Κοινωνία και πόλεμος στην αρχαία Ελλάδα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κοινωνία και πόλεμος στην αρχαία Ελλάδα

Marie - Claire Amouretti

Francois Ruze

  • Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο

  • ISBN:

    9789601611662

  • Κατηγορίες:

    Εθνολογία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2004

  • Εκδότης

    Πατάκη

Το βιβλίο αυτό διερευνά την αμφίδρομη σχέση μεταξύ των πολέμων στην Ελλάδα της κλασικής εποχής και των κοινωνικών ομάδων που εμπλέκονται σ’ αυτούς: πόλεις, συμμαχίες, βασίλεια, πολίτες και ξένοι, πλούσιοι και φτωχοί, ελεύθεροι και δούλοι, τεχνίτες, αγρότες και έμποροι. Στο πλαίσιο αυτό οι συγγραφείς μελετούν ζητήματα σχετικά με τη στρατολόγηση, τη δομή και τη δράση των διαφόρων στρατιωτικών σωμάτων, το ρόλο των μισθοφόρων, τις πηγές χρηματοδότησης και το οικονομικό κόστος ενός πολέμου, τις σχέσεις πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας, το ύψος των απωλειών, τις συνέπειες στον άμαχο πληθυσμό κ.ά. Επίσης, θίγονται ζητήματα σχετικά με τις αιτίες των πολέμων στην αρχαία Ελλάδα και το βίαιο ή μη χαρακτήρα των κοινωνιών της εποχής. Το βιβλίο περιλαμβάνει πληθώρα αποσπασμάτων από κείμενα αρχαίων συγγραφέων, μια σειρά από κατατοπιστικούς χάρτες, εικόνες και πίνακες.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Νίκος Μπιργάλιας (Υπεύθυνος Υποσειράς)

Ο Νίκος Μπιργάλιας είναι δρ. αρχαίας ιστορίας στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Αθανάσιος Δ. Στεφανής (Επιμέλεια)

Ο Αθανάσιος Στεφανής είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων (τμήμα Κλασικών Σπουδών). Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Παρίσι με υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Α. Σ. Ωνάσης" στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο" Le messager dans la tragedie grecque. Formes d’information et formes de falsification du message dans l’antiquite grecque" υποστήριξε το 1988 με Επόπτη Καθηγητή τον Pierre Vidal-Naquet. Από το 1994 υπηρετεί ως ερευνητής στο Κ.Ε.Ε.Λ.Γ. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αναφέρονται στην αρχαία ελληνική τραγωδία, την κοινωνική και πολιτική σκέψη στην αρχαία Ελλάδα, καθώς και τη θρησκεία και μυθολογία των αρχαίων Ελλήνων.

Γιώργος Δ. Γεωργαμλής

Γιώργος Δ. Γεωργαμλής (Μεταφραστής)

Ο Γιώργος Γεωργαμλής γεννήθηκε στην Αθήνα. Οι πρώτες του παιδικές εικόνες είναι από τα Παλαιά Σφαγεία και τη Νέα Σμύρνη. Ωστόσο μεγάλωσε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Από τη Μικρά Ασία η μια ρίζα και από τη Δίβρη η άλλη. Σπούδασε στο Παρίσι Γαλλική Λογοτεχνία με πτυχιακή (Maitrise) στην προφορική λογοτεχνία. Είναι καθηγητής Γαλλικών από το 1985 στη Νέα Ερυθραία όπου ίδρυσε το δικό του Κέντρο Ξένων Γλωσσών, ώσπου το 1996 διορίστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (16ο Γυμνάσιο Περιστερίου). Συνεργάζεται από το 2000 ως μεταφραστής με το "Ε-Ιστορικά" της "Ελευθεροτυπίας".

Marie - Claire Amouretti (Συγγραφέας)

Η Μarie-Claire Amouretti είναι καθηγήτρια αρχαίας ιστορίας στο Universite de Provence (Maison Mediterraneenne des Sciences Humaines).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Francois Ruze

Francois Ruze (Συγγραφέας)

H Francois Ruze είναι καθηγήτρια αρχαιοελληνικής ιστορίας στο Universite de Caen.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
244
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.451 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση