Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο έλεγχος της διοίκησης
(Το δικαίωμα της αναφοράς στις αρχές: Οι ανεξάρτητες αρχές (Ν. 3051/2002) και ο Συνήγορος του Πολίτη)

Ο έλεγχος της διοίκησης
Η μελέτη αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος ασχολείται με το δικαίωμα της αναφοράς στις αρχές και εξετάζει την ιστορική του προέλευση στην αλλοδαπή και την Ελλάδα καθώς και τις νέες συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εξέταση των σχέσεων κράτους-πολίτη και στη δυνατότητα πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα. Στο δεύτερο μέρος εξετάζονται οι νέες συνταγματικές ρυθμίσεις και όλες οι διατάξεις του Ν. 3051/2002, που ρυθμίζουν τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών, οι λόγοι θεσμοθέτησής τους, η νομική τους φύση καθώς και η ρύθμιση της σχέσης των αρχών με τη Βουλή και τον τρόπο άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Στο τρίτο μέρος εξετάζονται ο θεσμός του Ombudsman στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, ο νέος εκτελεστικός του Συντάγματος Ν. 3094/2003, που ρυθμίζει με τις νέες διατάξεις του τη λειτουργία της μονοπρόσωπης αρχής του συνήγορου του πολίτη, καθώς και τα συμπεράσματα μετά την πενταετή λειτουργία της αρχής.
Στο τέλος του βιβλίου παρατίθενται οι συνταγματικές διατάξεις και τα κείμενα των νόμων που αφορούν το δικαίωμα της αναφοράς, τις ανεξάρτητες αρχές, τον συνήγορο του πολίτη καθώς και τα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις σχέσεις του πολίτη με τη διοίκηση.

24χ17 εκ., 378 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Αριθμός τόμου: 1
Ταξινόμιση DDC: 342 (Δημόσιο δίκαιο), 342 (Συνταγματικό δίκαιο), 350 (Δημόσια διοίκηση)
ISBN: 978-960-301-832-2
ISBN (10ψήφιο): 960-301-832-5
Βάρος: 0.725 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
36.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

34.20
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.