Πόρτες
zoom in
20.39€ -10% 18.35€

[...] Οι πόρτες που περιλαμβάνονται σ` αυτό το βιβλίο χωρίζονται βασικά σε δύο κατηγορίες. Τις απλές με λιτή διακόσμηση, που κύριο μέλημα του κατασκευαστή τους ήταν η λειτουργικότητα των θυρόφυλλων, και τις σύνθετες, με ιδιαίτερη προσοχή στην πορτοσιά, που πολλές φορές έδινε στην πόρτα ένα χαρακτήρα μνημειακό. Τα περισσότερα διακοσμητικά μοτίβα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν παρμένα από γνωστές αρχαίες ανάγλυφες παραστάσεις (ρόδακες, ανθέμια, κ.ά.) και πολλές φορές, σε μέρη όπου συναντήθηκαν διαφορετικοί πολιτισμοί (Κρήτη, Ρόδος), κοντά στις κλασικές αναβιώσεις προστέθηκαν στοιχεία του δυτικού μπαρόκ και διακοσμητικά στοιχεία με έντονη ανατολίζουσα προέλευση. [...]

Emmanuella de Nora (Φωτογράφος)

Η Εμμανουέλα ντε Νόρα γεννήθηκε στο Μιλάνο και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της από τη Γερμανία, ως επιμελήτρια των εκδόσεων τέχνης του οίκου Bruckman. Επιμελήθηκε τα βιβλία μεγάλων καλλιτεχνών (Valerio Adami, Marino Marini, Henry Moore και άλλων). Αργότερα ανέλαβε να παρουσιάσει δύο τόμους αφιερωμένους στο ελληνικό τοπίο και ταξίδεψε επανειλημμένα στην Ελλάδα, αποτυπώνοντας κάθε γωνιά της σε συνεργασία με τον Κώστα Βρεττάκο. Καρπός αυτής της μακρόχρονης συνεργασίας υπήρξε το 1982 η ίδρυση των εκδόσεων "Τρία Φύλλα", όπου εξέδωσαν τα έργα "Κρητικό τοπίο", "Η λατρεία των περιστεριών", "Εκκλησίες του Αιγαίου", "Αγιορείτικα χρώματα και μορφές", "Από τη γη των ανθρώπων" (μια διαχρονική επισκόπηση της φωτογραφικής δημιουργίας του Τάκη Τλούπα) καθώς και μια σπάνια συλλογή με μεταξοτυπίες της Χρύσας.

Κώστας Βρεττάκος

Κώστας Βρεττάκος (Φωτογράφος)

Ο Κώστας Βρεττάκος (1938-2018) γεννήθηκε στην Αθήνα. Από πολύ νωρίς γοητεύτηκε από τον κινηματογράφο, τέχνη στην οποία όμως ποτέ δεν αφοσιώθηκε αποκλειστικά. Σπούδασε κινηματογράφο στην Ελλάδα και την Ιταλία και παράλληλα με τις κινηματογραφικές του ενασχολήσεις συνέχισε να εργάζεται βιοποριστικά ως επιμελητής εκδόσεων, παραγωγός διαφημιστικών ταινιών και περιστασιακά ως δημοσιογράφος. Τον καιρό της δικτατορίας εργάστηκε ως μεταφραστής λαϊκών μυθιστορημάτων και ως φωτογράφος εγκυκλοπαιδειών. Τις πρώιμες λογοτεχνικές συνεργασίες με την "Επιθεώρηση Τέχνης" ακολούθησαν δύο ποιητικές συλλογές το 1971 και 1977 με τον τίτλο "Ανάριθμα". Από το 1977, παράλληλα με τη φωτογραφική του δραστηριότητα, ασχολήθηκε πάλι με τον κινηματογράφο γυρίζοντας ως το 1987 μια σειρά από ταινίες από τις οποίες ξεχώρισαν το ντοκιμαντέρ "Το στρώμα της καταστροφής" (1980) και η ταινία μεγάλου μήκους "Τα παιδιά της Χελιδόνας" (1987). Παράλληλα, η μακροχρόνια φωτογραφική του συνεργασία με την Εμμανουέλα ντε Νόρα οδήγησε στην ίδρυση του εκδοτικού οίκου "Τρία Φύλλα". Από το 1990 εγκατέλειψε πάλι τις εκδόσεις, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο και ασχολήθηκε με την πολιτική διαχείριση της ελληνικής κινηματογραφίας αρχικά ως Ειδικός Σύμβουλος Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού (1989), στη συνέχεια ως πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (1991-1998) και ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurimages, στο Συμβούλιο της Ευρώπης (1991-2006). Το 2009 εξέδωσε τη μυθιστορία "Περαστικός από το Ρέικιαβικ" (εκδ. Ποταμός), το 2016 το πεζογράφημα "Ασκήσεις περιέργειας" (μυθιστορία με αυτοβιογραφικά στοιχεία, σύμφωνα με τον ίδιο, εκδ. Ποταμός), που τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, και το 2018 την ποιητική συλλογή με νεανικά του ποιήματα, "Προστιθέμενη αξία" (εκδ. Πόλις). Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα στις 6 Νοεμβρίου 2018, σε ηλικία 80 ετών.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
203
Διαστάσεις:
27x21
Βάρος:
1.082 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση