Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Δοκιμές στην ταξική ανάλυση
(Προσεγγίσεις στην κλασική θεωρία των κοινωνικών τάξεων)
Συγγραφέας:   Ανδρέας Ν. Λύτρας


Offer
Το αντικείμενο του βιβλίου είναι η κριτική ανάλυση της θεμελίωσης της θεωρίας των κοινωνικών τάξεων και της συζήτησης περί τάξεων και κοινωνικής δομής από τα μέσα του 19ου αιώνα και μέχρι το τέλος της δεκαετίας 1920-1930.
Στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης εξετάζεται το έργο και εκτιμάται η συμβολή στοχαστών και αναλυτών οι οποίοι κατέχουν ξεχωριστή θέση στην ιστορία της κοινωνικής σκέψης. Πιο ειδικά γίνεται αντικείμενο μελέτης το έργο των Κ. Μαρξ, Φ. Ένγκελς, V. Pareto, M. Weber, W. Sombart, Th. Veblen, K. Kautsky, E. Bernstein, R. Luxemburg, Β.Ι. Λένιν, J. Schumpeter, και P. Sorokin. Αναλύονται οι βασικές θέσεις και αντιπαραθέσεις τους σχετικά με την έννοια της τάξης, την μορφή της κοινωνικής δομής, τους όρους πρόσληψης και τα κριτήρια αναγνώρισης κοινωνικών ομάδων, τα ζητήματα κοινωνικής δράσης και σχέσης μεταξύ των κοινωνικών τάξεων. Η επεξεργασία που αφορά σε αυτές τις θεωρήσεις κατατείνει στην άποψη ότι συνεχίζουν να επιδρούν στις σύχρονες συζητήσεις και να είναι παρούσες στους προβληματισμούς οι οποίοι σχετίζονται με την οργάνωση και τις επιλογές της κοινωνίας της εποχής μας. Υποδεικνύει, ταυτόχρονα ότι αυτές οι προσεγγίσεις έχουν τη δική τους συνεισφορά, εκτός του πεδίου της θεωρητικής αναζήτησης, στη διαμόρφωση κοινωνικών πραγματικοτήτων. Κατ΄ αυτήν την έννοια οι ταξικές αναλύσεις, πέραν της προφανούς σχέσης με την πολιτική ανάλυση, αποτελούν συντελεστές για τη συγκρότηση στρατηγικών οι οποίες έχουν δοκιμαστεί σε εγχειρήματα και εφαρμογές στο παρελθόν, ακόμη και το πρόσφατο. Είναι ενδεχόμενο, λοιπόν, μια συμπλοκή εισηγήσεων από τις ταξικές αναλύσεις και εγχειρημάτων εφαρμογής να παρουσιαστεί και στο μέλλον.

21χ14 εκ., 444 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 305.5 (Κοινωνικές τάξεις)
ISBN: 978-960-02-1768-1
ISBN (10ψήφιο): 960-02-1768-8
Βάρος: 0.602 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
26.63
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

17.04
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ανδρέας Ν. Λύτρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία. Είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου από το 1989. Διδάσκει αυτοδύναμα από το 1990 στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 1996 εξελέγη Λέκτορας και το 2000 Επίκουρος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας, Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Διοικητής στο ΓΝΑ "Κοργιαλένειο - Μπενάκειο, ΕΕΣ".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.