Το αθάνατο νερό
zoom in

Το βιβλίο αυτό είναι μέρος μιας σειράς βιβλίων που απευθύνονται σε παιδιά που σε λίγο θα πάψουν να είναι παιδιά και θα θελήσουν να γνωρίσουν άλλες χώρες κι άλλους πολιτισμούς. Κάθε βιβλίο στηρίζεται σ’ ένα παλιό παραμύθι. Έτσι, μέσα από την περιπέτεια, την περιγραφή της καθημερινής ζωής, την εξιστόρηση των μικρών και μεγάλων γεγονότων, δίνονται πολλές πληροφορίες για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε λαού, τα ήθη και τα έθιμα, τους μύθους, τους θρύλους, τις παραδόσεις, τις γιορτές, τα πανηγύρια. Το βιβλίο αυτό είναι μια πορεία από το χθες στην αιωνιότητα, από τη λήθη στη μνήμη, από τη σύγχρονη απρόσωπη Ελλάδα σε ό,τι πιο ιερό και πρωτογενές έχει κρατήσει ανέπαφο στα σπλάχνα του αυτός ο τόπος: το φως και το κάλλος του ποιητή Ορφέα. Η σειρά όμως, εκτός από αυτά, φιλοδοξεί να βοηθήσει το μικρό ή μεγάλο αναγνώστη να πάει ακόμα πιο πέρα: να νιώσει πως τίποτα δε χωρίζει τους λαούς μεταξύ τους, πως τα βασικά προβλήματα είναι παντού τα ίδια και πως όλα μπορούν να λυθούν με την ειρήνη και τη φιλία. Δύο παιδιά, η Κάλιω και ο Γιάννος, ψάχνουν τ’ αθάνατο νερό για να αναστήσουν τη μπάμπω τους, τη Μνημοσύνη. Διασχίζουν έτσι τη Μακεδονία, τη Θράκη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο. Με οδηγούς την ποίηση, τη μουσική, τον έρωτα, κάποτε θα ανακαλύψουν πως το αθάνατο νερό δεν υπάρχει: πεθαίνει ό,τι ξεχνιέται και παραμένει αιώνια ζωντανό ό,τι εμείς θυμόμαστε και τιμούμε.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Μάρω Λοΐζου

Μάρω Λοΐζου (Συγγραφέας)

"Ο κόσμος είναι ένα θαύμα και αυτή την αίσθηση του θαύματος προσπαθώ με τα βιβλία μου να μεταδώσω στα παιδιά, στο βαθμό που η τέχνη και το ταλέντο μου μου επιτρέπουν" δήλωνε η Μάρω Λοΐζου. Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 17 Σεπτεμβρίου του 1940. Όταν ήταν είκοσι χρονών, μαζί με άλλους πρωτοπόρους καλλιτέχνες, δημιούργησαν ένα τεράστιο πανελλήνιο κίνημα που στόχο είχε την καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας μέσα από αγωνιστικές πολιτιστικές δραστηριότητες. Έργα της εποχής αυτής τρεις ποιητικές συλλογές, στίχοι της που μελοποιήθηκαν και έγιναν τραγούδια, και ποιήματα που απάγγελλαν σε δημόσιους χώρους. Το 1965 παντρεύεται το συνθέτη Μάνο Λοΐζο, με τον οποίο τον επόμενο χρόνο αποκτά την κόρη της Μυρσίνη. Από τότε, διαπιστώνοντας την άνεση και τη χαρά που ένιωθε κάθε φορά που της έφτιαχνε παραμύθια, άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την παιδική λογοτεχνία, με εκπομπές στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, μεταφράσεις παιδικών βιβλίων και συνεργασίες με ανάλογα περιοδικά. Το 1974 εκδίδει το πρώτο της βιβλίο για παιδιά, το "Ήταν και δεν ήταν". Από τότε, εξέδωσε συνολικά 35 βιβλία, άλλα για μικρότερα κι άλλα για μεγαλύτερα παιδιά. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα η φαντασία και η ποιητικότητα. Σχεδόν όλα της τα βιβλία τιμήθηκαν με διάφορα βραβεία και έξι από αυτά έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα ολλανδικά και στα αραβικά. Το 1995 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας και το 1998 ήταν υποψήφια της χώρας μας για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν. Το 1998 η Πολιτεία, ως ελάχιστη αναγνώριση του έργου της, της χορήγησε τιμητική σύνταξη. Πέθανε στην Αθήνα στις 20 Αυγούστου 2007, σε ηλικία 67 ετών, έπειτα από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντρέας Καράμπελας

Αντρέας Καράμπελας (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήρι του Πάνου Σαραφιανού το 1964 -1966 και ύστερα στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας μέχρι το 1968, οπότε εγκατέλειψε τη Σχολή για να συνεχίσει ελεύθερα τις σπουδές του και να εργαστεί πάνω σε εικαστικές εφαρμογές. Το ίδιο διάστημα μελέτησε σχεδιαστικά την Αρχαία Ελληνική αγγειογραφία και γλυπτική στα Αρχαιολογικά Μουσεία της Αθήνας και του Ηρακλείου Κρήτης. Έχει πραγματοποιήσει 20 ατομικές εκθέσεις (Αθήνα, Πειραιάς, Τρίκαλα, Λιβαδειά, Σύρος, Καρδίτσα, Λευκωσία, Στοκχόλμη, Ελσίνκι, Ουάσιγκτον κ.ά.) και έχει λάβει μέρος σε πολλές και σημαντικές ομαδικές εκθέσεις. Έργα του υπάρχουν σε πολλές Πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
267
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.415 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση