Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα
(1896-1906)
Συγγραφέας:   Βασίλης Α. Καρδάσης


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα
Η αφιερωματική αυτή έκδοση αναφέρεται στην Α΄ Ολυμπιάδα των νεότερων Ολυμπιακών Αγώνων, αυτή που έλαβε χώρα στην Αθήνα του 1896 και συνιστά ένα από τα σπουδιαότερα γεγονότα της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, στο μέτρο που σηματοδότησε το σύγχρονο ολυμπιακό κίνημα, ενώ έβαλε τη σφραγίδα της στην ανάπτυξη του παγκόσμιου αθλητικού ιδεώδους. Στα 1906, μια δεκαετία αργότερα, μια δεύτερη "Ολυμπιάδα" με διεθνείς συμμετοχές από πολλές χώρες πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, προκειμένου να τιμηθούν οι Πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Τα εκτενή κείμενα, που συνέγραψε ο ιστορικός, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Βασίλης Καρδάσης, αναφέρονται στην προετοιμασία, στις υποδομές, στην οργάνωση και, βεβαίως, στο αγωνιστικό μέρος, ενώ παράλληλα φωτίζουν το ιδεολογικό και κοινωνικό περιεχόμενο (ρομαντισμός, αρχαιολατρεία, αγάπη για τον αρχαιοελληνικό κόσμο), που ενδύθηκε το ολυμπιακό κίνημα της εποχής.
Με τον ίδιο εκτενή χαρακτήρα αναφέρονται πτυχές της Αθήνας της εποχής, του κοινωνικού και πολεοδομικού πςεριβάλλοντος της πόλης. Γράμματα, τέχνες, κοινωνικός βίος, ακόμη και η αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, χάρη των χιλιάδων επισκεπτών, καταγράφονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Το πλούσιο εικονογραφικό υλικό είναι εμπλουτισμένο με σπάνιες και ανέκδοτες φωτογραφίες από την ιδιωτική συλλογή της Παλαιάς Βουλής, του Ε.Λ.Ι.Α., της Εθνικής Πινακοθήκης, από το αρχείο του συλλέκτη Σπύρου Μανουσάκη, κ.ά.

"Η Αθήνα, η πρωτεύουσα που θα υποδεχόταν τους νέους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν στα 1896 μια πόλη 100.000 περίπου κατοίκων. Ο πληθυσμός της είχε, σχεδόν, δεκαπλασιασθεί από την εποχή που επιλέχθηκε για πρωτεύουσα του ελληνικού βασιλείου το 1834. Δεν ξεπερνούσε, ωστόσο, το 5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Σε αντίθεση με άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης (Λονδίνο, Παρίσι) που είχαν γνωρίσει πολύ νωρίτερα, δηλαδή ακόμη πριν από τη βιομηχανική έκρηξη του 1750-1850, εκπληκτικούς ρυθμούς πληθυσμιακής συγκέντρωσης, η Αθήνα αναπτυσσόταν με πιο αργούς ρυθμούς.
[...]"
(από την εισαγωγή του βιβλίου)

29χ28 εκ., 291 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 796.48 (Ολυμπιακοί Αγώνες)
ISBN: 978-960-6603-16-7
ISBN (10ψήφιο): 960-6603-16-4
Βάρος: 1.91 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
101.92
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

90.71
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Βασίλης Καρδάσης γεννήθηκε το 1956 στη Δημητσάνα. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οικονομική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Παρίσι Ι. Από το 1987 διδάσκει οικονομική ιστορία στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής. Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα αντικείμενα των ερευνών του περιλαμβάνουν θέματα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, με έμφαση στην κοινωνική και οικονομική ιστορία.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.