης να παρακολουθήσει τα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή μας, στη ροή 500 χρόνων, όπως αυτά τα είδε η ματιά των ξένων.
Επίσης παραθέτω και 5 αναφορές βενετσιάνων προβλεπτών, γραμμένες από το 1569 έως το 1630, που θεωρούνται αξιόλογα ντοκουμέντα.

Μιχάλης Γρηγοράκης

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

F. W. Sieber (Συγγραφέας)

Ο Ζίμπερ, αυστριακής καταγωγής, γεννήθηκε στην Πράγα το 1789 και πέθανε στην ίδια πόλη το 1845. Σπούδασε ιατρική και ασχολήθηκε πολύ με τη βοτανική. Από τη ζωή και το έργο του φαίνεται ότι ήταν καλός επιστήμονας, καθώς και ένας ειλικρινής όσο και ριψοκίνδυνος άνθρωπος. Στις 28 Δεκεμβρίου 1816 από την Τεργέστη επιβιβάζεται σ΄ ένα μαλτέζικο ιστιοφόρο και στις 3 Ιανουαρίου του 1817 σε ηλικία 28 χρονών αποβιβάζεται στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη. Τα αποτελέσματα των ταξιδιωτικών του ερευνών και παρατηρήσεων θα τα εκθέσει σ΄ ένα δίτομο έργο με τον τίτλο "Ταξίδι στη νήσο Κρήτη και στο ελληνικό αρχιπέλαγος το έτος 1817". Σκοπός του ταξιδιού του είναι κυρίως η φυσιογνωμία του νησιού. Το διέσχισε από τη μια ως την άλλη άκρη. Σταματούσε σε κάθε πόλη ή άλλα επίκαιρα σημεία, εξαντλούσε το θέμα του, περιγράφοντας, εκτός από τη χλωρίδα, τη σύσταση του εδάφους, τα όρη, τους ποταμούς, τη ζωή των κατοίκων, τα ήθη και τα έθιμα, την εκπαίδευση, τη θρησκεία, τις οικοδομές, τα τείχη και κάθε τι που μπορούσε να συμπληρώσει την εικόνα που παρουσίαζε η Κρήτη τον 19ο αιώνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Edward Lear

Edward Lear (Συγγραφέας)

Άγγλος συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος και περιηγητής. Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1812 και πέθανε στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας το 1888. Η καταγωγή του ήταν από τη Δανία. Παρά το ότι, στα 19 του χρόνια, ως υπάλληλος της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου, φιλοτέχνησε ένα από τα πρώτα βιβλία με εικόνες που εκδόθηκαν για πουλιά και ζώα ("The Family of the Psittacidae", 1832), ο Ληρ έγινε περισσότερο γνωστός για τα εικονογραφημένα βιβλία του με χιουμοριστικά ποιήματα και ιστορίες (limerics), μεταξύ των οποίων τα: "A Book of Nonsense" (1846), "Nonsense Songs" (1871), "Laughable Lyrics" (1877), κ.ά. Μετά το 1840 ο Ληρ αφιέρωσε αρκετό χρόνο στην τοπιογραφία, ταξιδεύοντας σε χώρες της Μεσογείου και δημοσιεύοντας κατά διαστήματα εικονογραφημένα βιβλία με τις εντυπώσεις των ταξιδιών του. Το πρώτο βιβλίο αυτής της σειράς ήταν αφιερωμένο στη Ρώμη και τα περίχωρά της, και ακολούθησαν πορτρέτα της Ελλάδας, της Αλβανίας και των Ιονίων Νήσων. Σε ηλικία 52 ετών, το 1864, αποφασίζει για λόγους υγείας να επισκεφθεί την Κρήτη. Αποτέλεσμα αυτού του ταξιδιού είναι το περίφημο "Κρητικό ημερολόγιό" του ("The Cretan Journal").


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Olfert Dapper (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στο Άμστερνταμ τον Ιανουάριο του 1639 και πέθανε το Δεκέμβριο του 1689. Ελάχιστες πληροφορίες υπάρχουν για το βίο και την πολιτεία του. Οι βιογράφοι του πιθανολογούν ότι ασχολήθηκε ελάχιστα με την ιατρική επιστήμη και βεβαιώνουν ότι δεν ταξίδεψε ποτέ. Φαίνεται ότι έκανε τις βασικές σπουδές του στο Atheneum Illustre του Άμστερνταμ ενώ τον Σεπτέμβριο του 1657 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Μετά το πέρας των σπουδών επανεγκαθίσταται στο Άμστερνταμ, όπου και αρχίζει να εργάζεται. Φύση ανήσυχη και ερευνητική, εγκαταλείπει την ιατρική και αφιερώνει το σύντομο βίο του στη μελέτη και τη συγγραφή. Δεν εγκαταλείπει ποτέ την Ολλανδία, αλλά κινείται με άνεση ανάμεσα σε άπειρους τόμους βιβλίων και σχεδιάζει ταξίδια επί χάρτου. "Ακριβής περιγραφή της Αυτοκρατορίας της Κίνας" (Άμστερνταμ, 1671), Η "Ασία και η περιγραφή της Αυτοκρατορίας του Μεγάλου Μογγόλου και μέρους της Ινδίας" (Άμστερνταμ, 1672), "Περιγραφή των νήσων της Αφρικής" (Άμστερνταμ, 1668), "Ο άγνωστος Νέος Κόσμος ή περιγραφή της Αμερικής και της Αυστραλίας" (Άμστερνταμ 1671) είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους των έργων του. "Η ιστορική περιγραφή της πόλεως του Άμστερνταμ" (1633) σε 7 τόμους θεωρείται το σημαντικότερο όλων. Η "Ακριβής περιγραφή των νήσων του Αιγαίου" (1688), θεωρήθηκε αξιόλογη γιατί συμπύκνωσε όλες τις προηγούμενες περιγραφές του Αρχιπελάγους. Μεταφράστηκε μετά τον θάνατό του στα γαλλικά και γνώρισε δύο εκδόσεις, μια στο Άμστερνταμ το 1703 και μια στη Χάγη το 1730.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Joseph Pitton de Tournefort

Joseph Pitton de Tournefort (Συγγραφέας)

Ο Πιτόν Τουρνεφόρ Γάλλος γιατρός και βοτανολόγος γεννήθηκε στην Προβηγκία το 1656 και πέθανε το 1708. Οι προηγούμενες εργασίες του για τα βότανα και τις σχέσεις τους με την ιατρική, έγιναν αφορμή να επιλέξει το ταξίδι του στα νησιά του Ελληνικού Αρχιπελάγους, στην Πόλη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στην Αρμενία, ως τα σύνορα της Περσίας. Οι εντυπώσεις του περιλαμβάνονται σ΄ ένα δίτομο έργο, στο οποίο ασχολείται με τη φυσική ιστορία, τη γεωγραφία, τις οχυρώσεις, το εμπόριο, τις αρχαιότητες, τα ήθη και έθιμα και τις περιγραφές των χωρών που επισκέφθηκε. Ξεκίνησε από τη Μασαλία στις 23 Απριλίου και έφτασε στα Χανιά στις 9 Μαΐου 1700. Στη Μασαλία γύρισε το 1702.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Cristoforo Buondelmonti (Συγγραφέας)

Ο Χριστόφορος Μπουοντελμόντι γεννήθηκε στην Φλωρεντία το 1385 και πολύ νέος έφυγε για ένα μακρινό ταξίδι στην Πόλη, στα νησιά του Αιγαίου και στη Ρόδο όπου και εγκαταστάθηκε. Από εκεί με οδηγό τον Πτολεμαίο και τον Πλίνιο επισκέφτηκε το 1415 και την Κρήτη. Ήταν καθολικός ιερωμένος και καρπός των ταξιδιών του ήταν η συγγραφή δύο βιβλίων σε μεσαιωνική λατινική γλώσσα. Το ένα τιτλοφορείται "Βιβλίο των νήσων του Αρχιπελάγους" και το άλλο "Περιγραφή της νήσου Κρήτης".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Carol A. Scott (Συγγραφέας)

Ο Κάρολος Σκότ ήταν Άγγλος αξιωματικός και το μόνο βιογραφικό στοιχείο που ξέρουμε είναι το έτος θανάτου του 1872. Ο Σκοτ έφτασε στην Κρήτη τον Ιούνιο του 1834, λίγους μήνες δηλαδή μετά τα δραματικά επεισόδια έξω από τα Χανιά, στο χωριό Μουρνιές, που χάραξαν με οδυνηρό τρόπο τη λαϊκή μνήμη κι έμειναν ως η "Εποχή των Μουρνιδών". Το οδοιπορικό του Σκοτ δεν αποτελεί άριστο δείγμα του είδους, όμως η αξία του οφείλεται στο ότι επισημαίνει πράγματα που οι άλλοι περιηγητές δεν είδαν.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Robert Pashley (Συγγραφέας)

Ο Άγγλος περιηγητής Ρόμπερτ Πάσλεϊ γεννήθηκε το 1805. Σπούδασε νομικά και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Το 1833 πήρε άδεια από το Ναυαρχείο να επιβαίνει ελεύθερα στα πλοία του αγγλικού στόλου, που επιθεωρούσαν τη Μεσόγειο. Έτσι ταξίδεψε στην Ελλάδα, στη Μικρά Ασία και την Κρήτη. Το βιβλίο του "Ταξίδια στην Κρήτη" εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1837. Πέθανε το 1859 σε ηλικία 54 χρονών. Γνώστης του πλούτου της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γραμματείας, ο Πάσλεϊ δίνει στα συγγράμματά του για την Κρήτη ένα δείγμα της ευρυμάθειάς του και ταυτόχρονα ένα σύνολο ακριβών όσο και πολύτιμων πληροφοριών. Συγκαταλέγεται στους πιο διακεκριμένους περιηγητές που επισκέφθηκαν την Κρήτη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Thomas Abel Brimage Spratt (Συγγραφέας)

Ο πλοίαρχος Τόμας Σπρατ, Άγγλος την καταγωγή, γεννήθηκε το Μάη του 1811 και πέθανε το 1888. Γιος αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, κατατάχθηκε στο Ναυτικό το 1827 και ειδικεύτηκε στις χαρτογραφήσεις. Σχεδόν συνεχώς μέχρι το 1865 απασχολήθηκε σε υδατογραφικές έρευνες στη Μεσόγειο. Υπήρξε ικανός γεωλόγος και ασχολήθηκε με τη γεωλογία της Κρήτης και άλλων ελληνικών περιοχών. Μαζί με τον φυσιογνωμιστή Φόρμπες εξερεύνησε και την Κρήτη, ήρθε σ΄ αυτή το 1851, και μαζί του έγραψε τ΄ αποτελέσματα των εξερευνήσεων τους, τα οποία εκδόθηκαν στο Λονδίνο το 1847, σε δύο τόμους. Σε πολλές σελίδες του έργου υπάρχουν αρχαιολογικές, ιστορικές και γεωγραφικές πληροφορίες. Ο Σπρατ σωστά εντόπισε διάφορες αρχαίες πόλεις, όμως έπεσε σε σφάλματα. Σπουδαίες είναι οι γεωγραφικές - τοπογραφικές πληροφορίες που παραθέτει.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λόισκα Αβαγιανού (Μεταφραστής)


Αγλαΐα Κυρμιζάκη (Μεταφραστής)


Γεώργιος Π. Εκκεκάκης (Μεταφραστής)


Λίζα Εκκεκάκη (Μεταφραστής)


Δάφνη Γ. Γόντικα (Μεταφραστής)


Μιχάλης Γρηγοράκης

Μιχάλης Γρηγοράκης (Επιμέλεια)

Ο Μιχάλης Γρηγοράκης (1932-2008) γεννήθηκε στα Χανιά, όπου έζησε μόνιμα. Έβγαλε το γυμνάσιο και στη συνέχεια δούλεψε σε χανιώτικες εφημερίδες ως διαχειριστής, ρεπόρτερ και επιφυλλιδογράφος. Το 1962 διορίστηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων απ΄ όπου τον έδιωξε η χούντα το Μάρτη του 1968 για τα δημοκρατικά του φρονήματα. Ξαναγύρισε το 1976 με την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Στα γράμματα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1963 με την ποιητική συλλογή "Ρίμες νοσταλγικές", που σημείωσε τρεις εκδόσεις, για να ακολουθήσουν οι ποιητικές συλλογές "Τραγούδια της ζωής" (1964) και "Μικρά λυρικά" (1965). Στη συνέχεια δημοσίευσε ποιήματα, διηγήματα, νουβέλες και λογοτεχνικές, ιστορικές και λαογραφικές επιφυλλίδες. Με τη συγκέντρωση του λαογραφικού υλικού ασχολήθηκε από πολύ καιρό, ενώ η συλλογή του "Τα φρασεολογικά" βραβεύτηκε από τη Γλωσσική Εταιρία Αθηνών. Ήταν συνεργάτης της εφημερίδας "Χανιώτικα Νέα" επί 35 χρόνια. Έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2008.

Μιχάλης Γρηγοράκης

Μιχάλης Γρηγοράκης (Ανθολόγος)

Ο Μιχάλης Γρηγοράκης (1932-2008) γεννήθηκε στα Χανιά, όπου έζησε μόνιμα. Έβγαλε το γυμνάσιο και στη συνέχεια δούλεψε σε χανιώτικες εφημερίδες ως διαχειριστής, ρεπόρτερ και επιφυλλιδογράφος. Το 1962 διορίστηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων απ΄ όπου τον έδιωξε η χούντα το Μάρτη του 1968 για τα δημοκρατικά του φρονήματα. Ξαναγύρισε το 1976 με την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Στα γράμματα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1963 με την ποιητική συλλογή "Ρίμες νοσταλγικές", που σημείωσε τρεις εκδόσεις, για να ακολουθήσουν οι ποιητικές συλλογές "Τραγούδια της ζωής" (1964) και "Μικρά λυρικά" (1965). Στη συνέχεια δημοσίευσε ποιήματα, διηγήματα, νουβέλες και λογοτεχνικές, ιστορικές και λαογραφικές επιφυλλίδες. Με τη συγκέντρωση του λαογραφικού υλικού ασχολήθηκε από πολύ καιρό, ενώ η συλλογή του "Τα φρασεολογικά" βραβεύτηκε από τη Γλωσσική Εταιρία Αθηνών. Ήταν συνεργάτης της εφημερίδας "Χανιώτικα Νέα" επί 35 χρόνια. Έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2008.

Λεωνίδας Μανωλικάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
192
Διαστάσεις:
22χ16
Βάρος:
0.376 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση